Pihak berkuasa Ecuador mengumumkan Jumaat pembebasan 50 pengawal dan tujuh pegawai polis yang ditawan selama lebih daripada sehari, dalam apa yang digambarkan kerajaan sebagai tindak balas kumpulan jenayah terhadap usaha mereka untuk mendapatkan semula kawalan ke atas beberapa kemudahan pembetulan besar di negara Amerika Selatan itu.

Sistem pembetulan negara itu, Perkhidmatan Kebangsaan untuk Perhatian terhadap Orang yang Kehilangan Kebebasan, berkata dalam satu kenyataan bahawa 57 pegawai penguatkuasaan undang-undang itu – yang ditahan di enam buah penjara yang berbeza – selamat, tetapi ia tidak menawarkan butiran tentang bagaimana mereka dibebaskan.

Awal pagi Jumaat, kumpulan jenayah di Ecuador menggunakan bahan letupan untuk merosakkan jambatan, yang terbaru dalam siri serangan minggu ini. Tiada sesiapa yang cedera dalam letupan itu.

ANAK LELAKI PRESIDEN COLOMBIA DIDAKWA MENCUCI WANG

Pegawai kerajaan telah menggambarkan tindakan ganas sebagai kerja kumpulan jenayah dengan ahli di penjara memberi tindak balas terhadap usaha pihak berkuasa untuk mengambil semula kawalan beberapa penjara dengan memindahkan banduan, merampas senjata dan langkah-langkah lain.

Empat bom kereta dan tiga peranti letupan meletup di seluruh negara dalam tempoh kurang daripada 48 jam. Letupan terbaru dengan dinamit berlaku awal pagi Jumaat di atas jambatan yang menghubungkan dua bandar di wilayah pantai El Oro, kata Panglima polis kebangsaan Luis García kepada The Associated Press.

Beberapa jam sebelumnya, tangki gas domestik dengan wad dinamit dilekatkan meletup di bawah jambatan yang berbeza di wilayah Napo di Napo, yang terletak di dalam bahagian Amazon Ecuador.

Consuelo Orellana, gabenor wilayah Azuay, melaporkan awal pagi Jumaat bahawa 44 daripada tebusan di penjara di bandar Cuenca telah dibebaskan. Sistem pembetulan negara kemudian berkata semua 57 dibebaskan.

Penganalisis keselamatan Daniel Pontón berkata rangkaian peristiwa, yang berlaku tiga minggu selepas pembunuhan calon presiden Fernando Villavicencio adalah serangan yang “sistematik dan jelas dirancang” yang telah menunjukkan negara tidak berkesan dalam mencegah keganasan.

“Apa yang dilakukan perisikan negara dalam situasi seperti ini? Ia tidak melakukan apa-apa, walaupun arahan (untuk letupan) pasti datang dari penjara melalui telefon bimbit,” katanya.

Pontón berpendapat serangan itu bertujuan untuk menimbulkan ketakutan dalam kalangan penduduk dan mempengaruhi politik. Ecuador akan memilih presiden dalam undian pelarian 15 Oktober.

“Isunya ialah bahawa kita melihat peningkatan masalah, dan memandangkan tahap ketidakcekapan negara, kemudian kita boleh menjangkakan serangan terhadap penduduk,” kata Pontón. “Ia adalah senario yang boleh diramalkan yang akan mengerikan.”

Siri letupan itu bermula pada malam Rabu, apabila sebuah bom kereta meletup di Quito, ibu negara Ecuador, di kawasan di mana pejabat sistem pembetulan negara itu dahulu terletak. Dua bom kereta lain kemudian meletup di wilayah El Oro, yang terletak di barat daya negara itu.

PERU MENGEPUNG RATUSAN PELANCONG DARI MACHU PICCHU DI TENGAH PROTES GANAS MELEBAR, PEMERKASAAN KERAJAAN

Satu lagi kenderaan di Quito meletup pada Khamis, ini satu di luar pejabat sistem pembetulan semasa. Satu peranti letupan juga meletup di Cuenca, yang terletak di pergunungan Andes selatan Ecuador. Seorang hakim memerintahkan enam orang yang disyaki terlibat dalam letupan ibu kota ditahan selagi siasatan diteruskan.

Panglima polis Fausto Martínez berkata empat suspek ditangkap berkaitan dengan letupan di Napo. Beliau berkata tiga orang dewasa dan seorang remaja ditangkap ketika mereka sedang melalui teksi di mana pihak berkuasa menemui blok dinamit yang “sudah disinkronkan ke peranti letupan” dengan sumbu perlahan. Penemuan itu mendorong ejen untuk melakukan dua pengeboman terkawal.

Pihak berkuasa Ecuador mengaitkan peningkatan keganasan dalam tempoh tiga tahun kepada kekosongan kuasa yang dicetuskan oleh pembunuhan 2020 Jorge Zambrano, alias “Rasquiña” atau “JL,” pemimpin geng tempatan Los Choneros.

Los Choneros dan kumpulan serupa yang mempunyai pertalian dengan kartel Mexico dan Colombia berjuang untuk laluan penyeludupan dadah dan kawalan wilayah, termasuk dalam kemudahan tahanan, di mana sekurang-kurangnya 400 banduan telah meninggal dunia sejak 2021, menurut pihak berkuasa.

Ahli geng melakukan pembunuhan kontrak, menjalankan operasi pemerasan, memindahkan dan menjual dadah, dan memerintah penjara.

Villavicencio, calon presiden itu, mempunyai pendirian yang terkenal keras terhadap jenayah terancang dan rasuah. Beliau dibunuh pada 9 Ogos di penghujung perhimpunan politik di Quito walaupun mempunyai pasukan keselamatan yang merangkumi polis dan pengawal peribadi.

Beliau menuduh Los Choneros dan pemimpinnya yang kini dipenjarakan, Adolfo Macías, alias “Fito,” mengancam beliau dan pasukan kempennya beberapa hari sebelum pembunuhan itu.

Pihak berkuasa menahan enam lelaki Colombia berkaitan dengan pembunuhan Villavicencio.