(SeaPRwire) –   Ini adalah ulasan bebas dari produk yang disebutkan, tetapi TIME menerima komisyen apabila pembelian dilakukan melalui pautan sekutu tanpa kos tambahan kepada pembeli.

Karya fiksyen terbaik yang diterbitkan tahun ini membawa kita ke pelbagai perjalanan. Ada perjalanan fizikal besar merentasi negara dan benua, dan dalam satu kes, dengan jalan kaki melalui hutan liar yang tidak terkawal. Dan ada perjalanan emosi berat untuk mendedahkan jawapan tentang cinta dan kehilangan. Dalam buku-buku ini, destinasi kadang-kadang kurang penting daripada pelajaran yang diperoleh sepanjang jalan. Dari seorang yang mengikuti bintang K-pop ke Seoul hingga seorang , protagonis ini semuanya sedang mencari sesuatu, sama ada peluang keselamatan, rasa tujuan, atau peluang akhirnya untuk pulang. Perjalanan mereka penuh harapan, berani, dan kadang-kadang menyedihkan. Di sini, 10 buku fiksyen terbaik 2023.

Lebih Lanjut: Baca senarai TIME bagi buku-buku bukan fiksyen, , , , , dan terbaik 2023. Juga terokai tahun ini.

10. Tremor, Teju Cole

Protagonis novel pertama Teju Cole dalam lebih satu dekad berkongsi banyak persamaan dengan penulis. Seperti Cole, Tunde yang tajam dan berfikiran mendalam adalah seorang artis dan jurugambar Nigeria Amerika yang mengajar di kolej berprestij di New England. Tremor bermula di Maine apabila Tunde memburu barang antik bersama isterinya Sadako sambil merenungkan kolonialisme berkaitan dengan objek yang dilihatnya. Tunde sentiasa menarik benang longgar sejarah yang mengelilinginya, memikirkan bagaimana dunia telah dibentuk oleh masa lalu. Tanpa mengikuti struktur cerita tradisional, Tremor mengambil bentuk falsafah untuk menyiasat segala-galanya daripada bagaimana orang Amerika melihat seni hingga bagaimana perkahwinan boleh perlahan-lahan hancur.

Beli Sekarang: Tremor di |

9. Y/N, Esther Yi

Pada zaman di mana berleluasa, novel cetusan berani Esther Yi tidak dapat lebih relevan. Y/N bermula dengan seorang pengisah tanpa nama yang tinggal di Berlin pekerjaannya yang membosankan sebagai penulis salinan untuk syarikat artichoke meninggalkan sesuatu yang diingini. Dia menghabiskan banyak masanya dalam dunia khayalan dalam kepalanya dan dalam talian, di mana dia menulis fan fiksyen tentang bintang K-pop popular bernama Moon. Apabila Moon secara mengejut mengumumkan persaraannya, wanita muda itu merasa terpanggil untuk meninggalkan segala-galanya dan pergi ke Seoul dalam pencarian lelaki yang dianggap sebagai roh sejatinya. Apa yang berikutnya adalah pengkritikan pandai dan tajam terhadap budaya internet.

Beli Sekarang: Y/N di |

8. The Hive and the Honey, Paul Yoon

Koleksi cerpen ketiga meliputi berabad-abad diaspora Korea, dengan setiap cerita berpusat kepada orang biasa ketika mereka menavigasi makna untuk berbelok dan soal berapa banyak identiti mereka terikat dengan sejarah kolektif. Ada bekas banduan yang cuba memahami dunia, pembantu rumah zaman Perang Dingin mencari anak lelaki yang ditinggalkannya di Utara Korea, dan pasangan yang hidup di UK apabila kehidupan senyap mereka diperumit oleh kedatangan seorang budak di kedai mereka. Yoon menceritakan kisah watak yang tidak selesa dengan hubungan mereka dengan rumah dan menjelajah bagaimana trauma boleh berlarutan dalam cara paling tidak diduga.

