(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Bilangan polis New York City yang besar mula memasuki kampus Universiti Columbia lewat Selasa kerana berpuluh-puluh penunjuk perasaan pro-Palestin kekal di kampus.

Penunjuk perasaan telah menduduki Hamilton Hall beberapa jam sebelum selepas menubuhkan kem sebelumnya pada bulan itu.

Pelajar telah dengan lantang menetapkan khemah sekali lagi selepas polis membersihkan kem di universiti pada April 18 dan . Pelajar telah menunjuk perasaan di kampus Manhattan sejak hari sebelumnya, menentang tindakan tentera Israel di Gaza dan menuntut sekolah mengeluarkan dana daripada syarikat yang mereka dakwa mendapat untung daripada konflik.

Tunjuk perasaan telah merebak ke kampus dari California hingga Massachusetts kerana berdekatan, menambah tekanan ke atas sekolah untuk membersihkan penunjuk perasaan.

Lebih 1,000 penunjuk perasaan telah ditangkap dalam dua minggu kebelakangan ini di kampus-kampus di negeri-negeri termasuk Texas, Utah, Virginia, North Carolina, New Mexico, Connecticut, Louisiana, California dan New Jersey, sesetengah selepas pergaduhan ganas dengan polis bersenjata api.

“Berundur dari situasi ini sekarang dan teruskan advokasi anda melalui cara lain,” Nasihat Datuk Bandar New York City Eric Adams kepada penunjuk perasaan Columbia pada Selasa petang. “Ini perlu berakhir sekarang.”

Rumah Putih mengutuk keadaan berdiri di Columbia dan Universiti Politeknik California, Humboldt, di mana penunjuk perasaan telah menduduki dua bangunan sehingga pegawai dengan tongkat menyerang malam itu dan menangkap 25 orang. Pegawai menganggarkan kerosakan kepada kampus California Utara adalah sekitar AS$1 juta.

Presiden Joe Biden percaya pelajar menduduki bangunan akademik adalah “sama sekali salah pendekatan” dan “bukan contoh protes aman,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby.

Kolej-kolej lain telah cuba untuk merundingkan persetujuan dengan penunjuk perasaan dalam harapan mempunyai upacara kelulusan aman. Apabila kelihatan mendapat momentum, belum jelas sama ada perbualan itu akan mendorong pengurangan protes.

Universiti Northwestern mencatat kemenangan jarang apabila pegawai mengatakan mereka mencapai kompromi dengan pelajar dan fakulti yang mewakili majoriti penunjuk perasaan di kampusnya berhampiran Chicago untuk membenarkan tunjuk perasaan aman sehingga akhir kelas musim bunga.

Tunjuk perasaan serantau di kampus bermula di Columbia sebagai tindak balas kepada serangan Israel di Gaza selepas Hamas melancarkan serangan maut di selatan Israel pada Oktober 7. Militan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Bertekad untuk menumpaskan Hamas, Israel telah membunuh lebih 34,000 orang Palestin di Jalur Gaza, menurut kementerian kesihatan tempatan.

Israel dan penyokongnya telah melabel tunjuk perasaan universiti sebagai anti-Semit, manakala pengkritik Israel mengatakan ia menggunakan dakwaan itu untuk menyekat tentangan. Walaupun beberapa penunjuk perasaan telah ditangkap dalam kamera membuat kenyataan anti-Semit atau ancaman keganasan, penganjur tunjuk perasaan, sesetengah daripada mereka adalah Yahudi, mengatakan ia adalah pergerakan aman bertujuan mempertahankan hak Palestin dan memprotes perang.

Di kampus Columbia, penunjuk perasaan berkunci lengan awal Selasa dan membawa perabot dan halangan logam ke Hamilton Hall, antara beberapa bangunan semasa protes hak awam dan anti-Perang Vietnam 1968.

Walaupun kekacauan semalam, pihak berkuasa NYPD berkata pegawai tidak akan memasuki kampus Columbia tanpa permintaan pentadbiran kolej atau kecemasan segera.

