silhouette of a man holding umbrella against blue wall with AT&T logo

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 70,000 pelanggan telah terjejas oleh gangguan di seluruh rangkaian AT&T Khamis pagi, menyebabkan gangguan internet dan perkhidmatan selular, .

Kira-kira 1 daripada 2 pelanggan yang melaporkan isu mengatakan mereka mengalami masalah dengan telefon bimbit mereka, manakala 40% lagi mengatakan tiada isyarat. Lokasi yang paling terjejas ialah Austin, Houston, San Antonio, Indianapolis, Chicago, Atlanta, Miami, Dallas, dan Bandar Raya New York.

“Sesetengah daripada pelanggan kami mengalami gangguan perkhidmatan wayarles pagi ini. Kami sedang bekerja dengan pantas untuk memulihkan perkhidmatan kepada mereka,” kata AT&T dalam kenyataan kepada TIME. “Kami menggalakkan penggunaan panggilan Wi-Fi sehingga perkhidmatan dipulihkan.” Syarikat selular itu tidak memberikan apa-apa butiran mengenai apa yang menyebabkan gangguan.

Laporan gangguan mencapai puncak hampir 74,300 laporan pada pukul 9:15 pagi ET, walaupun bilangan laporan kini merosot.

Pembekal lain seperti , , dan menerima laporan gangguan, walaupun pada skala yang lebih kecil. Sekurang-kurangnya dua pembekal mengatakan bahawa rangkaian mereka berfungsi dengan baik.

Di Chicago, di mana bilangan gangguan yang dilaporkan tinggi, Pejabat Pengurusan Kecemasan & Komunikasi bandar raya itu mengatakan bahawa pusat 911 .

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang gangguan ini.

Cricket Wireless laporan gangguan

Cricket Wireless, yang dimiliki oleh AT&T, mencatatkan puncak laporan gangguan sebanyak 13,638 laporan pada jam 7:45 pagi ET. Kini, hanya lebih 12,000 pelanggan melaporkan gangguan. Kira-kira dua pertiga orang yang melaporkan gangguan mengatakan tiada isyarat.

Cricket Wireless memberikan kenyataan yang sama seperti AT&T.

Pelanggan Verizon mengalami isu

Verizon berkata bahawa rangkaian mereka berfungsi dengan normal. “Sesetengah pelanggan mengalami isu pagi ini apabila menghubungi atau menghantar teks kepada pelanggan yang diservis oleh pembekal lain. Kami terus memantau situasi,” kata Verizon dalam kenyataan emel.

Syarikat itu menerima laporan gangguan hampir 3,400 pada jam 10 pagi ET, . Kebanyakan pengguna melaporkan isu dengan telefon bimbit mereka.

T-Mobile laporan gangguan

Hampir 1,700 pelanggan melaporkan gangguan menjelang jam 10 pagi ET. Sama seperti Verizon, T-Mobile berkata mereka beroperasi dengan normal dan bahawa pelanggan mengalami kesukaran menghubungi orang di rangkaian lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.