Beli Sekarang: The Hive and the Honey di |

7. Tom Lake, Ann Patchett

Jangan biarkan lokasi mengelirukan anda. Ya, ia berlangsung pada musim bunga 2020 dan watak-wataknya dalam penguncian COVID-19, tetapi ini bukan cerita wabak. Tom Lake bertempat di Michigan, di mana Lara dan suaminya menikmati peluang jarang untuk hidup sekali lagi bersama tiga anak perempuan mereka yang sudah dewasa. Di situ, ketika keluarga menghabiskan hari menjaga pokok ceri mereka, Lara akhirnya menceritakan kisah yang telah lama dinanti anak-anak perempuannya – tentang bagaimana, dalam masa muda dewasanya, dia jatuh cinta dengan lelaki yang akan menjadi bintang filem.

Beli Sekarang: Tom Lake di |

6. Temple Folk, Aaliyah Bilal

Sepuluh cerita dalam koleksi Aaliyah Bilal mengkaji kehidupan Muslim Hitam di Amerika. Dalam satu, seorang anak perempuan diganggu oleh roh bapanya sewaktu menulis ucapan penghormatan, dan hantu itu membuatnya menimbang semula komitmen bapanya kepada Islam. Dalam satu lagi, seorang ejen FBI bawah tanah berdepan dengan empati tidak diduga untuk Nation of Islam. Di seluruh koleksi, ibu bapa dan anak-anak mereka belajar tentang had dan kemungkinan iman. Hasilnya ialah koleksi naratif berbeza yang menyentuh kebebasan dan perpaduan.

Beli Sekarang: Temple Folk di |

5. The Vaster Wilds, Lauren Groff

Apabila bermula, seorang gadis muda tanpa nama baru sahaja melarikan diri dari penempatan koloni abad ke-17. Kelaparan dan sejuk, dia tidak tahu ke mana dia pergi dan sentiasa di ambang kejatuhan. Tetapi, bagaimanapun, dia mendapat kekuatan untuk terus maju. Dalam cerita pengembaraan tanpa masa Lauren Groff, gadis itu menghadapi ancaman fizikal dan ujian mental mengemudi hutan, sementara kekal berazam bahawa terdapat kehidupan yang layak dihidupi di seberang.

Beli Sekarang: The Vaster Wilds di |

4. The Bee Sting, Paul Murray

Drama domestik Paul Murray mengikuti empat ahli keluarga Barnes yang bermasalah selepas kemelesetan ekonomi menghantar perniagaan kereta Dickie, bapa keluarga, menuju ke bankrupsi. Merasa tekanan kemusnahan yang kian mengelilingi mereka, unit yang pernah berfungsi dengan baik kini runtuh. Isteri Dickie Imelda menjadi terobsesi menjual barang-barangnya di eBay, anak perempuan remajanya Cass minum minuman keras bukannya belajar untuk peperiksaan akhirnya, manakala anak lelakinya PJ yang hampir remaja bercakap dengan orang asing yang ditemuinya dalam talian. Murray menyiasat makna cinta dan dicintai dalam dunia yang kian merasa berada di ambang kemusnahan.

Beli Sekarang: The Bee Sting di |

3. Our Share of Night, Mariana Enriquez

Dalam novel Mariana Enriquez yang mengangkut, diterjemahkan dari bahasa Sepanyol asal oleh Megan McDowell, seorang budak lelaki dan bapanya mengambil perjalanan menakutkan. Ibu budak lelaki itu baru sahaja meninggal dunia dalam keadaan misteri, dan pasangan itu bepergian merentasi Argentina untuk menghadapi ahli Order, kultus di mana ibu dilahirkan. Order terdiri daripada keluarga kaya yang akan berbuat apa sahaja untuk mencapai keabadian. Dan budak lelaki itu mungkin mempunyai kemahiran yang dicari mereka – kemungkinan yang membuatnya rentan.

Beli Sekarang: Our Share of Night di |

2. The Heaven & Earth Grocery Store, James McBride

Ia 1972 dan rangka manusia baru ditemui di Pottstown, Pa. Soalan siapa sisa manusia itu – dan bagaimana mereka sampai ke dasar sumur – menarik puluhan tahun ke belakang, ke masa di mana penduduk Hitam dan Yahudi kawasan itu bersatu untuk melindungi seorang budak daripada dipenjarakan. Seperti McBride membuat sambungan antara masa kini dan masa lalu, novel ini menyiasat bagaimana kita membina dan memutuskan ikatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.