Zyn nicotine pouches

(SeaPRwire) –   Tidak begitu lama yang lalu, . Merokok tidak lagi keren——tetapi kemudian datanglah Juul, sebuah produk yang licin dan menarik ketagihan dengan yang menjadi sangat popular seperti api hutan. Segera menjadi jelas bahawa rokok elektronik sedang memperdaya remaja-remaja yang sebenarnya tidak akan menyentuh nikotin.

Kini, dan Zyn sedang naik daun. Ia bahkan lebih sembunyi daripada Juul, tanpa asap. Pengguna hanya perlu meletakkan sekeping pouch nikotin, bahan tambahan, dan perasa di bawah bibir selama satu jam. Dalam tempoh itu, ia akan melepaskan kesan nikotin yang berterusan——lebih daripada yang terkandung dalam satu batang rokok, tetapi disampaikan jauh lebih perlahan. Seperti Juul, ia tidak mengandungi tembakau.

Anda tidak akan keseorangan jika baru mendengar tentang Zyn, tetapi ia telah dijual di AS sejak 2014. Seperti produk-produk lain yang dilancarkan pada masa itu, termasuk Juul, ia memasuki pasaran ketika Agensi Makanan dan Dadah AS (FDA) mempunyai sedikit peraturan untuk produk tembakau dan nikotin baharu. Agensi itu kemudian memerlukan jenama-jenama ini untuk , dan pengeluar Zyn telah , tetapi FDA belum membuat keputusan sehingga kini.

Kekurangan pengawasan peraturan tidak menghalang Zyn daripada menjadi produk terkini yang menarik orang ke cara baharu dan——setidak-tidaknya kelihatan——kurang membahayakan untuk mengambil nikotin. “Ini adalah dunia sejajar dengan apa yang berlaku dengan rokok elektronik,” kata Maciej Goniewicz, penyelidik nikotin dan kawalan tembakau di Pusat Kanser Roswell Park di New York.

Namun begitu, Zyn jauh daripada setanding dengan populariti Juul pernah capai, mengikut data terkini yang ada. Kira-kira 4.5% daripada orang dewasa AS menghisap dan , tetapi hanya kira-kira 2% menggunakan produk tembakau tanpa menghisap. Dan hanya pada 2022. (Untuk konteks, pada puncak populariti Juul pada 2019, .) “Ini bukan perbandingan epal dengan epal,” kata Corey Henry, pengarah komunikasi AS di Philip Morris International (PMI), syarikat induk Zyn. “Sebenarnya, ini bukan perbandingan epal dengan asteroid.”

Tetapi jualan produk nikotin mulut telah mendapat momentum yang besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan bahawa kategori itu menggandakan jualan AS daripada $453 juta pada 2020 ke lebih $1 bilion pada 2022. Dan perniagaan Zyn di AS berkembang sebanyak 62% dari 2022 hingga 2023 sahaja, mengikut .

Zyn juga kini mula menular secara viral, yang menimbulkan kebimbangan tentang produk itu menarik minat remaja-remaja yang mungkin tidak akan menjauhkan diri daripada nikotin, kata Dr. Robert Jackler, pakar iklan tembakau dan profesor emeritus di Universiti Stanford. “Pasaran untuk pouch ini sedang berkembang dengan pantas, dan ia didorong oleh banyak ciri yang menarik minat orang muda seperti rokok elektronik Juul,” kata Jackler, termasuk perasa yang menarik dan pengiklanan yang menggambarkan pengguna kelihatan aktif, cergas dan keren. “Kita pernah melihat skrip ini sebelum,” katanya.

Ada sebutan untuk orang yang memposting tentang pouch ini——yang menimbulkan kebimbangan daripada sesetengah pegawai kesihatan awam dan pembuat undang-undang. Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer baru-baru ini , memberi amaran kepada ibu bapa bahawa syarikat-syarikat “menumpukan sasaran mereka kepada kanak-kanak muda——remaja, dan bawah lagi——kemudian menggunakan media sosial untuk menjerat mereka.”

