(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia — Lawrence Wong telah dilantik sebagai Perdana Menteri keempat negara Singapura dalam peralihan kuasa politik yang dirancang dengan teliti untuk memastikan kesinambungan dan kestabilan di pusat kewangan Asia ini.

Seorang ahli ekonomi berlatar belakang pendidikan di Amerika Syarikat, Wong, 51 tahun, menggantikan Lee Hsien Loong, 72 tahun, yang meletak jawatan selepas dua dekad berada di pucuk pimpinan. Kembalinya Lee menandakan berakhirnya dinasti keluarga yang diterajui bapanya Lee Kuan Yew, pemimpin pertama Singapura yang membina bekas tanah jajahan perdagangan ini menjadi salah satu negara terkaya di dunia dalam tempoh 31 tahun berkuasa.

Wong mengambil sumpah jawatannya dalam upacara disiarkan di istana negara.

Peralihan kepimpinan ini telah dirancang dengan teliti oleh Parti Tindakan Rakyat, salah satu parti politik berkhidmat terpanjang di dunia dan dikenali untuk tadbir urus bersih dan berkesan, dan tidak akan mengubah dinamik di negara kecil enam juta orang ini.

Wong, seorang pegawai awam berpindah ke politik, muncul ketika menyelaras perjuangan Singapura yang berjaya menentang wabak COVID-19. Tetapi beliau bukan pilihan pertama untuk jawatan tertinggi.

Heng Swee Keat, bekas ketua bank pusat dan menteri pendidikan, adalah pengganti yang diangkat tetapi beliau menarik balik pencalonannya pada 2021. Wong kemudiannya dipilih oleh Parti Tindakan Rakyat pada 2022 untuk mengisi kekosongan dan dengan segera dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

“Saya akan berusaha untuk menjadi pemimpin yang kuat, baik hati dan berkesan. Dan saya akan berusaha sedaya upaya untuk membina Singapura di mana semua orang dapat merealisasikan potensi penuh mereka,” kata Wong melalui media sosial awal bulan ini.

Wong telah mengekalkan Kabinet dan mengekalkan portfolio kewangannya sambil bersedia untuk ujian pertamanya dalam pilihan raya umum yang perlu diadakan menjelang 2025, tetapi secara umumnya dijangka dipanggil tahun ini. Sebelum mengambil jawatan, beliau mempromosikan Menteri Perdagangan Gan Kim Yong sebagai salah satu daripada dua timbalan perdana menteri. Timbalan perdana menteri yang lain ialah Heng.

Lee akan kekal sebagai menteri kanan, jalan yang diambil oleh semua bekas perdana menteri sebelumnya.

Walaupun kemenangan dalam pilihan raya dijamin, Wong perlu meraih kemenangan yang lebih kuat selepas PAP mengalami kekalahan pada pilihan raya 2020 disebabkan oleh ketidakpuasan semakin meningkat rakyat terhadap kerajaan.

Di bawah pimpinan Lee, Singapura berkembang menjadi salah satu negara terkaya di dunia, tetapi ia juga menjadi salah satu bandar termahal untuk hidup. PAP juga dikritik kerana kawalan kerajaan yang ketat dan sikap “kerajaan tahu segalanya”, sekatan kebebasan bersuara dan penggunaan undang-undang yang menindas terhadap pembangkang.

Isu-isu seperti jurang pendapatan yang semakin melebar, perumahan yang semakin tidak mampu dibeli, kepadatan penduduk akibat imigresen dan sekatan kebebasan bersuara sering digunakan sebagai bahan oleh pembangkang dan melonggarkan cengkaman kuasa PAP.

“Dominasi satu parti di Singapura semakin melemah tetapi cabaran kepimpinan PAP ialah untuk memperlahankan proses ini,” kata Eugene Tan, profesor undang-undang di Universiti Pengurusan Singapura.

Wong dilahirkan tujuh tahun selepas Singapura berpisah dari Malaysia dan memperoleh kemerdekaan pada 1965. Bapanya ialah imigran dari China dan ibunya ialah seorang guru. Berbeza daripada kebanyakan pemimpin kanan PAP, beliau tidak mempunyai latar belakang istimewa. Pemerhati mengatakan ini mungkin membantunya menjalin hubungan lebih baik dengan rakyat biasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.