(SeaPRwire) –   Seorang pelanggan yang baru mula dating, seks, dan hubungan baru-baru ini bertanya saya “Adakah seks make-up sihat?” Orang itu, pada akhir 20-an, telah menjalin hubungan serius dengan teman wanitanya buat kali pertama. Perkara seks dengan teman wanitanya bergerak perlahan, jadi soalan mereka tentang seks make-up menarik perhatian saya sebagai soalan yang baik untuk ditanyakan sebelum pernah mengalami pengalaman itu terlebih dahulu.

Kami membincangkan kebaikan dan keburukan berdebat yang berakhir dengan seks, dan saya jelaskan apa yang saya lihat sebagai jurulatih seks. Di satu pihak, ia boleh terasa sangat baik untuk menyambung semula dengan rakan selepas perbualan cabaran atau percanggahan lisan. Seks boleh menjadi paparan terakhir bahawa pertengkaran sudah berakhir, membenarkan kedua-dua rakan bergerak ke hadapan tanpa sebarang dendam yang tinggal terhadap satu sama lain. Di sisi lain, seks make-up mungkin menyembunyikan isu-isu lebih mendalam dalam hubungan jika ia merupakan strategi berterusan yang digunakan untuk menyelesaikan konflik dalam hubungan.

Seks make-up kelihatan seperti fenomena kebudayaan sesetengah. Kita tahu ia berlaku, dan mungkin ia pernah berlaku dalam hubungan kita sendiri. Tetapi, adakah ia perkara yang baik atau sesuatu yang harus dielakkan sepenuhnya?

Satu skrol cepat di TikTok mendedahkan pelbagai pendapat tentang subjek itu. Beberapa orang sangat menasihatkan menentangnya kerana ia mungkin menguatkuasakan tingkah laku buruk daripada rakan anda. Ramai pos cenderung lebih ke arah kepercayaan yang biasa bahawa seks make-up adalah lebih . Pos lain mencadangkan bahawa ada sesuatu yang berbeza secara kualitatif tentang seks make-up, yang termasuk keadaan emosi yang lebih tinggi yang anda tidak dapat capai tanpa pertengkaran terlebih dahulu. Dan benar bahawa orang yang melihat seks make-up sebagai lebih intensif rasa kesan bawaan daripada pertengkaran mereka dalam pengalaman seks yang mengikuti. Ini dipanggil “pengaruh silang”, yang merupakan apabila anda terangsang secara fisiologi oleh satu perkara dan ia dipindahkan ke kawasan lain dalam kehidupan anda.

Tetapi ada lebih daripada ini. Satu kajian 107 pasangan baru berkahwin memberikan beberapa penerangan tentang manfaat seks make-up yang sebenarnya dan bagaimana kualiti seks dipengaruhi oleh konflik. Kajian itu menunjukkan bahawa apabila seks berlaku selepas penerbangan, ia memberi kesan yang lebih besar terhadap bagaimana orang merasa tentang hubungan dengan mengurangkan kesan negatif konflik. Ini kelihatan selari dengan pandangan bahawa seks make-up adalah cara untuk merasa lebih dekat dengan rakan anda. Yang mengejutkan ialah kajian itu juga menunjukkan bahawa peserta melaporkan bahawa kualiti seks selepas pertengkaran sebenarnya lebih teruk daripada seks yang berlaku tanpa pertengkaran. Jadi walaupun seks itu sendiri tidak dilihat sebagai hebat, terdapat manfaat emosi jangka panjang untuk hubungan. Ini membantah anggapan bahawa seks make-up adalah cara yang lebih baik daripada seks lain. Ia juga menunjukkan manfaat sebenar keserasian seksual selepas konflik sihat.

Di mana seks make-up menjadi rumit ialah apabila ia digunakan sebagai satu-satunya cara untuk menyelesaikan konflik. Mengingatkan bahawa seks adalah salah satu cara kita mengikat, ia boleh dilihat sebagai cara yang lebih mudah untuk beralih daripada emosi negatif yang dicetuskan dalam penerbangan. Tetapi emosi negatif itu mungkin masih ada walaupun anda bersenggama jika anda tidak mengambil masa untuk memprosesnya sendiri dan dengan rakan anda. Saya telah bekerja dengan pasangan di mana dinamik ini wujud dan ia boleh menjadi sangat meracun dengan masa. Perasaan berkumpul hanya dibebaskan melalui seks, yang tidak semestinya menyenangkan atau menyenangkan untuk salah seorang atau kedua-dua pihak. Maka boleh timbul keengganan terhadap seks kerana sebab ini dan kemudian perasaan tidak mempunyai tempat lain untuk pergi. Ini boleh menyebabkan ketegangan berterusan pada minimum atau pertengkaran letupan sesekali pada teruknya. Akibatnya, orang biasanya perlu bekerja dengan terapis pasangan untuk membangunkan kemahiran penyelesaian konflik yang sihat dan menjadi pengkomunikasi yang lebih baik secara umum.

Terdapat juga risiko mempunyai persepsi bahawa hubungan itu kukuh apabila sebenarnya tidak. Saya telah mendengar daripada orang bahawa mereka bersenggama secara kerap, tetapi merasa terperangkap apabila datang ke keintiman harian bukan seks dengan rakan mereka. Apabila seks adalah cara de facto untuk mengekspresikan emosi—gembira, sedih, marah, atau kesedihan—maka boleh terdapat kekurangan keintiman emosi dalam hubungan. Seks make-up mungkin salah satu cara untuk mengelakkan menyambung hubungan antara satu sama lain dengan lebih dalam, yang menghasilkan apa yang kelihatan pada permukaan seperti hubungan sihat tetapi sebenarnya tanpa keintiman sebenar.

Keintiman bukan hanya seks yang anda ada dengan rakan anda. Ia keupayaan untuk mengenal pasti keperluan untuk konflik dan pembaikan yang sihat. Jika anda berada dalam hubungan sihat di mana konflik timbul dan diselesaikan, seks make-up boleh membuat anda merasa lebih dekat antara satu sama lain. Ia adalah cara untuk memperdalam keserasian intim yang sudah ada kerana anda melaluinya bersama-sama sesuatu yang sukar. Tetapi ia tidak boleh—dan tidak seharusnya—menjadi satu-satunya cara kita menyambung hubungan dengan rakan kita. Ia hanyalah ceri di atas kuih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.