Russian President Putin Wins The 2024 Presidential Elections

(SeaPRwire) –   Vladimir Putin memberi amaran bahawa konfrontasi terus antara Rusia dan NATO akan menjadi “satu langkah daripada Perang Dunia III” dalam ucapan selepas pemilihan semula palsunya pada Isnin.

Undian tiga hari, yang berakhir Ahad lalu, menyaksikan Putin berhadapan dengan tiada pembangkang yang boleh dipercayai. Negara-negara Barat dan pemerhati pilihan raya cepat menganggapnya sebagai .

Komentar Putin datang selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron minggu lalu berkata beliau tidak boleh menolak kemungkinan di Ukraine jika serangan Rusia berterusan.

Putin juga menimbulkan prospek mengambil wilayah Kharkiv Ukraine sebagai zon penampan antara Rusia dan Ukraine. Ukraine dilaporkan meningkatkan peledakan mereka ke atas semasa undian.

Dengan tiada calon alternatif yang dibenarkan menyertai undian tiga hari, Putin mendakwa 87% undian, mengikut angka keluaran undian diterbitkan oleh Pusat Penyelidikan Pendapat Awam Rusia dan Yayasan Pendapat Awam yang dikawal kerajaan. Angka itu meningkat daripada 2018, apabila Putin mendakwa dengan kadar pengundian 67.5%. Keputusan terbaru memanjangkan pemerintahan Putin hampir 25 tahun dengan penggal kelima yang akan berakhir sehingga 2030.

Rumah Putih menganggap ia “jelas bukan bebas atau adil,” manakala Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy berkata Ahad lalu bahawa Putin menjadi “tertakluk kepada kuasa.”

Semasa ucapannya Isnin, Putin juga mengakui buat kali pertama sejak kematian pemimpin pembangkang itu di penjara Rusia pada Feb. 16. Putin berkata pemimpin 47 tahun itu “meninggal dunia” dan beliau bersetuju dengan pertukaran tahanan dengan AS yang akan melihat Navalny dibebaskan dengan syarat beliau tidak kembali ke Rusia. Presiden AS Joe Biden menyalahkan Putin atas kematian Navalny bulan lalu, mengatakan “Jangan salah faham, Putin bertanggungjawab.”

Kematian Navalny memicu protes bulan lalu dan isterinya Yulia Navalnaya memanggil demonstrasi di kawasan mengundi yang dinamakan “tengah hari menentang Putin.” Rancangan itu disokong oleh suaminya sebelum kematiannya.

Ahad lalu, Navalnaya berkongsi bahawa beliau menulis “Navalny” pada kertas undian pilihan raya. “Anda memberi saya harapan bahawa semuanya tidak sia-sia, bahawa kami masih akan berjuang,” katanya kepada penyokongnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.