JAPAN-POLITICS-DEFENSE

(SeaPRwire) –   Korea Utara mengatakan Isnin bahawa Perdana Menteri Jepun telah mencadangkan perjumpaan kemuncak dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un, ketika Korea Utara mendesak Jepun untuk menunjukkan kesungguhan dalam memperbaiki hubungan bilateral dan merealisasikan perjumpaan pertama mereka dalam tempoh kira-kira 20 tahun.

Kerajaan Jepun tidak segera menanggapi pengumuman Korea Utara. Dalam kenyataan yang disiarkan oleh media negara, adik perempuan dan pegawai kanan Kim Jong Un, Kim Yo Jong, mengatakan Kishida menggunakan saluran yang tidak dinyatakan untuk menyatakan pendiriannya bahawa beliau ingin bertemu Kim Jong Un secara peribadi pada tarikh awal.

Kim Yo Jong mengatakan tidak akan ada kemajuan dalam hubungan Korea Utara-Jepun selama kerajaan Kishida mengangkat isu warganegara Jepun yang diculik ke Korea Utara pada dekad yang lalu dan menentang apa yang digambarkannya sebagai “pelaksanaan hak kedaulatan” Korea Utara, rupa-rupanya merujuk kepada .

“Jika Jepun terus cuba campur tangan dalam pelaksanaan hak kedaulatan kami, dan terus sibuk dengan isu penculikan, yang tidak ada lagi yang perlu diselesaikan atau disiasat, maka tawaran perjumpaan Perdana Menteri akan pasti akan dilabel sebagai cubaan untuk meningkatkan popularitinya,” katanya.

“Selama Jepun bermusuhan terhadap (Korea Utara) dan menyalahi hak kedaulatan kami, kami akan menganggapnya sebagai musuh yang berada dalam sasaran kami, bukan sebagai kawan,” kata Kim Yo Jong. “Perdana Menteri harus tahu bahawa beliau tidak akan dapat bertemu dengan kepimpinan negara kami hanya kerana beliau mahu atau hanya kerana beliau berazam untuk berbuat demikian.”

Pada bulan Februari, Kim Yo Jong telah mengeluarkan kenyataan serupa mengenai hubungan bilateral, dengan mengatakan Korea Utara terbuka untuk memperbaiki hubungan dengan Jepun dan bahkan menjemput Kishida ke Pyongyang. Tetapi beliau mengatakan ini hanya mungkin jika Tokyo “meninggalkan kebiasaan buruknya secara tidak munasabah mengangkat (Korea Utara) atas hak perlindungan sahnya dan tidak meletakkan halangan seperti isu penculikan yang sudah diselesaikan.”

Kishida sebelum ini mengatakan bahawa beliau percaya perjumpaan kemuncak dengan Kim Jong Un adalah penting dalam pelbagai aspek, termasuk menyelesaikan masalah warganegara Jepun yang diculik. Media Jepun melaporkan beliau mengatakan beliau tidak mengetahui pengumuman Korea Utara ketika ditanya mengenainya di parlimen Isnin.

Beberapa pakar mengatakan Korea Utara cuba memperbaiki hubungan dengan Jepun untuk melemahkan aliansi AS-Jepun, manakala Kishida juga mahu hubungan yang lebih baik dengan Korea Utara untuk meningkatkan penarafan persetujuannya yang menurun di dalam negara.

AS dan Korea Selatan telah memperluas latihan tentera dan latihan trilateral yang melibatkan Jepun sebagai tindak balas terhadap ujian senjata provokatif Korea Utara sejak 2022. Senjata Korea Utara yang diuji dalam tahun-tahun kebelakangan ini termasuk peluru berpandu nuklear mampu menyerang kemudahan penting di Jepun serta di Korea Selatan dan daratan AS.

Korea Utara dan Jepun tidak mempunyai hubungan diplomatik, dan hubungan mereka telah dibayangi oleh program nuklear Korea Utara, penculikan warganegara Jepun oleh Korea Utara pada masa lalu dan penjajahan Jepun ke atas Semenanjung Korea dari 1910 hingga 1945.

Selepas tahun-tahun menafikan, Korea Utara mengakui dalam kemuncak luar biasa antara Kim Jong Il, bapa kepada Kim Jong Un, dan Perdana Menteri Jepun ketika itu Junichiro Koizumi pada tahun 2002 bahawa ejen mereka telah menculik 13 orang Jepun, terutamanya untuk melatih mata-mata dalam bahasa dan budaya Jepun. Ia membenarkan lima daripadanya untuk kembali ke Jepun pada tahun itu, tetapi mengatakan yang lain telah meninggal dunia. Jepun percaya sekurang-kurangnya sebahagian daripada mereka mungkin masih hidup, dan percaya beratus-ratus lagi mungkin juga telah diculik.

Awal Isnin, media negara Korea Utara melaporkan bahawa Kim Jong Un menyelia latihan kereta kebal dan menggalakkan pasukan berperisai untuk menajamkan persiapan perang bersepadu dengan meningkatkan ketegangan dengan Korea Selatan.

-Jurugambar AP Yuri Kageyama di Tokyo menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.