(SeaPRwire) –   Sejarah tiga puluh empat tahun A Forest Journey: The Role of Wood in the Development of Civilization, telah menjadi kisah epik penghantaran berulang ke kebinasaan, diikuti oleh penyelamatan dramatik. Pertama kali diterbitkan pada tahun 1989 oleh W.W. Norton, penulis John Perlin melihat kenaikan dan kejatuhan peradaban melalui lensa hutan yang menyokong mereka, dan kemudian menunjukkan bagaimana, dari waktu ke waktu, deforestasi berikutnya menyumbang kepada keruntuhan peradaban. Walaupun beberapa ulasan mengenali keaslian dan kekayaan ilmu buku itu, penjualan adalah sedikit. Demikian bermulanya kisah penghantaran dan penyelamatan ketika beberapa pengagum berpengaruh berturut-turut menyelamatkan buku dari penghancuran.

Hubungan antara manusia dan hutan bermula jauh sebelum spesies homo sapiens muncul. Dalam edisi baru, Perlin telah menambah bab tentang Archaeopteris, pokok moden pertama, yang bertarikh kembali ke zaman Devonian, 385 juta tahun yang lalu. Pokok purba ini, yang menutupi Gondwana sebelum benua-benua terbentuk, membantu menyerap karbon dan meningkatkan tahap oksigen, menurunkan suhu permukaan dan membuka jalan kepada iklim lebih sederhana yang sesuai untuk haiwan darat. Pada masa yang sama, batang dan dahan, bersama-sama dengan bahan tumbuhan lain, membantu menyumbat laut cetek. Ini mencipta tekanan pemilihan ke arah haiwan akuatik dengan anggota badan seperti sirip, haiwan yang dapat menggerakkan diri melalui halangan lebih cekap daripada mereka yang bergantung kepada sirip asas. Apabila bahan organik yang terurai mengurangkan tahap oksigen di laut, satu lagi set tekanan pemilihan menyokong haiwan yang berparu-paru untuk menghirup udara. Sekali, haiwan ini mendarat di darat, mereka mendapati banyak serangga untuk dimakan di hutan Archaeopteris. Oleh itu, Perlin mendakwa, hutan pertama menyediakan jalan untuk mamalia darat dan akhirnya, manusia.

Maju ke Holosen, dan pokok-pokok memberikan bayang dan bahan binaan untuk peradaban pertama. Dalam kes selepas kes, manusia membalas budi dengan memusnahkan hutan secara beransur-ansur, pertama di Timur Tengah, dan Mediterranean, kemudian di Eropah dan Amerika Utara, semuanya dalam pencarian kami untuk bahan binaan, bahan api, tanah pertanian terbuka, dan, cukup pentingnya, tiang kapal layar. Buku ini menggambarkan hubungan antara kuasa laut dan kenaikan peradaban bermula dari zaman purba, dan menyusun gelombang sinus, di mana peradaban bangkit ke kebesaran, merosakkan hutan, kehilangan kuasa laut, dan akhirnya empayarnya. Perlin menjejak ini melalui peradaban Phoenician, Yunani, Rom dan lain-lain zaman purba, dan sehingga kuasa laut lebih moden, seperti Venice, Portugal, Sepanyol, Belanda, dan Empayar British.

Buku ini memasuki beberapa kedalaman tentang keperluan tiang layar sebagai faktor pemotivasi bagi British dalam usaha untuk mengekalkan jajahan Amerika mereka. Sepanjang sejarah Britain sebagai kuasa laut, terdapat pencarian yang berterusan untuk pokok untuk kapal mereka. Perlin menyatakan bahawa ia akan mengambil 2,000 ek, setiap lebih daripada 100 tahun (kayu dari pokok yang lebih muda tidak mempunyai kekuatan kayu yang lebih matang) untuk membina kapal perang. Britain kehabisan kayu sesuai sendiri jauh sebelum Revolusi Amerika, dan juga mendapati diri terputus dari hutan Scandinavia. Belanda mengancam untuk memotong Britain dari pokok-pokok kawasan Baltic (Sungai Rhine mengalir melalui Belanda), tetapi British menyedari bahawa New England mengandungi hutan tua besar Pine Putih. Masalahnya, Amerika juga menyedari nilainya dan mahu mereka untuk tujuan mereka sendiri.

British begitu kekurangan kayu yang sesuai semasa perang bahawa mereka menyambungkan batang bersama-sama untuk membuat tiang layar, dan banyak tiang ini gagal semasa ribut pada tahun 1781 ketika British cuba memindahkan armada dari Hindia Barat untuk memecahkan pengepungan Amerika yang mengurung Jeneral Cornwallis di Yorktown, Virginia. Terjejas, armada itu terpaksa berhenti di New York untuk memperbaiki, dan Cornwallis menyerah sebelum bantuan tertangguh tiba. Ia terbukti menjadi pertempuran besar terakhir perang.