Zyn tidak menggaji pengaruh atau menggunakan model di bawah umur 35 tahun dalam iklan mereka, kata Henry. Syarikat itu juga melarang sesiapa di bawah umur 21 tahun daripada mengakses laman webnya dan menandakan pos media sosial yang menggambarkan penggunaan Zyn oleh kanak-kanak atau cara berbahaya kepada pihak berkuasa platform. Tetapi syarikat tidak boleh “mengawal internet,” kata Henry. Platform termasuk pos yang menunjukkan atau menggalakkan penggunaan dadah, alkohol atau tembakau oleh kanak-kanak, tetapi Henry berkata dasar-dasar ini tidak sentiasa dapat menangkap semuanya.

Henry berkata PMI melakukan segala yang diperlukan, dan lebih, untuk mencegah penggunaan Zyn oleh kanak-kanak. Iklan mereka, katanya, bertujuan menarik pengguna tembakau dewasa yang ingin beralih, bukan remaja-remaja. Purata pengguna Zyn ialah 39 tahun dan sebelum ini menggunakan produk nikotin atau tembakau lain, mengikut kajian syarikat pada 2023 di kalangan pelanggan berumur 21 tahun ke atas.

Penyelidikan tentang keselamatan pouch nikotin sedang berjalan. Tetapi produk mulut lain——termasuk , yang serupa dengan Zyn tetapi mengandungi tembakau bukan hanya nikotin——telah dikaji selama dekad dan kelihatan mengandungi risiko yang jauh lebih rendah untuk kanser dan penyakit lain, berbanding rokok. Pada 2019, FDA membenarkan sesetengah produk snus untuk .

Berdasarkan apa yang diketahui sekarang, Goniewicz, penyelidik nikotin, berkata adalah selamat untuk anda anggap pouch nikotin tidak merosakkan paru-paru kerana pengguna tidak menghidu apa-apa. Pouch juga mengandung bahan kimia penyebab kanser yang lebih sedikit berbanding tembakau kunyah tradisional, katanya. Risiko kesihatan terbesar bagi pengguna dewasa, menurut pandangannya, kemungkinan terletak pada kesan nikotin terhadap sistem kardiovaskular.

Produk seperti ini juga membahayakan kesihatan mulut. “Pada bila-bila masa anda meletakkan bahan asing di antara gigi dan gusi anda, anda mengambil risiko masalah pergigian,” seperti kaviti dan penyakit gusi, tambah Jackler, yang pernah beramal selama dekad sebagai pakar telinga, hidung dan tekak.

Beberapa penyelidik telah menimbulkan kebimbangan tambahan. mendapati bahawa produk nikotin mulut seperti Zyn mengandung tahap rendah bahan yang mungkin membahayakan, termasuk ammonia dan formaldehid. Dan dalam orang dewasa yang menggunakan pouch nikotin, hampir kesemuanya melaporkan jenis kesan sampingan yang tidak menyenangkan, termasuk lesi mulut, mual, dan sakit tekak atau mulut. “Tentu sahaja mereka kelihatan lebih selamat daripada rokok tembakau,” kata Ashley Dowd, felo pascadoktor di Johns Hopkins University yang menyertai kajian itu. “Tetapi mempunyai persepsi umum bahawa mereka selamat akan menjadi kebimbangan saya”——terutamanya, katanya, jika ia menggalakkan orang yang tidak menggunakan nikotin untuk mengambil pouch dengan anggapan ia tidak membahayakan.

Kajian Dowd juga mendapati kebanyakan pengguna pouch terus merokok atau menghisap pada masa yang sama. mendapati perkara yang sama di kalangan pengguna berumur 15 hingga 24 tahun. Dapatan itu menunjukkan bahawa sesetengah pengguna tidak dapat atau tidak mahu sepenuhnya beralih daripada merokok ke penggunaan pouch——mungkin kerana ia tidak menghantar nikotin ke aliran darah dengan begitu pantas untuk menenangkan hasrat, seperti isyarat. Menggunakan pelbagai produk nikotin membimbangkan, kata Jackler, kerana ia boleh “memperdalam ketagihan dan menjadikan terus merokok lebih mungkin.”

Tetapi jika orang memilih sepenuhnya berhenti merokok atau menghisap rokok elektronik demi pouch, “sebagai doktor, saya akan menyambut itu,” kata Jackler. “Sebaliknya, saya berharap mereka tidak pernah ketagihan pada mulanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.