Kate Winslet in The Regime

(SeaPRwire) –   Dalam , memainkan watak Elena Vernham, pemimpin yang menarik namun otoritarian bagi sebuah negara kecil Eropah. Elena, kanselor autokratik negaranya, secara bergilir-gilir menarik, buta, dan zalim—tetapi di atas segalanya, beliau ketakutan dengan kulat. Fobia beliau terhadap kulat begitu besar sehingga episod pertama siri itu, yang ditayangkan pada 3 Mac, bermula dengan pembaikan yang tergesa-gesa ke istana bersejarah di mana beliau tinggal, dalam usaha untuk menghapuskan sebarang tanda .

Sepanjang episod itu, jelas bahawa satu-satunya perkara yang boleh mengancam ambisi berlebihan Elena dan menggugat kuasa beliau sebagai diktator ialah paranoia beliau tentang kulat, yang beliau sembunyikan daripada orang awam. Inilah yang mendorong beliau menggaji Herbert Zubak (lakonan Matthias Schoenaerts), seorang askar yang dicemuh, sebagai pembantu yang tugas tunggalnya ialah mengukur kelembapan dalam sebuah bilik sebelum kemasukan beliau, dan menghabiskan beberapa jam seminggu dalam tangki oksigen, di mana beliau bersembunyi gaya Bubble Boy daripada ancaman jangkitan.

Ketakutan Elena terhadap kulat dan kemungkinan kejatuhan beliau akibatnya tidak pernah lebih jelas dalam episod pertama berbanding apabila beliau menjadi tuan rumah jamuan makan di mana beliau perlu memenangi perbincangan penting dengan presiden Amerika Syarikat. Dengan pengering lembap di bawah setiap meja, beliau agak yakin tentang keselamatan diri, tetapi hilang kawalan selepas Herbert dengan tidak senonoh melaporkan kelembapan dalam bilik itu, menarik perhatian kepada ketakutan terbesarnya dan meletakkan beliau dalam bahaya politik.

Untuk bimbang tentang kulat tidaklah tidak rasional—pendedahan kepadanya boleh menjadi toksik, membahayakan, dan kadang-kadang, maut. Walau bagaimanapun, kegelisahan obsesif Elena tentang kulat lebih berkaitan dengan hubungannya dengan kawalan dan rasa ketakutan umumnya tentang hidup dan matinya. Ia juga menyoroti unsur lain yang boleh mengancam kedudukannya yang berkuasa—kendalian beliau terhadap realiti.

Mengapa Elena ketakutan dengan kulat?

Setiap aspek kehidupan Elena, dari mesyuarat politiknya sebagai kanselor hingga makanannya, diselaraskan untuk mengurangkan pendedahan kepada apa yang difahamkan sebagai ancaman berterusan kulat. Beliau mengarahkan Herbert menggunakan hidrometer untuk mengukur kelembapan bilik sebelum beliau memasukinya, dan sesiapa yang berani menghampiri beliau perlu memakan pastil dan menahan nafas untuk menghadkan kemungkinan pencemaran. Elena juga kerap melawat doktor, yang menyelia sesi-sesi beliau di dalam tangki oksigen.

Dalam episod itu, salah seorang penasihat beliau merujuk kepada bapa Elena yang telah meninggal dunia, juga seorang politikus, dan bagaimana kematian beliau berpunca daripada masalah paru-paru, dipicu oleh kulat. Dalam ini, mungkin terdapat petunjuk mengapa Elena begitu ketat terfiksasi—kulat mewakili kerapuhan kematian beliau, sesuatu yang tidak akan dibenarkan kuasa di seluruh dunia untuk mengawal.

Adakah ia sebenarnya menjadi kebimbangan yang sah bagi Elena?

Walaupun Elena yakin bahawa kulat beracun adalah sejagat dalam kehidupannya, ia tidak kelihatan bahawa ia merupakan isu yang sah. Elena mungkin boleh mencium “udara busuk” di mana-mana, tetapi mereka di sekelilingnya tidak kelihatan mampu mencium atau menunjukkan gejala pendedahan kepada kulat. Sikap memanjakan yang berlebihan oleh kakitangannya dan keluarganya bagi menangani kegelisahan mendalam beliau mencadangkan bahawa mereka lebih prihatin untuk cuba menenangkan kebimbangan beliau berbanding menangani kulat sebenarnya. “Jika beliau mencium bau kulat, katakan anda juga boleh mencium,” Agnes, pembantu Elena memberi amaran kepada Herbert, dalam satu adegan yang mencadangkan mereka di sekeliling Elena lebih rela memperdayakan beliau berbanding menimbulkan kemarahan beliau.

Adakah paranoia tentang kesihatan merupakan ciri diktator?

Seperti yang ditulis oleh pengkritik TV TIME Judy Berman tentang Elena dalam ulasan beliau mengenai The Regime, “Seperti kebanyakan diktator, kini dan silam, beliau ketakutan dengan patogen—dalam kes beliau, kulat.” Adalah benar bahawa kebanyakan autokrat paling terkenal dalam sejarah mempunyai ciri-ciri paranoid dan obsesi terhadap kesihatan mereka—Adolf Hitler dikenali sebagai hipokondriak, Joseph Stalin mempunyai paranoia yang melampau pada tahun-tahun kemudian, dan Saddam Hussein dikenali sebagai germofob. Semua ini untuk menyatakan bahawa watak Elena, dengan ketakutan obsesif beliau terhadap kulat dan ciri-ciri megalomanianya, pastinya diilhamkan oleh senarai diktator bersejarah yang mengalami kegelisahan kesihatan yang ketat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.