Matriks hutan, tiang layar, kuasa laut dan empayar hanyalah satu benang yang dieksplorasi oleh Perlin. Selama 500 halaman, A Forest Journey menyelami setiap aspek bagaimana hutan membantu mengatur iklim, menyimpan dan mengukur bekalan air, mengekalkan penyakit, dan mengilhami seni, imajinasi, dan kekaguman. Dan, seperti yang terjadi dalam hampir setiap masyarakat manusia, dia juga mendokumentasikan bagaimana, sekali hutan telah ditebang, manusia membayar harga dalam bentuk wabak, kerana patogen cuba mencari inang baru, dan sebagai kemarau, gelombang haba, kelaparan, dan gejala lain gangguan ekologi menggantikan biome seimbang hutan.

Perlin sendiri telah mengalami sesuatu yang bergelombang. Beliau dibesarkan di Los Angeles. Bapanya bekerja sebagai grip terbaik di Hollywood sehingga dikenakan senarai hitam – Perlin bercanda bahawa dia adalah salah satu daripada sedikit kanak-kanak di LA yang rumahnya mempunyai karya lengkap Joseph Stalin di rak buku. Ibunya adalah penari dengan Kumpulan Tarian Lester Horton (Horton adalah pengaruh utama ke atas Alvin Ailey). Dengan bapa tidak bekerja, keluarga tidak pernah mempunyai banyak wang. Perlin memulakan pengajian di Berkeley, tetapi dipindahkan ke Universiti California di Santa Barbara untuk lebih dekat dengan laut dan selancar. Pada zaman kebudayaan lawan, pada tahun 1968, Perlin meninggalkan perjalanan di seluruh dunia dengan murah, mengambil pekerjaan sementara untuk terus. Ia adalah semasa tahun-tahun ini perjalanan ke banyak bahagian dunia ketiga bahawa beliau pertama kali melihat bukti deforestasi dan akibatnya.

Buku pertama Perlin, A Golden Thread: 2500 Years of Solar Architecture and Technology, diterbitkan pada tahun 1980. Ketika menyelidik buku ini, beliau mendapati bahawa berulang kali, apabila peradaban purba mula kehabisan kayu, mereka telah beralih kepada matahari untuk tenaga. Ini menanam benih idea untuk menulis buku tentang hubungan yang tidak berfungsi antara manusia dan hutan.

Beliau menghabiskan kira-kira satu dekad menyelidik dan menulis A Forest Journey, dan naik turun tahun-tahun itu menggambarkan kehidupan buku itu selepas penerbitan. Budaya lawan meninggalkan kesannya kepada Perlin melalui kerinduan dan etika alam sekitar, dan juga melalui hubungan yang rapuh dengan wang. Beliau begitu miskin semasa bahagian ini bahawa beliau menghabiskan empat tahun tinggal dalam beg tidur di halaman belakang kawan. Jiran yang baik menyediakan tempat kerja dalam bentuk meja di bilik cucian, dan beliau mempertingkatkan kemahiran menyelam dalam tong sampah di belakang parlor pizza di bawah bimbingan seorang lelaki tuna rumah tinggal berhampiran (Perlin kemudian menjalani tempoh menasihati tuna rumah tentang bagaimana untuk menavigasi temuduga pekerjaan). Beliau juga menyambung perjalanannya, berjalan dengan harga murah melalui tapak-tapak arkeologi di Mexico – “Sepuluh dolar boleh membawa anda hampir ke mana-mana di Mexico dalam tiket kereta api kelas ketiga pada masa itu,” katanya kagum – ke Sungai Jari di Amazon, dan ke Troy, antara tempat lain.

Perlin adalah penyelidik yang luar biasa berbakat. Apabila bukunya pertama kali diterbitkan, seorang pengulas British mengejek idea bahawa seorang warga California boleh mempelajari semua bahasa kuno yang perlu untuk mengejar penyelidikannya. Sebenarnya, Perlin tidak belajar Akkadian, Linear B, Greek dan Latin, tidak kira bahasa-bahasa teks yang diterokai. Siapa yang boleh? Tetapi dia belajar perkataan untuk pokok, hutan, cedar, pine dan oak dalam beberapa bahasa kuno. Kemudian dia akan menyelami leksikon untuk penggunaan mereka dalam teks kuno, dan sekali dia mendapati rujukan, dia mengupah bantuan orang dalam pelbagai jabatan. Carroll Purcell, pakar terkemuka dalam sejarah teknologi membantunya mendapatkan akses ke pinjaman antara perpustakaan buku-buku langka, dan ahli-ahli klasik dan agama membantunya

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.