Obit-Man in Iron Lung

(SeaPRwire) –   DALLAS – Dia yang terkurung dalam besi paru-paru selepas menghidap polio sewaktu kanak-kanak, Paul Alexander berjaya melatih dirinya untuk bernafas sendiri sebahagian daripada hari, memperoleh ijazah undang-undang, menulis buku tentang kehidupannya, membina pengikut besar di media sosial dan memberi inspirasi kepada orang di seluruh dunia dengan sikap positifnya.

Alexander meninggal dunia pada Isnin pada usia 78 tahun di sebuah hospital di Dallas, kata Daniel Spinks, rakan lamanya. Beliau berkata Alexander baru-baru ini dirawat di hospital selepas disahkan dijangkiti COVID-19 tetapi beliau tidak mengetahui punca kematian.

Alexander menghidap polio pada 1952, ketika berusia 6 tahun. Beliau lumpuh dari leher ke bawah dan beliau mula menggunakan besi paru-paru, silinder yang mengurungkan badannya apabila tekanan udara dalam ruang itu memaksa udara masuk dan keluar dari paru-parunya. Beliau mempunyai jutaan tontonan di akaun TikToknya.

“Dia suka ketawa,” kata Spinks. “Dia salah seorang bintang terang dunia ini.”

Dalam salah satu kandungan “Perbualan Dengan Paul” di TikTok, Alexander memberitahu penonton bahawa “menjadi positif adalah cara hidup saya” ketika kepalanya bersandar di atas bantal dan besi paru-paru boleh didengar berbunyi di belakang.

Spinks berkata sikap positif Alexander memberi kesan mendalam kepada mereka di sekelilingnya. “Berada di sekeliling Paul adalah pencerahan dalam pelbagai cara,” kata Spinks.

Spinks berkata bahawa Alexander telah belajar bagaimana untuk “menelan udara ke paru-parunya” supaya tidak berada di dalam besi paru-paru sebahagian daripada hari. Menggunakan kayu di mulutnya, Alexander boleh mengetik di komputer dan menggunakan telefon, kata Spinks.

“Apabila dia semakin tua, dia menghadapi lebih banyak kesukaran bernafas di luar paru-paru untuk tempoh masa, jadi dia benar-benar bersara kembali ke paru-paru,” kata Spinks.

Gary Cox, yang menjadi kawan Alexander sejak di kolej, berkata kawannya sentiasa tersenyum. “Dia begitu ramah,” kata Cox. “Dia sentiasa gembira.”

Sebuah buku yang ditulis Alexander tentang kehidupannya, “Three Minutes for a Dog: My Life in an Iron Lung”, diterbitkan pada 2020. Cox berkata bahawa tajuk itu berasal dari janji yang dibuat oleh jururawat Alexander ketika kanak-kanak: Beliau akan dapat seekor anjing jika dia boleh mengajar dirinya untuk bernafas sendiri selama tiga minit.

“Itu mengambil mungkin dua tahun, tiga tahun sebelum dia mampu kekal keluar selama tiga minit dan kemudian lima minit dan kemudian 10 minit dan akhirnya dia mendapat kekuatan untuk belajar kekal keluar sepanjang hari,” kata Cox. Dan memang, Alexander mendapat anjing itu.

Alexander, yang memperoleh ijazah sarjana muda dalam ekonomi pada 1978 dari Universiti Texas dan ijazah undang-undang dari universiti itu pada 1984, adalah lelaki yang berazam yang mempunyai iman yang kuat kepada Tuhan, kata Spinks. Mereka menjadi kawan pada 2000, apabila Cox mengambil pekerjaan sebagai pemandunya dan pembantunya.

Beliau berkata beliau akan mengantar Alexander ke mahkamah, dan kemudian mendorongnya ke prosiding mahkamah dalam kerusi roda. Pada masa itu, katanya, Alexander boleh menghabiskan kira-kira empat hingga enam jam di luar besi paru-paru, dan akan berada di dalam besi paru-paru apabila berada di pejabat atau rumahnya.

Spinks hanya bekerja untuk Alexander selama kira-kira setahun walaupun mereka kekal kawan, dan Spinks berkata beliau antara kawan-kawan yang membantu mengekalkan dan membaiki besi paru-paru Alexander.

“Terdapat beberapa kejadian hampir bahaya apabila paru-parunya akan rosak dan saya akan bergegas keluar untuk membantu kita melakukan sesetengah pembaikan,” kata Spinks.

Cox berkata bahawa pada satu masa, beliau dan adiknya mendapatkan besi paru-paru dari eBay dan memandu ke Chicago untuk mengambilnya, membawanya kembali ke Dallas dan memulihkannya.

“Mereka tidak lagi menghasilkannya,” kata Cox. “Mereka tidak lagi menyediakan bahagian untuknya. Anda tidak boleh mendapatkan leher untuknya lagi.”

Polio pernah menjadi salah satu penyakit yang paling ditakuti rakyat, dengan wabak tahunan menyebabkan beribu-ribu kes lumpuh. Penyakit itu terutamanya menjejaskan kanak-kanak.

Vaksin menjadi tersedia bermula 1955. Menurut Pusat Kawalan Penyakit Persekutuan Amerika Syarikat, kempen pemvaksinan negara mengurangkan bilangan kes tahunan di AS kepada kurang 100 pada 1960-an dan kurang 10 pada 1970-an. Pada 1979, polio diisytiharkan dimansuhkan di AS, bermakna ia tidak lagi biasa merebak.

Spinks berkata bahawa Alexander suka diwawancara, dan mempunyai semangat untuk menunjukkan bahawa orang kurang upaya mempunyai tempat dalam masyarakat.

Chris Ulmer, pengasas Special Books By Special Kids, platform media sosial yang memberi orang kurang upaya cara untuk berkongsi kisah mereka, menemubual Alexander pada 2022.

“Paul sendiri benar-benar suka memberi inspirasi dan memberitahu orang bahawa mereka mampu melakukan perkara hebat,” kata Ulmer.

“Dia hanya mempunyai tenaga yang ceria dan gembira yang menular,” katanya.

Cox berkata bahawa selama bertahun-tahun, orang dari seluruh dunia mencari Alexander untuk mendengar kisah inspirasi beliau.

“Jika dia berazam untuk itu, dia boleh melakukannya,” kata Cox.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.