Queen Elizabeth II Platinum Jubilee 2022 - Trooping The Colour

(SeaPRwire) –   Krisis kesihatan tanpa sebelumnya menyebabkan kekeliruan baru bagi keluarga diraja Britain. Tetapi sejak bilangan kerabat diraja senior yang aktif secara profesional di “istana” telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kekurangan tenaga kerja telah menjadi isu besar sejak lama.

—kurang daripada dua tahun ke dalam pemerintahannya —mengumumkan bahawa beliau telah pada bulan Februari dan akan mengurangkan tanggungjawab awamnya untuk pulih.

Lazimnya, jika seorang raja sakit, mereka mempunyai rangkaian kerabat diraja yang dikenali sebagai kerabat senior atau kerabat yang aktif secara profesional, yang mereka boleh bergantung untuk menjalankan tanggungjawab bagi pihak mereka. Kerabat yang aktif secara profesional berada lebih tinggi dalam daripada kerabat bukan aktif atau berkaitan dengan mereka yang aktif.

“Ahli-ahli kerja keluarga diraja dijangka menjalankan tanggungjawab diraja penuh masa mewakili raja dalam kehidupan awam. Mereka dijangka menjadi tokoh awam yang akan menerima liputan akhbar dan awam sebagai perbelanjaan monarki ditanggung oleh anugerah berdaulat,” sejarawan Carolyn Harris memberitahu TIME. “Sebaliknya, ahli-ahli bukan kerja keluarga diraja mungkin hadir untuk acara keluarga tetapi mereka mengejar kerjaya sendiri dan tidak mewakili raja dalam aktiviti mereka.”

Sebagai pewaris takhta, Putera William dijangka mengambil tanggungjawab tambahan semasa Raja menerima rawatan. Tetapi ia bukan sahaja kesihatan Raja yang mengejutkan awam. Kate Middleton, Puteri Wales juga dirawat di hospital untuk rawatan abominable yang dirancang—di luar dua gambar paparazzi dan satu —diraja . Untuk seketika, Putera William mengambil masa untuk membantu isterinya pulih, tetapi sejak itu kembali ke senarai tanggungjawab penuh.

Bilangan kerabat diraja yang aktif secara profesional telah berkurangan sejak menarik diri daripada kehidupan sebagai kerabat aktif pada tahun 2020, dan Putera Andrew ditarik gelarannya dan jawatannya kerana tindakan sivil Amerika Syarikat berhubung dakwaan serangan seksual.

Pakar-pakar mengatakan kekurangan ini telah meninggalkan keluarga terdedah.

Siapa kerabat diraja yang aktif secara profesional?

Terdapat 11 ahli kerja keluarga diraja: Raja Charles III dan Permaisuri Camilla, Putera dan Puteri Wales, Putera Anne, Adipati dan Duchess Edinburgh, Adipati dan Duchess Gloucester, Adipati Kent dan Putera Alexandra.

Walaupun diberikan betapa sedikitnya penampilan dan ketiadaan nama yang kuat, kebanyakan pakar tidak menganggap Gloucesters atau Putera Alexandra sebahagian daripada unit inti kerabat senior yang aktif secara profesional. Dengan Raja dan Kate tidak tersedia, itu meninggalkan hanya lima orang untuk menanggung beban kebanyakan komitmen awam.

Apa yang dilakukan kerabat senior yang aktif secara profesional?

Kerabat yang aktif secara profesional adalah orang-orang yang menyokong Raja dalam peranannya sebagai ketua negara, Clare McHugh, sejarawan diraja dan penulis The Romanov Brides memberitahu TIME. “Monarki tidak lagi hanya keluarga kaya yang melakukan apa saja yang mereka mahu,” katanya. “Dalam abad ke-21, secara beransur-ansur, kekayaan dan keluarga telah distrim dengan tegas, untuk menekankan bahawa ini bukanlah kumpulan penumpang.”

Pada satu masa, kerabat senior mempunyai ratusan jawatan amanah setiap orang dan secara kolektif menjalankan ribuan komitmen setiap tahun, kata pengulas British Richard Fitzwilliams. Raja Charles III menyempurnakan 425 komitmen pada tahun 2022, berbanding 592 pada tahun 2012, mengikut laporan tahunan dalam The . Putera Anne, lama dianggap “kerabat paling bekerja keras” menyempurnakan 457 komitmen diraja pada tahun 2022, mengikut The Telegraph, turun daripada 566 dalam .

Kerabat yang aktif secara profesional mewakili Raja Charles III dalam komitmen awam, yang semuanya disenaraikan dalam , rekod awam dan rasmi komitmen terdahulu yang bermula dari tahun 1997. Komitmen awam boleh merangkumi apa-apa daripada jamuan negara ke lawatan luar negara untuk menyampaikan anugerah.

Mengapa terdapat begitu sedikit kerabat senior yang aktif secara profesional sekarang?

Kekurangan kerabat yang aktif secara profesional hanya berpunca kepada nasib buruk, kata McHugh. “Ia sangat tidak beruntung. Untuk seluruh pemerintahan Ratu, beliau tidak sahaja mempunyai suami yang sihat dan stabil sepanjang masa, beliau juga mempunyai sepupu lebih tua yang dapat membantu,” katanya. “Raja Charles tidak begitu beruntung.”

Raja Charles III lama menyokong monarki yang “distrim”, mengurangkan bilangan kerabat yang aktif secara profesional kepada raja, anak-anak raja dan keluarga mereka, sebagai cara untuk mengurangkan perbelanjaan. Tetapi isu kesihatan terkini, disertai penarikan diri Harry dan Meghan, dan penyingkiran Putera Andrew daripada tanggungjawab dirajanya telah meletakkan idea itu keujian—dan mungkin menunjukkan manfaat keluarga diraja yang diperluas.

“Pada masa idea monarki distrim ini dibangunkan semasa zaman kemudian pemerintahan Ratu Elizabeth II, Raja Charles III masa depan tidak menjangkakan Putera Harry menarik diri daripada tanggungjawabnya sebagai ahli keluarga diraja senior atau berakhirnya kehidupan awam Putera Andrew secara mengejut berikutan masalah undang-undangnya dan temu bual berita BBC tahun 2019 yang malang,” kata Harris.

Kerabat yang kurang dikenali mungkin diminta mengambil alih, tetapi mereka tidak mempunyai daya tarikan awam yang kuat. ” dan isterinya kurang daya tarikan,” kata McHugh.

Namun, peranan mereka membuktikan perlu. “Masalah kesihatan baru-baru ini yang dialami oleh Raja Charles III dan Puteri Wales telah menekankan kepentingan Permaisuri Camilla dan keluarga diraja diperluaskan, terutamanya adik-beradik Raja Putera Anne dan Putera Edward, dalam mengekalkan profil awam monarki dalam minggu-minggu kebelakangan ini,” tambah Harris.

Bagaimana krisis ini akan menjejaskan persepsi terhadap monarki?

Satu kaji selidik mendapati 58% daripada orang dewasa British percaya bahawa monarki baik untuk Britain, tetapi Walaupun skandal terkini, McHugh mengatakan bahawa perkara-perkara perlu menjadi jauh lebih teruk untuk memberikan kesan berterusan ke atas reputasi monarki.

“Krisis semasa adalah hasil gabungan peristiwa,” kata McHugh. “Mereka hanya perlu melepasi tempoh ini. Orang ramai mempunyai terlalu banyak kebaikan hati terhadap mereka. Mereka benar-benar perlu melakukan lebih banyak kesilapan sebelum terdapat kekurangan keyakinan sebenar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.