(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman dan MONTREAL, 06 Februari 2024 – TVM Capital Life Science (“TVM”), syarikat modal pelaburan terkemuka yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam inovasi sains hayat, hari ini mengumumkan pembiayaan siri A sebanyak $16 juta untuk Vektor Medical, pelopor dalam analisis aritmia berasaskan AI tanpa invasif. TVM membimbing pusingan ini bersama Solas BioVentures. Hasilnya akan digunakan untuk menyokong komersialisasi vMap®, alat analisis aritmia berasaskan AI Vektor yang mengubah cara electrophysiologists (EPs) mendekati prosedur ablation.

vMap Vektor adalah satu-satunya penyelesaian berasaskan AI yang diluluskan FDA untuk pembelokan dan analisis aritmia tanpa invasif, memanfaatkan hanya 12-lead ECG. vMap memberikan maklumat untuk lebih memahami sumber(s) aritmia membolehkan doktor mengoptimumkan prosedur mereka dan lebih cekap merawat pesakit mereka.

Dr. Luc Marengère, Managing Partner di TVM Capital Life Science, berkata: “Mengubah piawaian rawatan memerlukan pendekatan unik dan mengubah. vMap telah diterima oleh EPs yang memberi tumpuan kepada kecemerlangan. Dengan sumber yang bertambah, Vektor akan meningkatkan pengambilan di seluruh AS dan Eropah. Pesakit dan pemberi perkhidmatan kesihatan layak mendapat yang lebih baik dan Vektor sedang membawa peralihan itu. Kami gembira untuk melabur dan bekerjasama dengan Vektor untuk memacu transformasi penting dalam kesihatan ini.”

“Masyarakat perubatan sedang dihadapkan dengan keperluan untuk perubahan. Dengan peningkatan populasi pesakit fibrilasi atrium (AF), hasilnya perlu dipertingkatkan sambil juga meningkatkan kecekapan prosedur,” kata Rob Krummen, CEO Vektor Medical. “vMap menyediakan penyelesaian kepada cabaran ini. EPs terkemuka di seluruh AS sedang menggunakan vMap untuk mengoptimumkan prosedur ablation dan meningkatkan hasil pesakit. Dengan hasil daripada pembiayaan ini, kami boleh meluaskan akses kepada teknologi yang mengubah ini.”

Mengenai Vektor Medical
Berpangkalan di San Diego, Vektor Medical berazam untuk merevolusikan rawatan aritmia bagi jutaan yang terjejas oleh fibrilasi atrium dan aritmia lain. Melalui teknologi analisis aritmia berasaskan AI tanpa invasinya, vMap, syarikat bertujuan untuk memperbaiki hasil ablation kardiak, mengoptimumkan aliran kerja, dan meningkatkan kecekapan prosedur. Untuk maklumat lanjut mengenai vMap dan Vektor Medical, sila lawati .

Ikuti Vektor Medical: dan .

Mengenai TVM Capital Life Science
TVM adalah syarikat modal pelaburan terkemuka yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam inovasi sains hayat. Pasukan pelaburan antarabangsa TVM mempunyai pengalaman yang luas dan lebih kurang $900 juta dalam pengurusan. Portfolio TVM memberi tumpuan kepada terapi dan teknologi perubatan dari Amerika Utara dan EU yang mewakili aset kelas pertama atau terbaik dengan potensi untuk mengubah piawaian rawatan.

TVM mengikuti strategi unik dua hala, membiayai terapi awal inovatif melalui pendekatan syarikat aset tunggal (Syarikat Terfokus Projek, PFC) yang memanfaatkan hubungan strategiknya dengan syarikat farmaseutikal global, Eli Lilly and Company. TVM juga melabur dalam teknologi perubatan komersial tahap akhir dan terapi klinikal tahap akhir yang berbeza.

Dengan pelaburannya pada tahap akhir, TVM memberi tumpuan kepada teknologi perubatan dan teknologi kesihatan yang berbeza dengan bukti konsep komersial, serta terapi akhir tahap yang dijangka segera mencapai tonggak pembangunan utama atau pengawalseliaan. Strategi ini telah disahkan melalui beberapa syarikat dalam Dana I dan II serta pengeluaran Colucid Pharmaceuticals.

Pasukan pelaburan TVM telah bekerja bersama selama lebih satu dekad untuk menggunakan pendekatan inovatif ini dengan berkesan untuk memaksimakan pulangan bagi pelabur dan membiayai terapi baru serta teknologi untuk meningkatkan hayat pesakit dengan bermakna.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti TVM di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Hubungi:

TVM Capital Life Science
Dr. Luc Marengère, Managing Partner
Email:

Hubungan Media:

MC Services AG
Eropah: Anne Hennecke
Tel: +49 211 529 252 22
Email:

Amerika Utara: Laurie Doyle
Tel: +1 339 832 0752