Internet Cut in Manipur, India

(SeaPRwire) –   Tahun lalu, penutupan internet di negeri Manipur, India, berlangsung selama 212 hari apabila kerajaan negeri mengeluarkan 44 perintah berturut-turut untuk memutuskan akses ke seluruh rangkaian lebar jalur dan rangkaian mudah alih, menjejaskan populasi seramai 3.2 juta orang, dan menyukarkan dokumentasi keganasan yang berleluasa terhadap minoriti semasa keganasan berdarah antara suku Meitei dan Kuki-Zo, termasuk pembunuhan, rogol, pembakaran dan keganasan berasaskan jantina, menurut laporan pengawasan hak digital Access Now yang menerbitkan laporan tahunan mengenai penutupan internet di seluruh dunia.

Manipur hanyalah salah satu daripada beratus-ratus contoh di mana pihak berkuasa di India menggunakan taktik itu sebagai “tindak balas hampir lalai terhadap krisis, sama ada secara proaktif atau reaktif,” menurut laporan kumpulan terbaru yang diterbitkan pada 15 Mei. Untuk tahun keenam berturut-turut, India memimpin senarai global dengan mengenakan bilangan tertinggi penutupan internet selepas menghentikan akses 116 kali pada 2023.

Lebih lagi, Access Now menganggap tahun 2023 sebagai tahun terburuk untuk penutupan internet secara global, mencatat 283 penutupan di 39 buah negara – bilangan penutupan tertinggi dalam setahun sejak ia mula memantau pada 2016. Ia merupakan peningkatan sebanyak 41% berbanding tahun sebelumnya yang mencatat 201 penutupan di 40 buah negara, dan peningkatan sebanyak 28% berbanding 2019, yang sebelum ini memegang rekod untuk bilangan penutupan tertinggi.

“Dalam hampir setiap ukuran, tahun 2023 merupakan tahun penutupan internet terburuk yang pernah direkodkan – menyoroti trend yang membimbangkan dan berbahaya untuk hak asasi manusia,” kata laporan itu.

173 daripada penutupan pada 2023 berlaku di kawasan konflik dan berkoresponden dengan tindakan keganasan. Di Jalur Gaza, contohnya, tentera Israel “menggunakan gabungan serangan terus kepada infrastruktur telekomunikasi awam, sekatan kepada akses kepada elektrik, dan gangguan teknikal untuk menutup internet,” menurut laporan itu. (Dalam kenyataan kepada TIME, IDF berkata “Sebagai sebahagian daripada operasi IDF di Jalur Gaza, IDF menyokong pemulihan infrastruktur di kawasan yang terjejas oleh perang dan berkoordinasi dengan pasukan tempatan untuk membawa pembaikan infrastruktur ke lokasi ini.”)

Dan di rantau Amhara, Ethiopia, pasukan keselamatan mengenakan sekatan komunikasi hampir keseluruhan untuk menyebabkan ketakutan dan pengusiran besar-besaran melalui pemusnahan harta dan pengeboman tidak kira sama ada melalui seluruh rantau, menurut laporan itu.

Pengawas juga menunjukkan bahawa walaupun peningkatan penutupan yang berkaitan dengan keganasan semasa konflik bersenjata adalah tinggi, dalam 74 kes di sembilan buah negara – termasuk , , , dan – pihak berpolitik yang bertikam mengaku menggunakan penutupan semasa protes dan peristiwa politik yang tidak stabil sebagai langkah pengaman. Di India sahaja, pihak berkuasa mengeluarkan 65 penutupan pada 2023 dalam cubaan khusus untuk menangani keganasan komunal. Begitu juga, Pakistan dan Bangladesh mengenakan tujuh dan tiga penutupan masing-masing, sebagai cara untuk menindas bantahan politik semasa perhimpunan politik dan kempen pilihan raya.

93% daripada semua kes yang direkodkan pada 2023 berlaku tanpa memberi awam sebarang notis awal mengenai penutupan yang akan berlaku; satu amalan yang hanya menambah ketakutan dan ketidakpastian, dan meletakkan lebih ramai orang dalam bahaya yang teruk.

“Kita berada pada titik genting, jadi anggap ini sebagai panggilan bangun: semua pihak di seluruh dunia – kerajaan, masyarakat awam, dan sektor swasta – mesti mengambil tindakan segera untuk menghentikan penutupan internet secara kekal,” kata Zach Rosson, seorang penganalisis data di Access Now, dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.