US-AVIATION-BOEING

(SeaPRwire) –   John Barnett seharusnya menjawab soalan pada hari Sabtu sebagai sebahagian daripada pemeriksaan terhadapnya yang telah diberikan awal minggu lalu yang berkaitan dengan pertikaian undang-undang dengan majikannya terdahulu Boeing—yang telah dibelenggu oleh kebimbangan keselamatan, beberapa yang telah dibangkitkannya.

Apabila pasukannya menghubungi beliau berulang kali tanpa hasil, mereka akhirnya meminta hotel tempat beliau menginap untuk memeriksa beliau. Itulah masa Barnett ditemui mati di lori beliau di lot parkir.

Pejabat Pemburu Mayat Daerah Charleston bahawa Barnett meninggal dunia akibat “apa yang kelihatan sebagai tembakan diri sendiri,” dan bahawa Jabatan Polis Charleston terus menyiasat kematian itu.

Peguam Barnett Brian Knowles menggambarkan penemuan itu sebagai “tragis” kepada surat berita undang-undang , yang pertama melaporkan tentang kematian Barnett. “John telah pergi balik dan seterusnya selama beberapa masa menyediakan diri,” kata Knowles, yang memberitahu Corporate Crime Reporter bahawa beliau dijadualkan memeriksa silang Barnett pada hari Sabtu untuk apa yang akan menjadi “hari tiga pemeriksaannya di Charleston berhubung kes AIR21nya,” merujuk kepada istilah ringkas bagi Program Perlindungan Whistleblower Pentadbiran Penerbangan Persekutuan.

Barnett, yang berpangkalan di Louisiana, berada di Carolina Selatan untuk memberikan keterangan bagi prosiding undang-undang berkaitan dengan saman fitnah terhadap Boeing, yang beliau dakwa sengaja menjejaskan kerjayanya dan reputasinya kerana dakwaan yang dibuatnya mengenai pelanggaran keselamatan yang teruk pada barisan pengeluaran pesawat syarikat itu.

“Kami bersedih dengan kematian Encik Barnett, dan doa kami bersama keluarga dan rakannya,” kata Boeing dalam kenyataan kepada TIME.

Orang berusia 62 tahun itu, yang telah bekerja di Boeing selama lebih tiga dekad sebagai jurutera kawalan kualiti dan pengurus sehingga persaraannya pada 2017, selama beberapa tahun ini telah lantang mengenai keraguan terhadap piawaian keselamatan syarikat itu, yang telah datang di bawah dalam bulan-bulan kebelakangan ini berikutan siri kegagalan berprofil tinggi pada pesawat Boeing.

Pada 2019, hanya beberapa bulan selepas Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 dan Boeing 737 MAX Lion Air jatuh beberapa minit selepas berlepas, membunuh semua yang berada di atas kapal terbang, Barnett memberitahu bahawa pekerja di satu kilang Boeing sengaja memasang bahagian rosak kepada pesawat untuk memenuhi matlamat pengeluaran, dan bahawa alat penghadam oksigen pada 787 Dreamliner mempunyai peluang 1 dalam 4 gagal semasa kecemasan. Barnett berkata beliau telah memberitahu pengurus Boeing serta FAA mengenai kebimbangan itu tetapi tiada tindakan diambil. Boeing menafikan dakwaannya, walaupun mengakui bahawa pemeriksaan pada 2017 mendapati bahawa beberapa botol oksigen sebenarnya tidak bergerak dengan betul.

Barnett juga memberitahu pada 2019 bahawa beliau pernah diceramahi kerana mendokumenkan “pelanggaran proses” melalui e-mel berbanding bermuka-muka, yang dianggapnya bermakna syarikat tidak mahu beliau meletakkan masalah secara bertulis. Dalam ulasan prestasi 2014 yang dilihat oleh Times, pengurus Barnett memberitahu beliau bahawa beliau perlu memperbaiki “bekerja di kawasan kelam dan membantu mencari jalan keluar sambil mengekalkan pematuhan.”

Pada Januari, pengeluar pesawat itu kembali menjadi tajuk berita apabila sebuah penerbangan membuat pendaratan kecemasan tidak lama selepas berlepas di Portland selepas salah satu pintu kecemasan luaran terbang keluar ketika penerbangan, menyebabkan barang-barang penumpang terbang keluar lubang dan tekanan dalam pesawat menjadi tidak stabil. Walaupun tidak ada yang cedera serius akibat kejadian itu, sebahagian besarnya berkat kebetulan—kerusi terdekat ke lubang itu kosong dan kebanyakan penumpang terikat di tempat duduk mereka ketika itu berlaku—tiga penumpang penerbangan itu syarikat penerbangan dan Boeing sebanyak $1 bilion, dengan mengatakan mereka mengalami kerosakan psikologi yang teruk disebabkan kelalaian.

Syarikat Penerbangan Alaska segera menghentikan operasi armadanya Boeing 737-9 secara sementara selepas kejadian itu dan membenarkan mereka terbang semula hanya beberapa minggu kemudian. Tetapi Barnett memberitahu ketika itu bahawa masalah Boeing tidak terhad kepada satu panel pintu—atau satu pesawat.

“Ini bukan masalah 737, ini masalah Boeing,” katanya, menambah bahawa Boeing mula mengeluarkan operasi pemeriksaan pada 2012. “Apa yang kita lihat dengan pelepasan panel pintu adalah apa yang saya lihat dengan baki pesawat berhubung tugas-tugas tidak dilaksanakan dengan betul, langkah-langkah pemeriksaan dikeluarkan, isu-isu diabaikan.”

Kontroversi mengenai insiden Syarikat Penerbangan Alaska masih meningkat, dengan melaporkan minggu lepas bahawa Jabatan Kehakiman telah membuka siasatan jenayah berhubung kes itu. Dan Boeing, yang dituduh tidak bekerjasama dengan penyiasat persekutuan, kepada Kongres pada Jumaat bahawa ia tidak dapat menemui rekod mengenai panel pintu yang meletup itu.

FAA awal bulan ini bahawa audit enam minggu terhadap Boeing dan kontraktor Spirit AeroSystems berikutan insiden Syarikat Penerbangan Alaska “mendapati beberapa contoh di mana syarikat-syarikat didakwa gagal mematuhi keperluan kawalan kualiti pengeluaran.”

Pada Isnin, lebih 50 penumpang cedera selepas penerbangan LATAM Airlines Boeing 787 yang menuju ke New Zealand , melemparkan penumpang keluar tempat duduk mereka, dalam apa yang dikatakan syarikat penerbangan sebagai “peristiwa teknikal” dan kini sedang disiasat.

Seiring reputasinya merosot, juga harga saham Boeing—merosot lebih 26% sejak awal tahun, menurut .

“Sekali anda memahami apa yang berlaku di dalam Boeing, anda akan melihat mengapa kita melihat jenis isu-isu ini,” kata Barnett kepada pada Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.