Hirohito Reviewing Troops

(SeaPRwire) –   Sebagaimana Perang Israel-Hamas menyeret masuk ke bulan keempat, banyak di kiri di AS dan Eropah telah mengutuk serangan tentera Israel. Pendirian itu dalam beberapa kes menumpang dengan penerimaan tuntutan Hamas bahawa perjuangan mereka adalah terhadap apa yang Hamas sendiri panggil penjajahan. Menerima tuntutan ini membolehkan penyokong kepada keadaan Palestin dan lawan Israel, yang sebaliknya akan menghukum taktik keganasan dan pemerintahan autoritarian Hamas di Gaza, untuk menutup mata terhadapnya.

Dinamik ini meniru taktik yang dijalankan oleh rejim autoritarian Jepun semasa Perang Dunia Kedua – perbandingan sejarah yang menunjukkan kerosakan yang boleh dilakukan oleh rejim autoritarian yang menyamar tindakannya di bawah topeng perjuangan pembebasan. Tetapi sejarah ini juga memberikan harapan: pemulihan dan kejayaan rejim selepas perang Jepun menggarisbawahi kemungkinan transformasi yang boleh muncul dengan perubahan kepimpinan yang membawa mereka yang komited kepada kemakmuran daripada martyrdom ke kuasa.

Pada awal abad ke-20, Jepun menganggap dirinya sebagai kuasa empayar. Ia mengejar pengaruh serantau melalui kerjasama dengan kuasa-kuasa Barat, termasuk menyertai pihak Berikat dalam PD1. Walau bagaimanapun, rasisme di AS semasa 1920-an dan 1930-an kemudiannya merenggangkan agenda ekspansionis Jepun. Pada tahun 1919, Berikat menolak permintaan Jepun untuk kesamarataan kaum dalam Perjanjian Versailles, dan pada tahun 1924 Kongres AS meluluskan Akta Imigresen 1924, yang melarang imigresen Jepun ke AS. Tindakan ini memperkuat perasaan diskriminasi dan pengecualian Jepun. Perasaan itu, pula, beresonansi di seluruh Asia, di mana kebencian terhadap kuasa-kuasa penjajah Barat sedang berkembang.

Pada tahun 1933, Jepun menarik diri dari Liga Bangsa-Bangsa, menandakan perubahan penting dalam dasar luarannya. Dikecualikan oleh Barat, Jepun mengambil strategi baru dengan mengisytiharkan dirinya sebagai wira persatuan Asia, seperti yang disokong oleh tokoh-tokoh seperti Shumei Okawa – digelar “Goebbels Jepun” oleh Berikat. Tetapi penyamaran ini menyembunyikan niat jahat. Menyembunyikan kepercayaan mereka dalam keunggulan kaum Jepun di bawah bendera “pembebasan Asia”, Jepun mahu “membebaskan” benua itu dari kuasa-kuasa penjajah Barat – dan menggantikan pemerintahan mereka dengan pengaruh dan kawalan Jepun.

Menggembar-gemburkan “pembebasan Asia”, Jepun dengan agresif mengejar agenda ekspansionis ini. Pada tahun 1937, ia menyerang China, dan pada tahun 1940, ia mengambil alih pangkalan Perancis di Indochina. Langkah ini merenggangkan hubungan dengan AS, meminta Jepun bersetuju dengan Paksi Tripartit, yang menyatukannya dengan Jerman Nazi dan Itali Fasis.

Pada tahun 1940, AS mengenakan sekatan minyak ke atas Jepun, menyebabkan ketegangan meningkat dan serangan Jepun ke atas Pearl Harbor. Okawa, yang pada mulanya menentang melibatkan AS dalam perang, membenarkan serangan licik itu. Pemberian mesej ini dengan sengaja mengecualikan sekutu Jepun, Nazi Jerman, dari retorik anti-Baratnya.

Penyertaan AS dalam perang lebih membakar propaganda Jepun, yang merangka PD2 sebagai pertarungan tamadun Timur-Barat dan “Perang Kaum”., Jepun, dan kemudian , bertujuan untuk mengganggu usaha Presiden Franklin Roosevelt untuk mempersembahkan AS sebagai wira hak asasi manusia dan kesamarataan kaum. Kira-kira seminggu selepas Pearl Harbor, siaran radio Jepun bertujuan untuk pendengar Amerika mengisytiharkan:

Menegaskan antagonisme kaum, Jepun berharap, akan menghasilkan perasaan anti-perang di AS dan memenangi di seluruh Asia, Afrika, India, dan Amerika Latin. Kejayaannya dalam mengubah penduduk ini terhadap Berikat menimbulkan kebimbangan yang serius di kalangan pegawai, termasuk Roosevelt, mendorong mereka untuk mencadangkan visi pasca perang yang akan menangani jurang antara imej Berikat tentang kesamarataan dan realiti. Seperti yang dinyatakan oleh sejarawan Saul Padover pada tahun 1943, “.

Di AS, propaganda Jepun gagal untuk mencipta perasaan anti-perang yang meluas. Walau bagaimanapun, ia berjaya menarik .

Kecapaiannya propaganda Jepun, dikendalikan oleh dua rejim paling kejam dan berpandangan rasis dalam sejarah moden, menggarisbawahi cara pesanan boleh memanggil emosi kuat, yang menghalang individu daripada mempertimbangkan implikasi yang lebih luas daripada penyebab yang mereka sokong. Seperti yang dinyatakan oleh George Orwell dalam entri diari 1942, – walaupun janji-janji itu, kebebasan atau empayar, pembebasan atau pemisahan, berkonflik.

