Zelensky Zaluzhny handshake

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mengatakan beliau sedang mempertimbangkan untuk memecat panglima tentera tertingginya sebagai sebahagian daripada perombakan kerajaan yang lebih besar.

“Reset, permulaan baru perlu,” kata Zelensky kepada media Itali pada malam Ahad. “Saya mempunyai sesuatu yang serius dalam fikiran, yang tidak berkaitan dengan seorang individu tetapi arah kepimpinan negara.”

Komentar itu datang selepas Zelensky bahawa beliau bercadang untuk memecat Jeneral Valery Zaluzhny, pada hari Jumaat. Panglima tentera tertinggi Ukraine ini merupakan tokoh yang sangat popular di Ukraine tetapi telah berselisih dengan Zelensky selepas beliau meminta untuk merekrut 500,000 orang tentera tambahan untuk menyertai pertempuran.

Sebelum serangan sepenuhnya Rusia pada Februari 2022, Zelensky kerap melantik dan memecat pegawai kerajaan tertinggi. Tetapi jika perombakan kabinet itu maju ke hadapan, ia mungkin menjadi perubahan kakitangan utama pertama dalam kerajaan Ukraine sejak perang bermula.

“Apabila kita bercakap tentang ini, saya bermaksud penggantian beberapa pemimpin negara, bukan hanya dalam satu sektor seperti tentera,” kata Zelensky semasa siaran itu pada hari Ahad. “Jika kita mahu menang, kita semua perlu mendorong dalam arah yang sama, yakin akan kemenangan.”

Perang tidak berjalan dengan baik bagi Ukraine dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Angkatan bersenjata negara itu sedang berjuang untuk menghalang beberapa serangan Rusia berterusan dengan kebimbangan mengenai bekalan termasuk peluru. Pada bulan Disember, Zelensky mengatakan bahawa lawan balas Ukraine yang lama dinantikan “.”

Perubahan kepimpinan yang dijangka itu datang ketika untuk menyokong bantuan AS kepada Ukraine. Rumah Putih meluluskan $250 juta dalam satu pusingan bantuan baru untuk Ukraine pada bulan Disember. Satu rang undang-undang baru Senat yang didedahkan pada hari Ahad boleh menyediakan bantuan kepada Ukraine, tetapi Speaker Dewan Mike Johnson mengisytiharkannya “mati pada kedatangan” jika ia tiba di dewan beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.