ISRAEL-MEDIA-JAZEERA

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel – Israel mengarahkan pejabat tempatan rangkaian berita satelit Qatar, Al Jazeera untuk ditutup pada Ahad, meningkatkan pertengkaran lama antara penyiar dan kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu yang keras sebagai rundingan gencatan senjata yang dimediasi Doha dengan Hamas bergantung pada keseimbangan.

Perintah luar biasa itu, yang termasuk merampas peralatan penyiaran, mencegah siaran laporan saluran dan menghalang laman webnya, dipercayai menjadi kali pertama Israel pernah menutup pejabat asing rangkaian berita yang beroperasi di negara itu.

Al Jazeera berhenti siar di penyedia kabel dan satelit utama Israel dalam beberapa jam selepas perintah itu. Walau bagaimanapun, laman web dan beberapa pautan siaran langsung online masih beroperasi pada Ahad.

Rangkaian itu telah melaporkan perang Israel-Hamas secara tidak henti-henti sejak serangan silang sempadan militan pada 7 Oktober dan mengekalkan liputan 24 jam di Jalur Gaza di tengah serangan darat Israel yang berlarutan yang telah membunuh dan mencederakan anggota stafnya. Walaupun menyertakan liputan lapangan perang kematian dan kecederaan, lengannya bahasa Arab sering menerbitkan video pernyataan verbatim daripada Hamas dan kumpulan militan serantau yang lain.

“Wartawan Al Jazeera menyakiti keselamatan Israel dan menghasut tentera,” kata Netanyahu dalam kenyataan. “Sudah tiba masanya untuk mengeluarkan mulutpa Hamas daripada negara kita.”

Al Jazeera mengeluarkan kenyataan bertekad akan “mengejar semua saluran undang-undang yang tersedia melalui institusi undang-undang antarabangsa dalam usaha untuk melindungi haknya dan wartawan serta hak awam untuk maklumat.”

“Penindasan berterusan Israel terhadap media bebas, dilihat sebagai usaha untuk menyembunyikan tindakannya di Jalur Gaza, bercanggah dengan undang-undang antarabangsa dan kemanusiaan,” kata rangkaian itu. “Sasaran langsung dan pembunuhan wartawan Israel, penangkapan, intimidasi dan ancaman tidak akan menghalang Al Jazeera.”

Kerajaan Israel telah mengambil tindakan terhadap wartawan individu selama dekad sejak penubuhannya pada 1948, tetapi secara umum membenarkan untuk adegan media yang ramai yang termasuk pejabat asing dari seluruh dunia, walaupun dari negara-negara Arab. Ia juga menghalang siaran asing saluran berkaitan Hezbollah, Beirut berpangkalan Al Mayadeen pada permulaan perang.

Undang-undang yang diluluskan bulan lepas membenarkan kerajaan untuk mengambil tindakan terhadap Al Jazeera, kata pejabat Perdana Menteri Netanyahu.

Menteri Komunikasi Israel Shlomo Karhi kemudian menerbitkan rakaman dalam talian operasi pihak berkuasa menyerbu bilik hotel Al Jazeera telah menyiarkan dari di Jerusalem timur, yang Palestin berharap untuk satu hari mempunyai untuk negara mereka pada masa hadapan. Beliau berkata pegawai merampas sebahagian peralatan saluran itu di sana.

“Akhirnya kami mampu menghentikan mesin penghasutan lancar Al Jazeera yang merosakkan keselamatan negara,” kata Karhi. Pejabatnya berkata ia akan menghalang Al Jazeera daripada beroperasi di Israel selama sekurang-kurangnya 45 hari, langkah yang boleh diperbaharui.

Larangan itu tidak kelihatan menjejaskan operasi saluran di Wilayah Barat yang diduduki atau Jalur Gaza, di mana Israel menguasai tetapi yang bukan wilayah berdaulat Israel.

Keputusan itu mengancam untuk meningkatkan ketegangan dengan Qatar pada masa negara Doha memainkan peranan kunci dalam usaha perantaraan untuk menghentikan perang di Gaza, bersama-sama Mesir dan Amerika Syarikat.