Penaklukan itu berlaku beberapa jam selepas penunjuk perasaan telah mengangkat bahu kepada notis untuk meninggalkan kem khemah Isnin atau disuspensi – dilarang daripada semua ruang akademik dan rekreasi, dibenarkan hanya untuk memasuki kediaman mereka, dan, bagi pelajar tahun akhir, tidak layak untuk tamat pengajian.

Mahmoud Khalil, pengantara utama sebelum perbualan dengan pentadbiran pecah kerana akhir minggu, antara pelajar yang disuspensi. Surat penggantungan beliau – yang dikongsi beliau dengan Associated Press – menyatakan beliau telah enggan meninggalkan kem selepas amaran terdahulu, tetapi Khalil berkata beliau telah mematuhi tuntutan universiti untuk mengosongkan kem di padang kampus menjelang batas waktu Isnin petang.

Speaker Columbia Ben Chang berkata dalam kenyataan bahawa sesiapa yang menduduki Hamilton Hall berisiko dibuang dari universiti kerana “meningkatkan protes kepada situasi yang tidak dapat diterima – merosakkan harta, memecahkan pintu dan tingkap, dan menghalang masuk.”

Penunjuk perasaan menduduki telah bersikeras mereka akan kekal di Hamilton Hall sehingga universiti bersetuju tiga tuntutan – dan amnesti.

Bab Columbia Persatuan Profesor Universiti Amerika berkata fakulti usaha untuk membantu meredakan situasi telah berulang kali diabaikan oleh pentadbiran universiti walaupun statut sekolah memerlukan perundingan. Kumpulan itu memberi amaran konflik antara pegawai polis berhampiran dan penunjuk perasaan di kampus.

“Kami memegang kepimpinan Universiti bertanggungjawab atas kegagalan penghakiman yang membawa kita ke titik ini,” kata kenyataan Bab itu lewat Selasa. “Presiden Universiti, staf kanan beliau dan Lembaga Pengarah akan memikul tanggungjawab untuk sebarang kecederaan yang mungkin berlaku semasa sebarang tindakan polis di kampus kami.”

Ilana Lewkovitch, pelajar “zionis kiri” di Columbia, berkata sudah sukar untuk memberi tumpuan kepada sekolah selama berminggu-minggu, di tengah-tengah seruan agar Zionis mati atau meninggalkan kampus. Peperiksaannya telah ditemani dengan sorakan “katakan dengan lantang, katakan dengan jelas, kami mahu Zionis keluar dari sini” di latar belakang, katanya.

Lewkovitch, yang mengenal pasti sebagai Yahudi dan belajar di kampus Tel Aviv Columbia, berkata dia mengharapkan tunjuk perasaan pro-Palestin sekarang lebih terbuka kepada orang seperti dirinya yang mengkritik dasar perang Israel tetapi percaya harus ada negara Israel.

Adams mendakwa Selasa bahawa protes di Columbia telah “dirampas oleh penghasut luar profesional.” Datuk Bandar itu tidak memberikan bukti khusus untuk menyokong dakwaan itu, yang dipertikaikan oleh penganjur dan peserta protes.

Pegawai NYPD membuat dakwaan serupa tentang “penghasut luar” semasa tunjuk perasaan besar-besaran terhadap ketidakadilan perkauman yang meletus di seluruh bandar selepas kematian George Floyd pada 2020. Dalam beberapa kes, pegawai polis tertinggi secara salah menuduh tunjuk perasaan aman yang diatur oleh aktivis komuniti yang dikenali sebagai kerja ekstremis ganas.

___

Mattise melaporkan dari Nashville, Tennessee. Wartawan Associated Press di seluruh negara menyumbang ke laporan ini, termasuk Karen Matthews, Jim Vertuno, Hannah Schoenbaum, Sarah Brumfield, Stefanie Dazio, Christopher Weber, Carolyn Thompson, Dave Collins, Makiya Seminera, Philip Marcelo dan Corey Williams.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.