The Prince And Princess Of Wales Mark World Mental Health Day - Day 2

(SeaPRwire) –   Hidup Kate Middleton berubah secara signifikan apabila beliau berkahwin dengan Prince William pada tahun 2011, selepas bertemu ketika belajar di Universiti St Andrews di Scotland.

Kini Putera Wales dan bakal Ratu, Kate berkahwin ke dalam keluarga kaya generasi yang perbelanjaan rasmi mereka ditanggung oleh hasil dari pegangan tanah mereka yang luas, dan beliau dan suaminya semakin kaya semasa perkahwinan.

Tidak mungkin untuk menentukan bernilai bersih sebenar seorang diraja, tetapi CelebrityNetWorth menganggarkan bernilai bersih Kate pada kira-kira $10 juta. Bernilai bersih suaminya, dihitung oleh sumber yang sama, ialah $100 juta—anggaran yang tidak kelihatan termasuk keluarga diraja British yang dilaporkan bernilai lebih $1 bilion.

Sebelum beliau berkahwin, Kate sudah agak kaya. Keluarganya mewarisi dana amanah yang pada tahun 2014 bernilai lebih $3 juta, menurut Forbes.

bapanya, Michael, adalah juruatur penerbangan dan ibunya, Carole, adalah pramugari. Lima tahun selepas menyambut Kate, Michael dan Carole memulakan perniagaan parti. “Perniagaan keluarga itu berkembang menjadi perniagaan yang berjaya yang dinilai $37 juta semasa perkahwinan diraja, Walau bagaimanapun, perniagaan itu kehilangan lebih $1.3 juta semasa pandemik. Menurut Companies House, agensi kerajaan British, Party Pieces Holdings Limited telah mengumpul $3.2 juta hutang pada 2023, menyebabkan penutupan.

Sebelum berkahwin, Kate bekerja sebagai pembeli aksesori untuk jenama fesyen Jigsaw.

Kate kini adalah seorang diraja bekerja, yang bermaksud beliau menghabiskan masanya dalam tugas awam sebagai penaung kepada amal dan wakil untuk negara dan Mahkota. Beliau mendapat sara hidup, perjalanan, dan perbelanjaan isi rumah rasmi yang ditanggung oleh apa yang dipanggil Sovereign Grant.

Setiap tahun, keluarga diraja memberikan keuntungan dari pegangan besarnya di bawah Mahkota kepada kerajaan UK, tetapi dibayar balik sebahagian dalam bentuk Sovereign Grant. Secara bersejarah, perkadaran itu adalah 15%, tetapi jumlah itu dinaikkan kepada 25% untuk 10 tahun untuk menampung pemulihan di Istana Buckingham. Walau bagaimanapun, perkadaran itu dinaikkan kepada 12% bermula tahun ini kerana keuntungan baharu dari ladang angin luar pesisir di Mahkota Estate.

Dalam tahun kewangan terkini, keluarga diraja menerima £86 juta ($109 juta) dari Sovereign Grant, menurut laporan kewangan tahunan. Ini bersamaan £1.29 ($1.63) setiap individu di UK, menurut laman web diraja. Geran asas £51.8 juta ($65 juta) membiayai perjalanan rasmi, penyelenggaraan harta, dan kos pengoperasian isi rumah.

Walau bagaimanapun, Sovereign Grant tidak menutup kos peribadi Kate dan keluarganya, yang dibayar oleh pembayar cukai, dengan kos tidak didedahkan.

Kate dan William, bersama-sama tiga anak mereka—George, Charlotte, dan Louis—menggunakan tiga rumah—Istana Kensington di London, Anmer Hall di Norfolk, dan Adelaide Cottage di kawasan Istana Windsor. Laporan itu menyatakan bahawa Anmer Hall adalah hadiah dari Queen Elizabeth II, manakala pasangan itu membayar sewa untuk Adelaide Cottage.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.