Qatar mempunyati hubungan tegang dengan Netanyahu khususnya sejak beliau membuat komen menunjukkan bahawa Qatar tidak mengenakan tekanan yang cukup ke atas Hamas untuk memaksa mereka melepaskan syarat mereka untuk perjanjian gencatan senjata.

Pihak kelihatan hampir mencapai persetujuan, tetapi beberapa pusingan rundingan sebelumnya berakhir tanpa persetujuan.

Dalam kenyataan Ahad, Hamas mengutuk perintah kerajaan Israel, memanggil organisasi antarabangsa untuk mengambil langkah terhadap Israel.

Persatuan Media Asing di Israel mengkritik perintah itu.

“Dengan keputusan ini, Israel menyertai kelab meragukan kerajaan otoritarian untuk mengharamkan stesen itu,” katanya. “Ini adalah hari gelap untuk media.” Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan New York berpusat memperingatkan langkah itu mewakili “preseden yang sangat membimbangkan untuk menyekat media antarabangsa yang bekerja di Israel.”

Omar Shakir, Pengarah Israel dan Palestin Human Rights Watch, mengkritik perintah Israel sebagai “serangan ke atas kebebasan media.”

“Daripada cuba menyekat liputan kekejaman di Gaza, kerajaan Israel sepatutnya berhenti melakukannya,” tambahnya.

Israel telah lama mempunyai hubungan berliku-liku dengan Al Jazeera, menuduhnya memihak. Hubungan menurun mendadak hampir dua tahun lalu apabila wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh dibunuh semasa serbuan tentera Israel di Wilayah Barat yang diduduki.

Hubungan semakin merosot berikutan meletusnya perang Israel menentang Hamas pada 7 Oktober, apabila kumpulan militan itu melancarkan serangan lintas sempadan di selatan Israel yang membunuh 1,200 orang dan mengambil 250 orang sebagai tebusan. Sejak itu, kempen tentera udara Israel di Gaza telah membunuh lebih 34,000 orang, mengikut pegawai kesihatan tempatan di sana, yang tidak membahagikan angka kepada awam dan pejuang.

Media Israel secara umumnya mengelakkan penderitaan mereka di Jalur Gaza, sebaliknya memberi tumpuan kepada serangan 7 Oktober, tebusan yang dipegang di sana dan kisah kepahlawanan tentera Israel.

Sementara itu pada Disember, serangan udara Israel membunuh jurukamera Al Jazeera ketika melaporkan perang di selatan Gaza. Ketua bahagian Al Jazeera di Gaza, Wael Dahdouh, cedera dalam serangan yang sama. Dahdouh, seorang wartawan yang dikenali ramai kepada Palestin semasa banyak perang, kemudian meninggalkan Gaza tetapi hanya selepas serangan udara Israel membunuh isterinya, tiga anaknya dan cucunya.

Al Jazeera adalah salah satu daripada beberapa media antarabangsa yang kekal di Gaza sepanjang perang, menyiarkan adegan serangan udara yang berdarah dan hospital yang sesak dan menuduh Israel berlaku pembunuhan beramai-ramai.

Kritikan saluran itu bukanlah yang baru, bagaimanapun. Kerajaan AS menamakan penyiar itu semasa pendudukan Amerika di Iraq selepas penaklukan 2003 menjatuhkan diktator Saddam Hussein dan menyiarkan video pemimpin al-Qaeda terbunuh Osama bin Laden.

Al Jazeera telah ditutup atau diblokir oleh kerajaan Timur Tengah yang lain.

Paling ketara pada 2013, pihak berkuasa Mesir menyerbu hotel mewah yang digunakan Al Jazeera sebagai pangkalan operasi selepas rampasan kuasa tentera yang mengikuti protes besar-besaran terhadap Presiden Mohammed Morsi. Tiga anggota kakitangan Al Jazeera menerima hukuman penjara 10 tahun, tetapi dibebaskan pada 2015 berikutan kritikan antarabangsa yang meluas.

—Gambrell melaporkan dari Jerusalem. Penyiar Associated Press Jack Jeffrey di Jerusalem dan Melanie Lidman di Tel Aviv menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.