(SeaPRwire) –   Pegawai polis telah menangani hampir 1,000 kali dalam tiga tahun terakhir di mana seorang anggota staf telah dibunuh oleh penduduk berusia 15 tahun, mengikut rekod polis.

Kathleen Galloway-Menke telah diserang pada 8 Mei di pusat itu, Ellipsis Iowa. Peguam keluarganya, Trever Hook, berkata ibu berusia 50 tahun yang mempunyai dua orang anak perempuan itu mengalami kerosakan otak dan meninggal dunia pada Selasa selepas sokongan hidup telah ditarik.

Galloway-Menke telah bekerja di Ellipsis selama setahun. Hook mempersoalkan sama ada kemudahan itu memberikan latihan yang mencukupi untuk staf menangani pelanggan yang kadang-kadang berbahaya.

Remaja berusia 15 tahun itu mempunyai sejarah keganasan dan pernah mengugut Galloway-Menke sebelum ini, kata Hook. Dia tidak pasti apa yang mencetuskan ancaman itu.

Pejabat Peguam Daerah Polk pada Khamis mengumumkan bahawa remaja berusia 15 tahun itu telah didakwa dengan pembunuhan darjah kedua. Dia sedang ditempatkan di pusat tahanan remaja. Rilis berita itu tidak menyatakan sama ada remaja itu akan diuji sebagai orang dewasa. Belum jelas sama ada dia mempunyai peguam.

Dalam kenyataan kepada AP, Ellipsis berkata pekerja “menerima latihan yang mendalam mengenai teknik penenang dan cara menangani pelbagai situasi dengan selamat.”

Ellipsis ditubuhkan pada Ogos 2021 apabila dua organisasi bukan untung bergabung. Ia memberikan perkhidmatan kepada lebih daripada 750 orang muda dan keluarga mereka setiap hari dengan penjagaan dan rawatan kediaman, kaunseling dan perkhidmatan lain, mengikut laman webnya. Orang muda yang ditempatkan di kemudahan di pinggir bandar Johnston, Des Moines adalah atas perintah mahkamah, kata organisasi itu dalam kenyataan kepada AP.

Hampir 1,000 panggilan polis ke pusat itu termasuk 676 untuk pelarian dan 72 laporan serangan, mengikut rekod yang dikeluarkan oleh Jabatan Polis Johnston. Tahun lalu sahaja, 251 kes pelarian dilaporkan, dan 31 serangan, antara 382 jumlah panggilan polis ke pusat itu.

Dalam kenyataan kepada AP, Ketua Polis Dennis McDaniel tidak mengkritik Ellipsis.

Polis dan pegawai Ellipsis sering bertemu “berhubung isu, cabaran dan kebimbangan masyarakat yang timbul daripada peningkatan keperluan perkhidmatan kanak-kanak yang ditempatkan di kampus Johnston,” katanya. “Kepimpinan Ellipsis telah menerima maklum balas dan terus aktif terlibat.”

Pegawai Ellipsis menolak permintaan temu bual tetapi berkata dalam kenyataan bahawa serangan pada 8 Mei adalah “keputusan terpencil dan tragis”. Organisasi itu berkata ia bekerja dengan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Iowa “untuk menambah langkah-langkah keselamatan dan keselamatan tambahan kepada kemudahan kami untuk melindungi kanak-kanak dan staf di samping masyarakat kami.”

Pada malam Galloway-Menke cedera, remaja itu telah meninggalkan pusat tanpa kebenaran. Galloway-Menke dan staf lain mengikutinya tetapi mengekalkan jarak – protokol yang ditetapkan oleh Ellipsis, kata Hook. Seorang penyelia dan pekerja lain juga keluar tetapi mengekalkan jarak yang lebih jauh, katanya.

Tiba-tiba, Hook berkata, remaja itu berpusing dan berlari merentasi jalan, melepasi staf lain, dan terus ke arah Galloway-Menke. Dia mendorongnya dan kepalanya terkena konkrit, kata Hook.

“Dia terbang ke belakang dan jatuh pada kepalanya,” kata Hook. Galloway-Menke menjalani pembedahan otak kecemasan tetapi pakar perubatan menentukan bahawa dia tidak akan pulih, katanya.

Ellipsis berkata polisi mereka menghendaki staf mengekalkan pelarian “dalam pandangan, sebaik yang kami boleh, sehingga polis tempatan tiba supaya kami boleh mengekalkan polis dimaklumkan dan untuk mengurangkan potensi kerosakan kepada kanak-kanak atau mana-mana orang lain dalam masyarakat.” Organisasi itu berkata ia percaya staf bertindak seselamat mungkin selepas remaja berusia 15 tahun itu meninggalkan pusat.

Walaupun staf di pusat kanak-kanak biasanya bekerja dengan orang muda yang boleh menjadi berbahaya, kematian jarang berlaku. Pada tahun 2016, pekerja berusia 60 tahun Jimmy Woolsey diserang dari belakang oleh remaja berusia 17 tahun di ladang yang berfungsi sebagai pusat pemulihan.

Galloway-Menke telah bekerja selama 25 tahun sebagai pembantu pendidikan khas di Daerah Sekolah Johnston sebelum mengambil pekerjaan dengan Ellipsis, kata Hook. Kematiannya amat mengejutkan kepada anak-anaknya, berusia 20 dan 25 tahun.

“Mereka sangat rapat dengan ibu mereka,” kata Hook.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.