Propaganda berjaya, bagaimanapun, tidak dapat menyelamatkan Jepun daripada kekuatan tentera Berikat yang unggul. Menjelang musim panas 1945, bandar-bandar mereka berada dalam kemusnahan, dan sekatan menyekat import penting, mengurangkan keupayaan tentera mereka kepada . Walaupun begitu, faksi militan dalam kerajaan, mempamerkan ketidakpedulian murni terhadap penduduknya, menggulingkan penentangan dan bersikeras untuk terus berjuang. Orang awam menyimpan , menggambarkan semangat Jepun. Ketidaksediaan menyerah kalah memainkan peranan penting dalam keputusan Amerika untuk menjatuhkan bom atom, membawa kemusnahan dan kehilangan nyawa yang mengerikan.

Selepas Perang Dunia Kedua, Jepun mengalami pembinaan semula besar-besaran semasa pendudukan tentera Berikat yang diketuai Jeneral Douglas MacArthur. Perubahan itu termasuk hukuman – perbicaraan jenayah perang, pemberhentian senjata dan larangan pemberontakan semula. Tetapi ia juga menstabilkan ekonomi Jepun melalui pembaharuan tanah dan perpindahan ke ekonomi pasaran bebas, serta mencipta perlembagaan baru. Pada tahun 1952, pendudukan berakhir dengan menandatangani perjanjian damai dan perikatan. Memberi tumpuan kepada kemakmuran ekonomi, kepimpinan Jepun yang baru memandu pembaharuan, yang membantu mengubah negara itu menjadi keajaiban ekonomi dan kuasa global.

Hamas menyerupai rejim perang Jepun dalam pengeksploitasian sentimen antikolonial dan keadilan kaum. Ia juga mempersembahkan dirinya sebagai pembebas yang berjuang menentang penindasan dan penjajahan. Dalam manifestonya yang disemak semula pada tahun 2017, Hamas menyatakan perjuangannya adalah terhadap “penjajahan Yahudi”. Kumpulan itu mendakwa berdiri menentang “penindasan”.

Namun, seperti rejim Jepun, retorik ini menyembunyikan agenda ekspansionis berdasarkan idea bahawa orang Islam lebih unggul daripada non-Muslim. menekankan pemerintahan Syariah dan kedaulatan Islam, mengeluarkan amaran kepada mereka yang berani membangkang. dengan pemimpin Hamas mengesahkan prinsip-prinsip ini, meluaskan jangkauan mereka di seluruh dunia.

Lebih-lebih lagi, serupa dengan penyelarasan Jepun semasa perang dengan Nazi Jerman dan Itali Fasis, Hamas bersekutu dengan paksi rejim autoritarian yang menindas, termasuk Iran, Syria, Houthis di Yemen, dan Rusia. Seperti Hamas, banyak kerajaan ini menindas , , , dan dan . Di Gaza, pemerintahan Hamas pembunuhan kehormat, membenarkan pelaku menerima hukuman ringan. Dan suami yang membunuh isteri zina menerima jenayah mereka dikurangkan kepada kesalahan ringan.

Sama seperti rejim perang Jepun, Hamas juga menunjukkan ketidakpedulian murni terhadap penduduknya, dan dituduh secara strategik memperdayakan orang awam sebagai , melakukan serangan dari kawasan yang padat penduduk, dan melanggar Konvensyen Geneva dengan menggunakan kemudahan dilindungi, seperti sekolah dan hospital, untuk menyerang pasukan Pertahanan Israel. Menurut , Hamas melihat memperdayakan orang awam sebagai perisai manusia sebagai “senario menang-menang”. Taktik ini meningkatkan kematian orang awam apabila Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menyerang secara tentera, membolehkan Hamas menuduh Israel melakukan jenayah perang. Sebaliknya, jika IDF memminimalkan kerosakan sampingan, Hamas boleh memperkukuh asetnya sambil terus berjuang.

Moussa Abu Marzouk, salah seorang pemimpinnya, baru-baru ini menekankan ketidakpeduliannya terhadap penderitaan penduduk Gaza. Dia mengakui bahawa organisasi itu sebelum ia melancarkan serangan pengganas besar-besaran di Israel pada 7 Oktober. Sebaliknya, Abu Marzouk menegaskan, tanggungjawab untuk melindungi orang awam terletak pada PBB dan Israel. Dalam , apabila ditanya sama ada dia peduli dengan bilangan orang Palestin yang terbunuh dalam usahanya untuk menghapuskan Israel, Marzouk membalas, “Maruah lebih bernilai daripada nyawa. Tanah air lebih penting, lebih daripada nyawa.”

Perlakuan kejam ini terhadap penduduknya, bersama-sama dengan sekutunya, jelas bertentangan dengan tuntutan Hamas bahawa ia adalah gerakan perlawanan yang berjuang untuk keadilan kaum.

Contoh Jepun sebelum, semasa dan selepas Perang Dunia Kedua menunjukkan bahaya semulajadi pemerintahan kumpulan itu ke atas Gaza. Ia membahayakan kestabilan serantau dan menyekat sebarang potensi untuk kemakmuran ekonomi

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.