(SeaPRwire) –   Elon Musk telah memulakan AI, xAI telah mencecah $6 bilion untuk mempercepatkan cabarannya ke atas bekas sekutunya di OpenAI.

Pusingan Siri B, diumumkan pada Elon Musk speaks at the Milken Institute's Global Conference in Beverly Hills, California, on May 6, 2024. 26 Mei, datang kurang setahun selepas debut xAI dan menandakan salah satu pelaburan lebih besar di dalam bidang membangunkan alatan AI yang baru lahir. Musk pernah menjadi penyokong awal bagi kecerdasan buatan, menyokong OpenAI sebelum ia memperkenalkan ChatGPT pada lewat 2022.

Beliau kemudiannya menarik balik sokongan beliau daripada usaha tersebut dan telah menyokong langkah berhati-hati disebabkan oleh potensi bahaya teknologi itu. Beliau merupakan antara sekumpulan besar pemimpin industri yang menggesa agar pembangunan AI dihentikan seketika pada tahun lepas.

Musk melancarkan saingan untuk OpenAI’s ChatGPT pada bulan November, yang dinamakan X, yang telah dilatih dan disepadukan ke dalam X.com, rangkaian sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. Setakat ini, ianya merupakan produk xAI yang paling menonjol, yang diketuai oleh eksekutif dengan pengalaman terdahulu di Alphabet Inc.’s DeepMind, Microsoft Corp. dan Tesla Inc.

Syarikat tersebut berhasrat menggunakan dana tersebut untuk membawa produk pertamanya ke pasaran, membina infrastruktur canggih dan mempercepatkan pembangunan teknologi masa hadapan, menurutnya dalam blog.

Nilai sebelum wangnya adalah $18 bilion, kata Musk dalam catatan di X. Nama modal teroka Marquee termasuk Sequoia Capital dan Andreessen Horowitz menyokong kempen pengumpulan dana, yang merupakan salah satu yang terbesar setakat ini dalam industri tersebut.

Microsoft Corp. telah melabur sekitar $13 bilion dalam OpenAI, manakala Amazon.com Inc. melabur sekitar $4 bilion dalam Anthropic.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.