(SeaPRwire) –   Enam pasangan menggugat kerajaan Jepun atas undang-undang yang mewajibkan pasangan suami isteri mempunyai nama keluarga yang sama, cabaran undang-undang terbaru terhadap adat yang berusia seratus tahun yang banyak mendakwa mengekalkan ketidaksetaraan, serta kerosakan peribadi dan praktikal.

Sepuluh pemohon—termasuk pasangan sah dan biasa—akan mengemukakan saman di mahkamah daerah Tokyo dan satu pasangan di Sapporo, bertepatan dengan Hari Wanita Antarabangsa untuk menarik perhatian kepada fakta bahawa amalan itu memberi kesan yang tidak seimbang kepada wanita. Jika Mahkamah Agung menetapkan bahawa undang-undang itu tidak berperlembagaan, ia akan ditinjau semula di parlimen.

Cabaran undang-undang sebelum ini, termasuk satu pada tahun 2021, ditolak oleh mahkamah tertinggi, tetapi panggilan untuk perubahan semakin kuat kerana kesedaran meningkat tentang kesukaran profesional yang dialami wanita. Ini memberi peguam dan pemohon di sebalik saman semasa keyakinan yang lebih kuat.

“Semakin banyak pengurus lelaki menyokong sistem di mana pasangan berkahwin boleh memilih,” kata Makiko Terahara, peguam yang memimpin kes yang pernah bekerja pada dua saman serupa sebelum ini. “Kali ketiga akan menjadi pembedil.”

Kumpulan lobi perniagaan Jepun yang berkuasa, Keidanren, dikenali untuk pendiriannya yang konservatif, menyatakan sokongan pada bulan lepas apabila Pengerusi Masakazu Tokura berkata dalam sidang akhbar, “Secara peribadi saya fikir kita harus memperkenalkan sistem nama berasingan.” Keidanren merancang untuk mengemukakan surat cadangan kepada kerajaan seawal separuh pertama tahun ini mengenai isu ini.

Sistem nama tunggal bermula pada tahun 1898 apabila Jepun mengambil undang-undang untuk membentuk sistem keluarga patriarkinya. Secara teknikal, suami boleh mengambil nama keluarga isterinya, tetapi dalam amalan, biasanya isteri yang menukar namanya. Dengan jumlah wanita dalam kerjaya yang meningkat, mereka yang terus menggunakan nama sendiri di tempat kerja mengalami gangguan dalam kehidupan seharian disebabkan oleh percanggahan antara nama sah dan nama perniagaan mereka.

Keperluan nama juga menyebabkan kesukaran peribadi yang serius. Megumi Ueda, pemohon yang bekerja dalam pembangunan antarabangsa, memilih untuk tidak berkahwin secara sah untuk mengekalkan identitinya, tetapi dengan kos pasangannya tidak mempunyai hak ibu bapa terhadap anak mereka kerana Jepun tidak membenarkan penjagaan bersama. Beliau berkata dia hidup dalam ketakutan jika dia meninggal dunia ia akan mengambil masa untuk pemindahan penjagaan.

“Saya fikir anda benar-benar memerlukan sistem baru untuk memastikan semua orang dapat bahagia berkahwin,” katanya.

Walaupun kajian menunjukkan sokongan masyarakat yang meluas untuk meminda undang-undang, parti pemerintah konservatif Jepun sering dikaitkan sebagai kunci untuk perubahan.

“Masyarakat sudah siap untuk ini,” kata Machiko Osawa, ahli ekonomi buruh di Universiti Wanita Jepun. Tetapi kerana “mengekalkan nilai-nilai keluarga memainkan peranan penting” dalam platform Parti Demokratik Liberal, dia tidak optimis perubahan akan berlaku.

Walau bagaimanapun, LDP juga sedar terhadap sokongan yang meningkat untuk mengubah undang-undang dan menyesuaikan pendiriannya sepanjang masa. Pada tahun 2019 kerajaan membenarkan orang memasukkan kedua-dua nama sendiri dan nama berkahwin pada beberapa dokumen pengenalan.

“Jelas bahawa usaha politik untuk mempromosikan penggunaan nama perniagaan tidak berfungsi,” kata Shuhei Ninomiya, profesor emeritus yang mengkhususkan dalam undang-undang keluarga di Universiti Ritsumeikan.

Bagi Ueda, mengubah undang-undang adalah sesuatu yang dia percaya perlu berakhir dengan generasinya selepas dekad menunggu.

“Apabila saya pertama kali menjadi berminat dalam topik ini saya berada di sekolah menengah, dan saya fikir undang-undang akan berubah menjelang saya dewasa,” katanya. “Tetapi sekarang saya berusia 40-an dan tiada apa-apa yang berubah. Kita tidak boleh terus menyerahkan ini kepada generasi muda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.