Hamas Israel Conflict

(SeaPRwire) –   Kekurangan makanan mungkin akan menjadi bom yang paling berbahaya di Gaza. Tetapi pembunuhan pada Senin terhadap tujuh pekerja bantuan menunjukkan bahawa dua kematian berbahaya ini boleh menyatukan untuk menimbulkan kesan yang menghancurkan. Kerajaan Israel menyebut kejadian World Central Kitchen“tragedi.” Tetapi sebagai kumpulan bantuan makanan—yang telah tergesa-gesa masuk ke Israel untuk memberi makan orang di sana selepas 7 Oktober—mengumumkan bahawa kebimbangan keselamatan memaksa mereka untuk , penyokong melihat bukti tambahan bahawa Israel memberi lesen untuk menghadkan akses ke keperluan asas, di mana 1.1 juta orang tinggal.

“Israel memberi diri sendiri lesen untuk mengehadkan akses ke keperluan asas, menggunakan bantuan sebagai alat perang,” kata Miriam Marmur, pengarah penyokongan Gisha, sebuah NGO Israel yang memberi tumpuan kepada akses ke Gaza. “Mungkin bagi sesetengah pegawai Israel, kebuluran yang kini dilihat tidak pernah menjadi matlamat. Tetapi dalam budaya tidak menghormati nyawa Palestin, dan kekebalan Israel yang berterusan, ia menjadi bencana yang merosot.”

Jurucakap pejabat tentera Israel yang menyelia penghantaran makanan ke Gaza tidak menjawab permintaan untuk komen. Dalam kenyataan, jurucakap kerajaan Avi Hyman berkata, “Di mana ada kelaparan di Gaza, ia adalah kelaparan yang diatur oleh Hamas. … Hari ini dan setiap hari, kami mengisi Gaza dengan bantuan melalui darat, udara, dan laut.”

Apa yang tidak dipertikaikan adalah peranan makanan yang lama memainkan dalam konflik.

Gaza, di mana lebih daripada 2 juta Palestin tinggal dalam kawasan kira-kira dua kali saiz Washington, D.C., sentiasa bergantung kepada import. Mekaniknya berubah dengan keadaan—dari 1948 hingga 1967, Gaza dikawal oleh Mesir; berikutan Perang Enam Hari, Israel menduduki kawasan itu—tetapi hanya pada tahun 2007 makanan menjadi kontroversi serius, dua tahun selepas tentera Israel menarik balik tentera dan penduduknya dan kumpulan militan Hamas mengambil kuasa dan membuat Israel yang terkejut mengenakan “pengkekangan” ke atas kawasan yang masih terus membekalkan kuasa dan air, dan, menurut kebanyakan pembacaan , kekal bertanggungjawab.

Pada masa itu, hampir semua makanan, bahan api dan import lain bergerak melalui sekatan dikawal oleh Israel. Terdapat terowong di bawah sempadan Mesir untuk membawa barang, dan barang haram, tetapi cengkaman Israel ke atas bekalan makanan Gaza adalah sehingga ia boleh aliran apabila roket dilancarkan ke Israel, dan memastikan dunia bahawa orang Gaza masih berada di tengah-tengah kebimbangan bahawa bantuan disalahgunakan oleh Hamas.

Kumpulan Marmur 12 tahun lalu mendedahkan bahawa dari 2007 hingga 2010 Israel secara sengaja mengurangkan bekalan makanan ke Gaza ke tahap “minimum subsisten”, untuk populasi yang ketika itu berjumlah 1.5 juta orang. “Idea adalah untuk meletakkan orang Palestin pada diet, tetapi bukan untuk membuat mereka mati kelaparan,” kata seorang pegawai kanan Israel ketika itu, Dov Weisglass, yang terkenal sebagai berkata.

“Ia adalah tepat selepas penarikan dari Gaza apabila sayangnya, tembakan roket [ke Israel] terus berterusan,” kata Weisglass kepada TIME pada 28 Mac. Beliau menekankan bahawa polisi itu tidak mempunyai kaitan dengan situasi semasa di Gaza, walaupun beberapa kemungkinan persamaan yang nyata cukup.

