Boeing CEO David Calhoun Meets With Sen. Duckworth

(SeaPRwire) –   Eksekutif tertinggi di akan meletakkan jawatan pada tahun ini menyusul perubahan besar-besaran kepimpinan tertinggi syarikat, menamatkan lima tahun yang penuh kejutan yang telah menggoncang keyakinan salah satu pembuat terkemuka di Amerika.

Syarikat ini telah dikenakan tekanan yang ketat sejak sepasang pesawat terkemuka mereka terhempas, mengorbankan ratusan nyawa di Indonesia dan Ethiopia pada akhir 2018 dan 2019.

Masalah ini semakin membesar dan Lembaga Penerbangan Persekutuan baru-baru ini memerintahkan audit ke atas laluan pemasangan di kilang Boeing berhampiran Seattle, di mana syarikat itu membina pesawat seperti 737 Max Alaska Airlines yang mengalami kegagalan panel pintu pada 5 Januari. Penyiasat menyatakan baut yang membantu mengekalkan panel itu hilang selepas kerja pembaikan di kilang Boeing.

Ketua Eksekutif Boeing Dave Calhoun akan meletakkan jawatan daripada syarikat pesawat tertekan itu pada akhir tahun. Calhoun mengambil alih syarikat itu selepas Ketua Eksekutif Dennis Muilenburg diketepikan berikutan dua kemalangan itu.

Pengerusi Lembaga Larry Kellner juga memberitahu syarikat bahawa beliau tidak berhasrat untuk bertanding semula.

Boeing juga menyatakan pada Isnin bahawa Stan Deal, presiden dan ketua eksekutif bahagian pesawat komersilnya, akan bersara daripada syarikat. Stephanie Pope kini akan memimpin bahagian itu.

Boeing juga berada di bawah tekanan yang kuat daripada ketua eksekutif pelbagai syarikat penerbangan, yang telah bersuara dengan kuat tentang ketidakpuasan hati mereka terhadap , yang telah memperlahankan penghantaran pesawat yang diharapkan oleh syarikat penerbangan.

Southwest Airlines baru-baru ini menyatakan bahawa mereka sedang menilai semula jangkaan kewangan mereka untuk tahun ini kerana kelewatan yang berkaitan dalam penghantaran pesawat.

“Semasa kami memulakan tempoh peralihan ini, saya mahu meyakinkan anda bahawa kami akan terus sepenuhnya memberi tumpuan untuk menyelesaikan kerja yang telah kita lakukan bersama untuk memulihkan syarikat kami kepada kestabilan selepas cabaran luar biasa lima tahun lepas, dengan keselamatan dan kualiti sebagai fokus utama segala apa yang kita lakukan,” tulis Calhoun dalam surat kepada kakitangan.

Calhoun mengakui bahawa Penerbangan Alaska Airlines 1282 merupakan “titik perubahan” untuk Boeing.

“Kami mesti terus menangani kemalangan ini dengan rendah diri dan ketelusan penuh. Kami juga mesti menanamkan komitmen sepenuhnya terhadap keselamatan dan kualiti pada setiap peringkat syarikat kami,” katanya.

Lembaga telah melantik Steve Mollenkopf untuk menggantikan Kellner sebagai pengerusi bebas lembaga. Dalam peranan ini, Mollenkopf akan memimpin proses lembaga memilih Ketua Eksekutif Boeing yang akan datang.

Saham meningkat 4% sebelum pembukaan pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.