Grégoire Courtine and Jocelyne Bloch

(SeaPRwire) –   Setelah kemalangan motosikal pada tahun 2011, Gert-Jan Oskam kehilangan keupayaan untuk berjalan. Bahagian tulang belakangnya yang menghubungkan ke kakinya telah rosak, memutuskan keupayaan otaknya untuk menghantar isyarat untuk menggerakkan kakinya. “Jika anda mengalami kecederaan tulang belakang, otak menghantar arahan ke kaki, tetapi terputus pada tahap kecederaan,” kata Dr. Jocelyne Bloch, pakar neurosurgeon di Hospital Universiti Lausanne di Switzerland.

Terobosan pertama berlaku pada tahun 2018, apabila Bloch memasang peranti pada tulang belakang Oskam yang boleh menghantar impuls elektrik, yang membolehkannya berjalan dengan penyokong setelah latihan intensif, walaupun pergerakan adalah kikuk dan memerlukan menekan butang. Kemudian, pada tahun 2023, Bloch menanam peranti tambahan, kali ini di dalam otaknya, untuk membina “jambatan digital” antara kaki dan otak. Selepas lebih banyak latihan, Oskam kini dapat bergerak jauh lebih semula jadi; dia mempunyai kawalan yang lebih tepat terhadap sendi-sendinya, boleh berdiri, dan berjalan dengan penyokong, termasuk naik anak tangga. Apa yang lebih menggalakkan lagi, Oskam masih boleh berjalan dengan peranti dimatikan, yang menunjukkan bahawa peranti mungkin sebenarnya membantu sistem saraf untuk membina semula dirinya.

Ahli sains neuro Grégoire Courtine, yang membantu membangunkan peranti dan merupakan profesor di Institut Teknologi Persekutuan Switzerland, berharap untuk membuktikan teknologi selamat dan berkesan dan mempunyai ia tersedia untuk orang ramai dalam dekad akan datang. Tetapi pasukan itu masih mencari cara untuk mendorong teknologi lebih jauh lagi, dan membolehkan orang lumpuh berjalan sepenuhnya “normal”, kata Courtine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.