(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman dan MONTREAL, 22 April 2024 — TVM Capital Life Science (“TVM”), sebuah firma modal ventura terkemuka antarabangsa yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam inovasi sains hidup, hari ini mengumumkan penutupan pembiayaan siri C berjumlah €23 juta untuk Smart Reporting, sebuah pelopor dan pemimpin pasaran dalam bidang pelaporan perubatan, terutamanya dalam radiologi dan patologi. TVM memimpin pusingan ini, disokong oleh Bayern Kapital dan pelabur sedia ada. Hasilnya akan digunakan terutamanya untuk memperluaskan perkongsian antarabangsa dan pembangunan produk dan, khususnya, untuk mengukuhkan kehadiran pasaran syarikat di AS, Kanada, Australia dan New Zealand. Dr. Hubert Birner, Pengarah Urusan TVM, akan menyertai Lembaga Pengarah Smart Reporting, dan Stefan Fischer, Pengarah Urusan (Kewangan), akan berkhidmat sebagai Pemerhati Lembaga.

Dokumentasi perubatan membuat sehingga 40% beban kerja harian doktor. Sebelum ini, ini kebanyakannya proses manual. Smart Reporting mengautomatikan dan menyusun aliran kerja ini dan menghasilkan data bernilai dalam proses; ini sangat penting pada masa di mana bilangan radiolog menurun. Teknologi dokumentasi perubatan syarikat – “SmartReports” – menyampaikan data berkualiti tinggi secara masa nyata dan dalam apa jua skala. Perisian ini yang bebas pembekal ini menawarkan penyelesaian dokumentasi sepenuhnya dikawal suara dan berasaskan data untuk doktor yang membentuk asas untuk pengautomasian aliran kerja dan data boleh baca mesin. Dengan itu, Smart Reporting menyediakan modul penting untuk pengdigitalan dalam sektor hospital. Selain itu, Smart Reporting baru-baru ini meningkatkan perkongsian dengan Solventum (dahulunya 3M Health Information Systems), salah satu pemimpin pasaran dalam bidang pelaporan radiologi di Amerika Utara, untuk terus memperkukuhkan kehadirannya di pasaran antarabangsa. Kerjasama ini menyediakan pelanggan akses kepada teknologi dan inovasi terkini tambahan yang akan menjadikan pelaporan radiologi lebih cekap masa dan berasaskan data.

Dr. Hubert Birner, Pengarah Urusan TVM Capital Life Science, berkata: “Teknologi baharu seperti AI dan pembelajaran mesin adalah pemacu inovasi utama dalam industri kesihatan dan menawarkan potensi pertumbuhan yang besar. TVM melihat Smart Reporting, dengan teknologi mereka yang menjadi teras telah digunakan oleh beribu-ribu doktor di seluruh dunia, sebagai salah satu pemimpin pasaran antarabangsa masa depan dalam bidang radiologi dan patologi. Juga, keluasan perkongsian mereka dengan syarikat terkemuka dalam sektor radiologi adalah menakjubkan.”

“Sebagai modal ventura antarabangsa dalam sains hidup, TVM membiayai teknologi perubatan dan kesihatan inovatif selain pembangunan ubat terapeutik tradisional,” tambah Stefan Fischer, Pengarah Urusan TVM Capital Life Science. “Fokus di sini adalah pada model perniagaan yang berbeza daripada syarikat-syarikat yang sudah komersial dan mencipta manfaat langsung untuk pesakit dengan teknologi mereka. Smart Reporting sepadan sepenuhnya dengan strategi pelaburan ini.”

Prof. Dr. Wieland Sommer, pengasas dan Ketua Eksekutif Bersama Smart Reporting, memberitahu: “Kami sangat gembira dengan pembiayaan siri berjaya ini dan bersyukur kepada TVM dan pelabur kami yang lain untuk sokongan kuat mereka. Dengan modal tambahan, kami akan dapat terus mengejar strategi pertumbuhan antarabangsa kami, yang baru-baru ini kami lancarkan dengan penembusan pasaran AS kami. Fokus kami dalam beberapa bulan akan datang adalah untuk terus menembusi pasaran utama teknologi maklumat kesihatan global dengan penyelesaian berasaskan AI kami.”

Mengenai Smart Reporting
Smart Reporting ditubuhkan pada 2014 oleh Wieland Sommer, Profesor Radiologi dengan ijazah sarjana dalam kesihatan awam (Harvard, AS). Syarikat itu ditubuhkan di Munich dengan visi memanfaatkan nilai data perubatan untuk pengambilan keputusan dan rawatan yang lebih baik. Hari ini, ia mempunyai pasukan antara disiplin lebih daripada 80 doktor, ahli sains data dan jurutera perisian dari Jerman, Austria, Switzerland dan Brazil yang membangunkan perisian berdasarkan pemahaman terperinci aliran kerja klinikal mereka. Perisian bahasa pelbagai negara syarikat untuk diagnostik berstruktur dalam radiologi dan patologi digunakan oleh lebih daripada 16,000 doktor di lebih daripada 90 negara.

Mengenai TVM Capital Life Science
TVM adalah firma modal ventura antarabangsa terkemuka yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam inovasi sains hidup. Syarikat mempunyai pasukan pelaburan antarabangsa yang sangat berpengalaman dan lebih kurang $900 juta di bawah pengurusan. Portfolio TVM memberi tumpuan kepada terapeutik dan teknologi perubatan dari Amerika Utara dan EU yang mewakili aset kelas pertama atau terbaik dengan potensi untuk mengubah piawaian rawatan.

TVM mengejar strategi unik dua hala, membiayai terapeutik permulaan inovatif melalui pendekatan syarikat aset tunggal (Syarikat Terfokus Projek, PFC) yang memanfaatkan hubungan strategik firma dengan syarikat farmaseutikal global, Eli Lilly and Company. TVM juga melabur dalam teknologi perubatan komersial berbeza dan terapeutik fasa klinikal akhir.

Pasukan pelaburan TVM telah bekerja bersama selama lebih satu dasawarsa untuk menggunakan pendekatan inovatif ini dengan berkesan untuk memaksimakan pulangan bagi pelabur dan membiayai terapi dan teknologi baharu untuk memperbaiki nyawa pesakit secara bermakna.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti TVM di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Hubungan:

TVM Capital Life Science
Dr. Hubert Birner, Pengarah Urusan
E-mel:

Hubungan Media:

MC Services AG
Eropah: Anne Hennecke
Tel: +49 211 529 252 22
E-mel:

Amerika Utara: Laurie Doyle
Tel: +1 339 832 0752