Gambar ini diambil pada 31 Ogos 2023 menunjukkan pengunjung sedang mendaki lereng Gunung Fuji, puncak tertinggi Jepun pada 3,776 m.

(SeaPRwire) –   Memasuki musim pendakian musim panas, pihak berkuasa tempatan di Jepun telah mengumumkan bayaran masuk baru dan had pengunjung harian untuk laluan popular mereka ke Gunung Fuji dalam usaha untuk mengurangkan kesesakan di sekitar gunung ikonik itu dan mengawal kesan merosakkan pelancongan berlebihan.

Sistem tempahan berbayar ini, rasmi berkuat kuasa bagi mereka yang ingin mendaki Gunung Fuji antara 1 Julai hingga 10 September, dan slot boleh ditempah secara atas talian bermula 20 Mei.

Seorang pegawai kerajaan wilayah Yamanashi memberitahu CNN bahawa “pelancongan berlebihan – dan semua akibat berikutnya seperti sampah, peningkatan pelepasan karbon dioksida dan pendaki yang tidak bertanggungjawab – ialah masalah terbesar yang dihadapi Gunung Fuji.”

Tempahan yang menelan kos 2,000 Yen (atau kira-kira $13) memberikan akses ke Laluan Yoshida, yang digunakan oleh kira-kira 60% pengunjung dan merupakan salah satu daripada empat pintu masuk ke gunung itu. Gerbang akan dipasang di pintu masuk stesen kelima Laluan Yoshida, yang hanya akan dibuka dari jam 3 pagi hingga 4 petang.

Pihak berkuasa berkata penutupan gerbang akan membantu menangani masalah kesesakan, kerana banyak pendaki ingin naik Gunung Fuji untuk menyaksikan matahari terbit di puncak dan turun dengan cepat selepas itu. Pendaki yang menginap di pondok gunung di kawasan itu dibenarkan melepasi gerbang melebihi waktu terhad.

Tempahan atas talian perlu dibuat sekurang-kurangnya sehari sebelum pendakian dirancang, dan terdapat had 4,000 orang setiap hari bagi bilangan orang yang boleh naik Gunung Fuji melalui Yoshida. Pendaki perlu menunjukkan kod QR untuk mengesahkan tempahan mereka, tetapi sekurang-kurangnya 1,000 daripada slot itu mungkin boleh ditempah di tapak, mengikut laporan media tempatan.

Sebelum sistem baru, pengunjung diminta membayar yuran sukarela 1,000 Yen untuk membantu membiayai operasi beberapa kemudahan seperti stesen pertolongan cemas dan tandas mudah alih. Yuran wajib tambahan dijangka akan menampung perbelanjaan penyelenggaraan gerbang dan laluan, sokongan untuk pendaki asing, dan perkhidmatan respons bencana.

Wilayah Shizuoka, yang menyelia tiga laluan lain ke Gunung Fuji, tidak akan mengenakan yuran tambahan selain yang sudah wujud untuk usaha pemuliharaan tetapi juga akan melancarkan sistem pra-pendaftaran untuk menguruskan kemasukan ke kawasan gunung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.