Brazil's Worst Flooding In 80 Years Leaves Dozens Dead And Missing

(SeaPRwire) –   Banjir besar di negeri Rio Grande do Sul, Brazil selatan telah mengorbankan sekurang-kurangnya 75 orang dalam tempoh tujuh hari yang lalu, dan lagi 103 dilaporkan hilang, pihak berkuasa tempatan berkata Ahad.

Sekurang-kurangnya 155 orang cedera, manakala kerosakan daripada hujan telah memaksa lebih daripada 88,000 orang meninggalkan rumah mereka. Kira-kira 16,000 mencari perlindungan di sekolah, dewan sukan dan tempat perlindungan sementara yang lain.

Banjir meninggalkan kesan kemusnahan, termasuk tanah runtuh, jalan rosak dan jambatan runtuh di seluruh negeri. Pembekal melaporkan gangguan bekalan elektrik dan komunikasi. Lebih daripada 800,000 orang kehilangan bekalan air, menurut agensi pertahanan awam, yang menyatakan angka-angka daripada syarikat air Corsan.

Pasukan menyelamat menarik seorang lelaki tua dalam keadaan kesihatan yang teruk ke dalam helikopter dari kawasan terpencil di munisipaliti Bento Gonçalves, mengikut rakaman daripada bomba tentera.

Pada petang Sabtu, penduduk di bandar Canoas berdiri sehingga bahu dalam air lumpur dan membentuk rantai manusia untuk menarik bot membawa orang ke tempat selamat, mengikut rakaman video yang dikongsi oleh rangkaian berita UOL tempatan.

Sungai Guaiba mencapai tahap rekod 5.33 meter (17.5 kaki) pada pagi Ahad jam 8 pagi waktu tempatan, melepasi tahap yang dilihat semasa banjir bersejarah 1941 apabila sungai itu mencapai 4.76 meter.

“Saya mengulangi dan menekankan: kemusnahan yang kita alami adalah tanpa sebelumnya,” kata Gabenor negeri Eduardo Leite Ahad pagi. Beliau sebelum ini berkata negeri itu akan memerlukan “jenis ‘Rancangan Marshall’ untuk dibina semula.”

Lula melawat Rio Grande do Sul untuk kali kedua pada Ahad, disertai oleh Menteri Pertahanan José Múcio, Menteri Kewangan Fernando Haddad dan Menteri Alam Sekitar Marina Silva, antara lain. Pemimpin kiri itu dan pasukannya meninjau jalan-jalan yang banjir di Porto Alegre dari helikopter.

“Kita perlu berhenti mengejar bencana. Kita perlu melihat ke depan bencana apa yang mungkin berlaku dan kita perlu bekerja,” kata Lula kepada wartawan selepas itu.

Semasa misa Ahad di Vatican, Pope Francis berkata beliau sedang berdoa untuk penduduk negeri itu. “Semoga Tuhan menerima yang mati dan menghibur keluarga mereka dan mereka yang terpaksa meninggalkan rumah mereka,” katanya.

Hujan lebat bermula Isnin dan dijangka berterusan sehingga Ahad. Di beberapa kawasan, seperti lembah, lereng bukit dan bandar, lebih daripada 300 milimeter (11.8 inci) hujan jatuh dalam kurang daripada seminggu, mengikut Institut Meteorologi Kebangsaan Brazil, dikenali dengan akronim Bahasa Portugis INMET, pada Khamis.

Hujan lebat adalah bencana alam keempat di negeri itu dalam setahun, menyusul banjir pada Julai, September dan November 2023 yang mengorbankan 75 orang.

Cuaca di seluruh Amerika Selatan dipengaruhi oleh fenomena iklim El Niño, peristiwa semula jadi berlaku secara berkala yang memanaskan permukaan air di kawasan Pasifik Khatulistiwa. Di Brazil, El Niño secara bersejarah menyebabkan kemarau di utara dan hujan lebat di selatan.

Tahun ini, kesan El Niño telah sangat dramatik, dengan kemarau bersejarah di Amazon. Ahli sains menyatakan cuaca ekstrem berlaku lebih kerap disebabkan perubahan iklim yang disebabkan manusia.

“Bencana-bencana ini akan terus berlaku, semakin buruk dan lebih kerap,” kata Suely Araújo, penyelaras dasar awam di Pemerhatian Iklim, rangkaian puluhan kumpulan alam sekitar dan sosial.

Brazil perlu menyesuaikan kesan perubahan iklim, katanya dalam kenyataan Jumaat, merujuk kepada proses yang dikenali sebagai penyesuaian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.