(SeaPRwire) –   Ubat kegemukan Wegovy kini boleh mendakwa untuk mengurangkan risiko serangan jantung, strok, dan isu-isu kardiovaskular lain pada orang yang kegemukan atau berlebihan berat badan, dan juga mempunyai penyakit kardiovaskular. Ia adalah ubat kurang berat pertama yang membawa indikasi untuk manfaat jantung.

Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA) Amerika Syarikat pada 8 Mac berdasarkan satu kajian dari pembuat Wegovy, Novo Nordisk, menunjukkan bahawa ubat itu mengurangkan risiko serangan jantung, strok, atau mati akibat isu-isu berkaitan jantung dalam populasi ini sebanyak 20% berbanding orang yang menerima plasebo.

Apabila keputusan kajian didedahkan di persidangan Persatuan Jantung Amerika pada November lalu, mendapat sambutan tepukan gemuruh dari pakar jantung yang hadir. Keadaan gemuk adalah faktor risiko utama penyakit jantung, dan walaupun doktor mempunyai senjata ubat-ubatan untuk merawat banyak faktor risiko lain – seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan kencing manis – mereka tidak mempunyai ubat yang cukup berkuasa untuk membantu orang hilang berat badan sehingga kini.

Wegovy, yang diluluskan pada 2021, ialah nama jenama untuk semaglutide. Ozempic, yang diluluskan pada 2017 untuk merawat kencing manis, ialah dos semaglutide yang lebih rendah; pada 2020, ia juga diluluskan untuk mengurangkan risiko kejadian kardiovaskular utama pada orang dengan diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Pesakit yang mengambil Wegovy menyuntik diri sekali seminggu dengan dos yang meningkat sehingga mereka mencapai dos sasaran 2.4 mg. Orang yang mempunyai sejarah kanser tiroid tidak boleh menggunakan Wegovy, kerana semaglutide telah dikaitkan dengan risiko kanser tiroid yang lebih tinggi pada haiwan (walaupun bukan pada manusia). Kesan sampingan suntikan termasuk radang pankreas, masalah buah pinggang, dan depresi.

“Ini adalah laluan baru sepenuhnya untuk memanfaatkan, untuk menangani kegemukan dan komplikasi metaboliknya,” kata Dr. Amit Khera, pengarah Program Kardiologi Pencegahan di , selepas keputusan yang diluluskan pada November dilancarkan. “Fakta bahawa kami mempunyai laluan rawatan baru untuk pesakit penyakit kardiovaskular adalah amat menggalakkan, dan selamat datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.