(SeaPRwire) –   Taufan dan angin kencang yang melanda Tennessee menyebabkan enam orang maut pada hari Sabtu.

Cuaca ekstrem ini memusnahkan rumah, memutuskan bekalan elektrik dan menutup jalan raya, sehingga mendorong satu datuk bandar untuk mengeluarkan pembatasan malam pada hari Sabtu dan Ahad dari pukul 9 malam.

“Ini adalah hari yang menyedihkan bagi komuniti kami,” kata Datuk Bandar Montgomery County Wes Golden mengenai tiga orang, termasuk seorang kanak-kanak, yang terbunuh di kawasan bersempadan Kentucky. “Kami berdoa untuk mereka yang cedera, kehilangan ahli keluarga, dan kehilangan rumah. Komuniti ini bersatu lebih daripada yang lain dan kami akan berada di sini sehingga akhir.”

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui.

Apa yang berlaku dan apakah skala kerosakan?

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan melaporkan dua puluh empat ribut petir, ribut kuat dan taufan di beberapa daerah di tengah dan utara Tennessee pada hari Sabtu. Taufan pertama menyentuh bumi hanya sebelum pukul 1:30 petang di Cumberland City di Stewart County, barat laut Nashville.

Kira-kira pukul 2 petang, satu taufan menyentuh bumi di kawasan Hand Estates, sebuah kawasan perumahan di sekitar Jalan Garrettsburg di Montgomery County, kata Pejabat Sherif. di Facebook menunjukkan rumah-rumah yang musnah dan sebuah lori separuh trailer yang terbalik.

Tiga orang – dua orang dewasa dan seorang kanak-kanak – terbunuh dan 23 orang menerima rawatan di hospital kerana kecederaan, kata Montgomery County dalam satu kenyataan di Facebook. TIME telah menghubungi pihak berkuasa untuk maklumat lanjut mengenai mangsa.

“Ini adalah berita mengecewakan dan hati kami patah bagi keluarga mereka yang kehilangan ahli keluarga,” kata Datuk Bandar Clarksville “Bandaraya bersedia membantu mereka pada masa dukacita.”

Lebih jauh ke selatan di Nashville, sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan yang lain cedera di sepanjang Jalan Nesbitt utara pusat bandar, kata Jabatan Polis Metro Nashville. Sementara itu, Pusat Operasi Kecemasan Nashville berkongsi gambar rumah-rumah yang rosak dan puing-puing yang runtuh di atas sebuah kereta di kawasan itu.

Jabatan Polis Metro Nashville menyatakan Joseph Dalton, 37, berada di dalam rumah bergeraknya dan maut apabila ribut melemparkannya ke atas kediaman lain, membunuh Floridema Gabriel Perez, 31, dan anaknya, Anthony Elmer Mendez, 2. Dua kanak-kanak yang lain, satu di setiap rumah, dibawa ke hospital dengan kecederaan tidak membahayakan nyawa, menurut AP.

TIME telah menghubungi jabatan polis untuk maklumat lanjut.

Juga di Daerah Davidson, di mana Nashville terletak, taufan lain pada kira-kira 4:45 petang menyebabkan sebuah kereta terbalik di lebuh raya antara negeri, Menjelang pukul 10 malam, ancaman cuaca ekstrem berakhir untuk seluruh Tennessee Tengah.

TIME telah menghubungi pihak berkuasa lain untuk mengetahui kesan.

Bagaimanakah ribut mengganggu kehidupan?

Daerah Sumner, timur laut Nashville, mengisytiharkan keadaan darurat pada hari Sabtu. Di Daerah Montgomery, Datuk Bandar Clarksville Joe Pitts juga mengisytiharkan keadaan darurat dan meletakkan bandar raya di bawah pembatasan malam pada hari Sabtu dan Ahad, bermula pukul 9 malam.

Setakat hari Sabtu, beberapa jalan di Daerah Montgomery ditutup kerana pokok-pokok tumbang, kabel elektrik dan sebuah lori separuh trailer terbalik.

Ribut menyebabkan gangguan bekalan elektrik kepada kira-kira 19,000 pelanggan. Setakat Ahad pagi, kira-kira 13,000 pelanggan di sekitar Clarksville masih tanpa bekalan elektrik, menurut syarikat.

Pada petang hari Sabtu, kira-kira 39,000 pelanggan di Nashville kehilangan bekalan elektrik selepas dua stesen pengagihan rosak, kata pusat operasi kecemasan bandaraya itu. Agensi itu menyatakan bahawa ia sedang berusaha untuk memulihkan bekalan sebanyak mungkin dengan secepat mungkin, “tetapi kerosakan adalah teruk dan ia akan mengambil masa untuk pasukan kami kerana penilaian masih berterusan sehingga pagi.”

Pada pagi Ahad, masih ada pelanggan Nashville Electric Service tanpa bekalan elektrik.

Tiada maklumat yang boleh didapati secara terus pada pagi Ahad sama ada sekolah akan beroperasi pada hari Isnin di Daerah Montgomery, Davidson atau Sumner. TIME telah menghubungi pihak berkuasa sekolah untuk maklumat lanjut.

Di mana orang boleh mendapatkan bantuan dan bagaimana orang lain boleh membantu?

Palang Merah Amerika Syarikat menyatakan ia mengendalikan tiga lokasi perlindungan di Tennessee: Sekolah Menengah Northeast di 3701 Trenton Road di Clarksville, Sekolah Menengah Beech di 3126 Long Hollow Pike di Hendersonville, dan Sekolah Menengah Isaac Litton di 4601 Hedgewood Drive di Nashville. Jika anda terpaksa dipindahkan, pertubuhan bantuan itu menggesa untuk menghubungi mereka di 1-800-RED CROSS untuk mendapatkan bantuan.

Pertubuhan bukan kerajaan tempatan juga menerima derma pada hari Sabtu untuk membantu mereka yang dipindahkan.

Pertubuhan bukan untung untuk tilam, selimut, lampu bergerak, makanan sedia makan, air, generator, bekalan pembersihan rumah, lampu suluh, bateri, papan lapik, tuala besar, bekas berpenutup dan mainan kecil untuk kanak-kanak. Mereka di kawasan itu boleh menghantar derma ke 1255 Paradise Hill Road di Clarksville. Orang lain untuk menyokong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.