Wendy Williams on Late Night with Seth Meyers - Season 8

(SeaPRwire) –   telah didiagnosis dengan afasia primer progresif dan demensia frontotemporal, pasukannya berkongsi dalam pada Khamis.

Williams telah didiagnosis tahun lepas berikutan ujian perubatan. Keadaan, yang mempengaruhi keupayaan bahasa dan komunikasi, dan (FTD), gangguan lobus frontal progresif yang memberi impak kepada kelakuan dan fungsi kognitif, “telah pun jelas menunjukkan halangan yang ketara dalam kehidupan Wendy,” kata pasukannya. Tiada rawatan untuk FTD buat masa ini, namun penyelidik sedang berusaha untuk memahami lebih baik penyakit tersebut dan puncanya.

Pasukan Williams berkongsi berita itu secara terbuka dalam usaha untuk menyedarkan tentang keadaan tersebut. “Keputusan untuk berkongsi berita ini adalah sukar dan dibuat selepas pertimbangan yang teliti, bukan sahaja untuk menyokong pemahaman dan belas kasihan terhadap Wendy, tetapi juga untuk meningkatkan kesedaran tentang afasia dan demensia frontotemporal dan menyokong ribuan orang lain yang menghadapi keadaan yang sama,” kata pasukan Williams dalam kenyataan tersebut. “Malangnya, ramai individu yang didiagnosis dengan afasia dan demensia frontotemporal menghadapi stigma dan salah faham, terutamanya apabila mereka mula menunjukkan perubahan tingkah laku namun belum menerima diagnosis.”

Williams mencipta nama untuk dirinya sendiri sebagai hos The Wendy Williams Show dari tahun 2008-2021. Beliau telah meninggalkan rancangan itu berikutan masalah perubatan, dan telah terbuka pada masa lalu tentang penyakit Graves’, gangguan autoimun, dan Limfedema, keadaan jangka panjang di mana cecair terkumpul di dalam tisu dan menyebabkan bengkak. 

Pengumuman itu dibuat sebelum tayangan perdana dokumentari dua bahagian tentang kehidupan hos itu, berjudul Where Is Wendy Williams? Dokumentari itu akan ditayangkan di Lifetime pada 24 dan 25 Februari, dan akan memberikan pandangan tentang kehidupannya selepas rancangan bual bicaranya berakhir. 

“Wendy masih mampu melakukan banyak perkara untuk dirinya sendiri,” kata kenyataan itu. “Yang paling penting ialah dia mengekalkan ciri jenakanya dan sedang menerima penjagaan yang diperlukan untuk memastikan dia dilindungi dan keperluannya dipenuhi. Dia menghargai banyak pemikiran baik dan harapan baik yang dikirim kepadanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.