WeWork-Future-Doubt

WeWork Inc. sedang bersedia untuk memfailkan permohonan muflis seawal minggu hadapan, menurut orang-orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara tersebut.

Syarikat kerjasama bekerja merancang untuk memohon perlindungan Bab 11 di New Jersey, kata orang-orang tersebut, yang meminta supaya tidak dikenali kerana perbincangan adalah sulit. Perbualan sedang berjalan dan rancangan mungkin berubah, tambah orang-orang tersebut. Mainkan Video

Muflis Bab 11 membenarkan sebuah syarikat untuk terus beroperasi sementara ia bekerja untuk membayar hutangnya. Ia juga membuka keran alat undang-undang yang boleh membantu dalam pemulihan, seperti meninggalkan sewa mahal.

Wakil WeWork enggan memberikan komen. Wall Street Journal sebelum ini melaporkan tentang jadual permohonan.

WeWork melepasi pembayaran faedah untuk sesetengah bon pada awal bulan dan pada Selasa mendedahkan perjanjian penangguhan tujuh hari dengan pemegang obligasi selepas tempoh rehat awal tamat. Ia juga berkata ia tidak akan membuat pembayaran $6.4 juta yang ditunggu Rabu untuk bon berasingan.

Syarikat dan penyokongnya, termasuk Kumpulan SoftBank dan pemegang obligasi termasuk King Street Capital Management, telah terkunci dalam perbincangan mengenai siapa yang akan mengambil kunci firma sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula terbarunya, Bloomberg sebelum ini melaporkan.

Kebankrapan WeWork yang berpotensi menamatkan jatuh yang cepat bagi firma itu, yang pada Mac menandatangani perjanjian untuk mengurangkan hutang $1.5 bilion dalam penstrukturan semula luar mahkamah. Setakat 30 Jun, syarikat itu mempunyai hutang jangka panjang $2.9 bilion, bersama lebih daripada $13 bilion komitmen sewa jangka panjang.

Saham WeWork merosot lebih 50% Rabu pagi untuk berdagang serendah $1.05. Saham itu kehilangan 98% nilainya tahun ini.