Pengunjung berjalan ketika salju turun di Grant Grove pohon raksasa sequoia semasa ribut atmosfera pada 01 Feb. 2024 di Taman Negara Kings Canyon, Calif.

(SeaPRwire) –   Suatu ribut berbahaya sedang menuju ke kawasan resort musim sejuk California, membawa keadaan “” dan berpotensi untuk menumpukan lebih daripada 12 kaki (3.7 meter) salju.

Amaran taufan salju berkuat kuasa dari Khamis hingga Ahad untuk California Utara, termasuk kawasan resort Tasik Tahoe di Sierra Nevada, di mana angin dan salju berterbangan akan menjadikan perjalanan sukar, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan berkata.

“Mereka akan mendapat pukulan yang cukup kuat,” kata Jennifer Tate, peramal di Pusat Ramalan Cuaca AS. “Kami mempunyai jumlah salju berlapis-lapis untuk puncak tertinggi Sierra.”

Ribut ini datang lebih sejuk berbanding beberapa sistem terdahulu jadi ia akan membawa banyak salju lebih meluas di seluruh rantau, kata Tate. Perjalanan gunung akan hampir mustahil dengan angin ribut yang boleh menyebabkan gangguan kuasa, perkhidmatan cuaca memberi amaran.

Salju berat boleh menyebabkan longsoran salji maut di gunung Sierra. Pada Januari, dan tiga lagi cedera oleh longsoran salji di resort ski Palisades Tahoe berhampiran Tasik Tahoe.

Walaupun berbahaya kepada pengembara dan penduduk, salju dalam adalah penting untuk keperluan air California. Salji bertindak sebagai takungan beku yang cair pada lewat musim bunga dan awal musim panas membawa air ke dataran rendah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.