TikTok's Culver City Offices After US House Passes Ban Bill

(SeaPRwire) –   Bulan lalu, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat dengan bangganya mengundi untuk melarang TikTok kecuali syarikat induknya menjual aplikasi itu dalam tempoh enam bulan. Tetapi penyokong yang bersemangat untuk menyerang kerajaan China mungkin belum dapat berbangga. Terdapat tiga masalah utama dengan larangan TikTok yang dicadangkan: ia mungkin bercanggah dengan perlembagaan, ia sukar dilaksanakan secara praktikal, dan walaupun ia berjaya, ia tidak akan menyelesaikan masalah China mengumpul data sensitif tentang pengguna Amerika.

Selain itu, ia baik.

Dari segi undang-undang, terdapat masalah hak bicara Perkara Pertama yang signifikan dengan larangan TikTok. Memblokir platform itu melibatkan hak bicara kedua-dua TikTok itu sendiri dan jutaan rakyat Amerika yang menggunakan platform itu setiap hari. Untuk terselamat dari kajian kehakiman, kerajaan perlu menunjukkan bahawa larangan itu menyokong kepentingan kerajaan yang penting yang tidak berkaitan dengan bicara, dan tidak membebankan lebih banyak bicara daripada yang perlu untuk menyokong kepentingan itu.

Prasyarat pertama memerlukan kerajaan untuk menunjukkan bahawa TikTok membahayakan rakyat Amerika. Penyokong mendakwa bahawa larangan itu perlu untuk mencegah kerajaan China menggunakan aplikasi itu untuk mengintip rakyat Amerika. Satu boleh mengakui bahawa Beijing pasti akan mengeksploitasi harta data TikTok untuk tujuan jahat. Tetapi adakah mereka dapat?

TikTok menerima kritikan yang signifikan untuk insiden 2022 di mana pekerja syarikat menggunakan data lokasi aplikasi untuk menyiasat sama ada rakan sekerja membocorkan maklumat sulit kepada wartawan. Tetapi syarikat itu telah mengambil langkah-langkah penting sejak itu untuk menyekat data pengguna Amerika. Melalui program bernama Projek Texas, TikTok mewujudkan entiti berasingan untuk mengurus operasi AS, dan sejak 2023, telah menyalurkan semua lalu lintas AS ke pelayan Amerika yang dimiliki oleh Oracle. Struktur ini dirancang untuk melindungi data AS daripada diakses oleh entiti luar pesisir, kerana Oracle dan bukan TikTok mengawal pintu masuk kepada pelayan tersebut.

Tetapi walaupun satu mengakui kebimbangan keselamatan negara Kongres, larangan TikTok gagal memenuhi prasyarat kedua, dengan menyekat jauh lebih banyak bicara daripada yang perlu untuk menangani bahaya itu. Untuk meringkaskan Mahkamah Agung, Kongres melancarkan peluru berpandu untuk membunuh tikus. Mungkin beberapa data pengguna TikTok mempunyai nilai maklumat bagi Parti Komunis China. Tetapi majoriti besar pengguna dan video TikTok tidak membahayakan keselamatan negara sama sekali. Larangan TikTok akan menghalang jutaan video tarian, lagu laut, dan kandungan trivial lain yang tidak berkaitan dengan profil ancaman TikTok. Dan seperti yang diputuskan oleh mahkamah apabila menghalang , memblokir kandungan sedemikian boleh menimbulkan kesan buruk kepada pengguna, terutamanya mereka yang bergantung kepada platform itu untuk menjalankan perniagaan.

Lebih-lebih lagi, larangan itu tidak berkesan. Hampir 150 juta rakyat Amerika sekarang menggunakan TikTok. Rang undang-undang Dewan akan melarang syarikat daripada mengedar, mengekalkan atau mengemaskini TikTok di dalam AS. Tetapi ia tidak – dan secara praktikalnya tidak boleh – mencegah pengguna sedia ada daripada terus mengakses aplikasi itu dari pelayan luar pesisir. Sebaliknya, ia terutamanya memudaratkan pengguna sedia ada, dengan menghalang TikTok daripada menghantar peparaan keselamatan dan pembaikan lain untuk meningkatkan keselamatan dan meningkatkan pengalaman pengguna.

Akhirnya, larangan itu tidak menangani masalah asas China dan negara-negara musuh asing lain memperoleh data pengguna Amerika. TikTok jauh daripada satu-satunya syarikat yang mengumpul maklumat berpotensi sensitif tentang pengguna. Facebook, X, Google, Lyft, dan lain-lain semuanya mengkomersialkan data pengguna, yang kerap dijual melalui broker pasaran data di mana kerajaan boleh membeli – atau mencuri – data ini seperti entiti lain boleh. Jika Amerika Syarikat serius mengenai mencegah aliran data pengguna Amerika kepada kerajaan asing, jawapannya terletak pada undang-undang privasi persekutuan yang lebih menyeluruh dan bersifat kompleks.

Penyokong mungkin membalas bahawa pada akhirnya, rang undang-undang itu bukan tentang melarang TikTok, tetapi sebaliknya tentang memaksa syarikat induk ByteDance menjual aplikasi itu kepada pemilik Amerika. Memeringan kesukaran logistik menyusun urus niaga sekompleks itu dalam tempoh enam bulan, ancaman sedemikian hanya berfungsi jika ia boleh dipercayai. Dua kali sekarang, mahkamah mengisytiharkan usaha kerajaan untuk melarang TikTok tidak sah. Tiada sebab untuk percaya cadangan Dewan semasa akan berbeza. Jika TikTok agak pasti larangan itu bercanggah dengan perlembagaan, ia tidak perlu mengambil langkah drastik penjualan semula untuk mengelak daripadanya.

Tiada satu ini bertujuan menyatakan bahawa China bukanlah pesaing geopolitik sebenar, atau bahawa TikTok tidak menimbulkan kebimbangan keselamatan negara penting. Tetapi terdapat alat lain yang kerajaan boleh gunakan untuk mengurangkan risiko tersebut. Walaupun melarang TikTok mencuri tajuk, ia menyekat jauh lebih banyak bicara daripada yang perlu sambil gagal menangani masalah yang dikatakannya diselesaikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.