Airbnb

(SeaPRwire) –   Tuan rumah Airbnb mungkin mempunyai sebab-sebab yang baik untuk mahu memasang kamera keselamatan di dalam hartanah yang mereka sewa kepada orang lain—ia pernah digunakan untuk menangkap pencurian, atau vandalisme, atau bahkan hanya ketidakpatuhan dengan peraturan sewa. Tetapi kebimbangan mengenai pelanggaran privasi telah mendorong syarikat sewa hartanah Airbnb untuk melarang semua kamera keselamatan di dalam semua senarai mereka di seluruh dunia.

“Tujuan kami adalah untuk mencipta peraturan baru, jelas yang memberikan komuniti kami dengan kejelasan yang lebih tentang apa yang boleh dijangka di Airbnb,” kata Juniper Downs, ketua dasar komuniti dan perkongsian Airbnb dalam kenyataan oleh syarikat berpangkalan di San Francisco mengumumkan langkah baru pada Isnin. “Perubahan ini dibuat berdasarkan maklumbalas daripada tetamu kami, Tuan Rumah dan pakar privasi kami, dan kami akan terus mencari maklumbalas untuk memastikan dasar kami berfungsi untuk komuniti global kami.”

Perubahan kepada dasar mereka, menurut Airbnb, yang sebelum ini membenarkan kamera dalam di kawasan umum seperti ruang tamu asalkan ia didedahkan, akan berkuat kuasa pada 30 April. Kemas kini “menyederhanakan” pendekatan Airbnb dan membuat jelas bahawa kamera keselamatan “tanpa mengira lokasi, tujuan atau pendedahan terdahulu” dilarang di dalam hartanah yang disewa. “Memandangkan majoriti senarai di Airbnb tidak melaporkan mempunyai kamera keselamatan, kemas kini ini dijangka hanya memberi kesan kepada subset kecil senarai di platform ini.”

Airbnb telah dikacau oleh kontroversi di mana penyewa telah mendapati kamera tersembunyi yang nampaknya—termasuk di kawasan dengan jangkaan privasi yang munasabah seperti bilik mandi. Dalam esei bertajuk “Airbnb Mempunyai Masalah Kamera Tersembunyi,” bekas penulis teknologi untuk Sidney Fussell melaporkan pada tahun 2019 bahawa dalam beberapa kes, tetamu yang tertekan terpaksa bergantung kepada media sosial untuk Airbnb menyelesaikan aduan mereka. Masalah ini menjadi begitu biasa sehingga laman termasuk dan telah menerbitkan panduan bagaimana untuk mencari kamera tersembunyi di Airbnb anda, dan skit NBC “Saturday Night Live” minggu lepas mempersendakan Airbnb dengan rujukan kepada kamera di tandas dan bilik tidur.

Pada Ogos tahun lalu, satu terhadap tuan rumah Maryland atas dakwaan memasang kamera tersembunyi merakam momen intim mereka di bilik tidur hartanah Silver Spring yang mereka sewa. Salah seorang daripada pasangan itu, yang memasang alat pengesan asap secara profesional, mendapati kamera itu selepas melihat dua alat pengesan asap di bilik tidur.

Dan pada September 2023, selepas pasangan baru berkahwin Cina mengambil ke -China setaraf Instagram- untuk berkongsi bahawa mereka mendapati kamera kecil tersembunyi dalam soket kuasa dinding di bilik Airbnb di Kota Kinabalu. Pasangan itu berkata mereka mencari bilik selepas hotel sebelum yang mereka tempah melalui platform itu juga mempunyai kamera.

memberi pampasan kepada keluarga New Zealand pada tahun 2019 selepas penyewa mendapati kamera hidup menyiarkan tempoh lawatan mereka di Cork, Ireland.

Pada tahun 2015, satu dan pasangan Irvine selepas dia berkata dia tidak dimaklumkan tentang kamera di ruang tamu sewaan California selatan yang dia tinggal, di mana dia berjalan telanjang.

Airbnb tidak segera menjawab permintaan komen TIME.

Dalam pengumumannya mengenai kamera dalam, syarikat itu menjelaskan bahawa “peranti seperti loceng pintu dan alat pengesan aras desibel masih dibenarkan di Airbnb dan boleh menjadi cara yang berkesan dan melindungi privasi bagi Tuan Rumah untuk memantau keselamatan rumah mereka dan mendahului isu seperti parti tanpa kebenaran.” Walau bagaimanapun, kamera luar dilarang memantau ruang dalam dan ruang seperti mandian terbuka tertutup atau sauna, tambah Airbnb.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.