APTOPIX Severe Weather Texas

(SeaPRwire) –   Houston — Hujan lebat menghantam kawasan Houston sekali lagi Jumaat, meluaskan di Texas dan menyebabkan banyak operasi menyelamat tinggi air, termasuk daripada bumbung rumah banjir. Pegawai mengulangi arahan mendesak penduduk di kawasan rendah untuk berpindah, dengan memberi amaran yang terburuk masih akan datang.

“Ancaman ini berterusan dan ia akan menjadi lebih teruk. Ini bukanlah banjir sungai biasa,” kata Hakim Harris County Lina Hidalgo, pegawai terpilih tertinggi di negara ketiga terbesar.

Beliau menggambarkan limpahan air sebagai “membinasakan” dan berkata beberapa ratus struktur berisiko banjir. Sudah ada sekurang-kurangnya dua puluh empat operasi menyelamat air di kaunti, selain menyelamatkan 30 haiwan peliharaan. Sekolah di laluan banjir membatalkan kelas dan jalan raya sesak kerana pihak berkuasa menutup lebuh raya yang banjir.

Selama berminggu, hujan lebat di Texas dan bahagian Louisiana telah mengisi takungan dan mengenakan tanah. Air banjir sebahagiannya menenggelamkan kereta dan jalan raya minggu ini di bahagian tenggara Texas, utara Houston, di mana air tinggi mencapai bumbung beberapa rumah.

Lebih daripada 11 inci (28 sentimeter) hujan jatuh semasa tempoh 24 jam yang berakhir pagi Jumaat di pinggir bandar utara Houston Spring, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, yang telah mengeluarkan amaran banjir sehingga Selasa untuk rantau ini.

Di komuniti luar bandar Shepherd, Gilroy Fernandes berkata beliau dan pasangannya mempunyai kira-kira satu jam untuk berpindah selepas perintah wajib. Rumah mereka berada di atas tiang berhampiran Sungai Trinity, dan mereka berasa lega apabila air mula surut pada Khamis.

Kemudian bahaya bertambah semasa tidur.

“Sesuatu yang tahu-tahu, malam itu mereka mula melepaskan lebih air dari empangan Livingston. Jadi ini menyebabkan tahap sungai melonjak hampir lima atau enam kaki semalam,” kata Fernandes. Jiran yang berpindah satu jam kemudian terperangkap dalam lalu lintas kerana banjir.

Di Montgomery County, Hakim Mark Keough berkata terdapat lebih banyak operasi menyelamat air tinggi daripada yang dapat dikira.

“Kami menganggarkan kami telah melakukan beberapa ratus penyelamatan dari rumah, dari rumah, dari kenderaan,” kata Keough.

Di Polk County, terletak kira-kira 100 batu (160 kilometer) timur laut Houston, pegawai telah melakukan lebih 100 penyelamatan air dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata Pengurus Koordinasi Bencana Polk County Courtney Comstock.

Beliau berkata rumah di bawah Empangan Sungai Livingston dan sepanjang Sungai Trinity telah banjir.

“Ia akan apabila perkara surut sebelum kami boleh melakukan penilaian kerosakan,” kata Comstock.

Pihak berkuasa di Houston tidak melaporkan sebarang kematian atau kecederaan. Bandar berpenduduk lebih 2 juta ini adalah salah satu kawasan metro yang paling terdedah kepada banjir di negara dan mempunyai pengalaman yang lama dalam menangani cuaca memusnahkan.

Pada tahun 2017, hujan lebat menyebabkan lebih daripada 50 inci (127 sentimeter) hujan di kawasan itu, membanjiri ribuan rumah dan menyebabkan lebih daripada 1,000 operasi menyelamat oleh anggota penyelamat kerajaan di seluruh Harris County.

Di Crosby, pegawai sekolah berkata pemandu bas sekolah yang membawa 27 pelajar berhenti kenderaannya hanya sebelum memandu ke dalam air tinggi Jumaat. Pelajar keluar melalui pintu belakang dan dibawa ke kampus lain dengan bas lain. “Saya bangga dengan tindakan cepat pemandu bas kami,” kata pengarah sekolah Crosby Paula Patterson.

Perhatian khusus adalah kawasan sepanjang Sungai San Jacinto di bahagian timur laut Harris County, yang dijangka terus naik apabila hujan lebih jatuh dan pegawai melepaskan air tambahan dari takungan yang sudah penuh. Hakim Hidalgo pada Khamis mengeluarkan perintah berpindah wajib bagi mereka yang tinggal di sepanjang bahagian sungai.

Di sesetengah kawasan sepanjang sungai, “terlalu lewat untuk berpindah secara praemptif & orang sedang dibantu dari bumbung rumah mereka,” tulis Hidalgo Jumaat petang dalam pos di X. Beliau berkata penduduk barat atau selatan kawasan masih mempunyai masa untuk pergi atau “sebaliknya, bersiap untuk tinggal di tempat selama 2-3 hari.”

Kebanyakan sempadan bandar Houston tidak terjejas teruk oleh cuaca, kecuali kawasan timur laut Kingwood. Pegawai berkata kawasan itu menerima kira-kira empat bulan hujan dalam tempoh seminggu. Datuk Bandar Houston John Whitmire berkata air banjir naik dari Sungai San Jacinto dijangka memberi kesan Kingwood lewat Jumaat dan Sabtu.

“Air sedang datang ke sini. … Kami mempunyai masa untuk bersedia. Tetapi beberapa jam lagi ia akan tidak dapat dilalui,” kata Whitmire, bercakap dari stesen bomba di Kingwood.

Penempatan telah dibuka di seluruh rantau, termasuk sembilan oleh Palang Merah Amerika.

Perkhidmatan cuaca melaporkan sungai di atas 69 kaki (21.03 meter) kira-kira tengah hari Jumaat dan dijangka mencapai puncak 78 kaki (23.77 meter) malam Jumaat. Dijangka akan jatuh di bawah tahap banjir 58 kaki (17.68 meter) petang Selasa, menurut perkhidmatan cuaca.

Di bandar Conroe, hanya utara Houston, penyelamat memandu bot ke kawasan subdivisi perumahan untuk menyelamatkan orang dan haiwan peliharaan dari rumah mereka, kemudian membawa mereka dari bot ke tanah tinggi. Di Livingston berhampiran, kawasan banjir, dengan air meningkat ke tingkap pemandu trak berpindah dan di atas bahagian bawah tingkap beberapa bangunan.

Badai sepanjang bulan lepas di tenggara Texas dan bahagian Louisiana telah menumpahkan lebih daripada 7 kaki (61 sentimeter) hujan di beberapa kawasan, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

Kawasan metropolitan Houston lebih besar meliputi kira-kira 10,000 buah tanah persegi – kaki cetak sedikit lebih besar daripada New Jersey. Ia dicelup oleh kira-kira 1,700 batu (2,736 kilometer) terus, anak sungai dan saliran yang membawa ke Teluk Mexico, kira-kira 50 batu (kira-kira 80 kilometer) tenggara dari pusat bandar.

Sistem teluk dan takungan bandar pada asalnya direka bentuk hampir 100 tahun yang lalu untuk menyalir hujan berat. Tetapi reka bentuk kejuruteraan asal telah berjuang untuk menyesuaikan diri dengan pertumbuhan bandar dan ribut lebih besar.

___

Juruwarta Associated Press Ken Miller di Edmond, Oklahoma, dan Jim Vertuno di Austin, dan Valerie Gonzalez di McAllen, Texas, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.