Dua hari selepas 7 Oktober, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mengumumkan “pengkekangan” pada Jalur Gaza. Tidak akan ada elektrik, tiada makanan, tiada bahan api; semuanya ditutup. Kami berperang dengan haiwan manusia, dan kami bertindak mengikutnya.” Enam bulan kemudian, sesetengah telah dipaksa dari rumah mereka, kebanyakan yang telah musnah. 300,000 orang Palestin yang paling terdedah kepada kelaparan hidup di separuh utara Gaza—kawasan yang tentera Israel mahu dikosongkan. “Ia kelihatan bahawa terdapat usaha oleh Israel untuk menyekat penduduk awam dari utara Gaza, untuk mewujudkan keadaan yang begitu teruk sehingga orang awam terpaksa pergi ke selatan untuk memberi makan diri mereka, dengan itu memudahkan Israel untuk mengawal kawasan itu,” dakwa Marmur, menambah bahawa usaha itu mungkin tidak mengalir dari niat pegawai individu, tetapi dari pendekatan yang ditunjukkan oleh pengkekangan.

Laporan terkini yang disusun oleh kumpulan bantuan antarabangsa dan tempatan yang dikenali sebagai Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu bahawa separuh daripada populasi Gaza sebanyak 2.2 juta orang telah menggunakan bekalan makanan mereka dan menghadapi kelaparan. “Orang di Gaza sedang mati kelaparan sekarang,” kata Cindy McCain, ketua Program Makanan Sedunia PBB, pada 18 Mac. “Kelajuan di mana krisis kelaparan dan kekurangan zat makanan yang dicipta manusia ini telah merosakkan Gaza menakutkan.”

Pertubuhan bantuan antarabangsa utama menulis dalam surat kepada Putera White House pada 26 Mac bahawa “bantuan kemanusiaan secara konsisten dan sewenang-wenangnya ditolak, dibatasi dan diganggu oleh pihak berkuasa Israel.” Bertandatangan oleh CARE, Save the Children USA, Doctors Without Borders, International Rescue Committee, dan 17 kumpulan bantuan lain, surat itu mendakwa bahawa Israel melanggar keperluan bahawa penerima bantuan tentera AS mesti mengikuti undang-undang antarabangsa dan memudahkan bantuan kemanusiaan. Di dalam Israel, kumpulan hak asasi manusia membuat permintaan serupa kepada Mahkamah Agung, dalam petisyen 18 Mac bahawa negara itu melanggar undang-undang antarabangsa, yang mewajibkan Israel kedua-dua sebagai kuasa pendudukan dan peserta untuk memastikan bantuan mencapai orang awam.

Matlamat yang dinyatakan Israel di Gaza adalah untuk “menghapuskan” Hamas, yang membunuh kira-kira 1,200 orang Israel dalam serangan 7 Oktober dan masih memegang lebih daripada 100 tebusan. Tetapi selepas membunuh 32,000 orang di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dalam enam bulan perang, Israel tidak menawarkan rancangan untuk mengawal enklaf—atau memastikan kebajikan 2.2 juta penduduknya. Sementara itu, Israel telah mencemari UNRWA, pertubuhan pelarian PBB yang memainkan peranan kunci dalam pengedaran makanan, bukti bahawa 12 daripada 13,000 pekerja tempatan terlibat dalam serangan 7 Oktober. Usaha untuk melepasi laluan biasa untuk mendapatkan bantuan makanan ke Gaza, seperti penjatuhan makanan dan bahkan penghantaran besar-besaran melalui laut, tidak dapat dilaksanakan tanpa sistem pengedaran yang teratur, tetapi bahkan pertubuhan bantuan antarabangsa yang terbiasa bekerja di zon perang, seperti dan , tidak dapat bekerja dengan selamat di Gaza.

Kematian pekerja World Central Kitchen pada 1 April adalah contohnya. Israel telah berjanji untuk menyiasat sepenuhnya pembunuhan itu, tetapi dalam akhbar utama Israel Haaretz memberikan butiran dari “sumber pertahanan”:

Pekerja bantuan itu kembali dari gudang makanan, tidak jauh dari dermaga sementara dibina dari puing-puing bangunan yang dibom. Tiga kenderaan itu ditandai dengan jelas dengan logo World Food Kitchen, dan bergerak mengikut laluan yang disepadankan dengan Angkatan Pertahanan Israel.

Konvoi tiga kereta itu ditembak oleh tiga peluru berpandu, dilancarkan satu demi satu dari drone yang sama. Selepas serangan pertama, mangsa bergegas ke kereta lain dalam konvoi itu, yang kemudian disasarkan oleh peluru berpandu. Mereka yang masih hidup mendaki atau dibawa ke kereta ketiga, yang diserang oleh peluru berpandu ketiga. Pada masa itu, semua tujuh—sukarelawan dari AS, Kanada, Australia, UK, dan Poland—telah mati.

Pengendali drone dilaporkan percaya seorang militan bersenjata berada dalam konvoi itu. Tiada yang demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.