RUSSIA-POLITICS-HISTORY

(SeaPRwire) –   MOSCOW — pada hari Jumaat melantik semula Mikhail Mishustin sebagai perdana menteri negara berikutan tempoh perkhidmatan sebelum ini di mana teknokrat berprofil rendah itu menunjukkan ketiadaan ambisi politik yang jelas.

Menurut undang-undang Rusia, Mishustin, 58, yang memegang jawatan itu selama empat tahun lalu, mengemukakan perletakan jawatan Kabinetnya pada Selasa apabila Putin memulakan penggal ke-5 sebagai presiden di upacara pelantikan yang megah di Kremlin.

Pelantikan semula Mishustin adalah dijangka secara meluas oleh pemerhati politik, yang mencatatkan bahawa Putin menghargai kemahiran dan profil politik yang rendahnya. Mishustin, bekas ketua perkhidmatan cukai negara itu, telah mengelakkan kenyataan politik dan temu bual media semasa tempoh perkhidmatannya sebelum ini.

Pengerusi Dewan Rakyat parlimen, Vyacheslav Volodin, mengumumkan bahawa Putin telah mencadangkan calon Mishustin kepada Duma Negeri, yang akan mengadakan sesi lebih awal hari Jumaat untuk mempertimbangkannya.

Menurut pindaan perlembagaan yang diluluskan pada 2020, dewan rendah meluluskan calon perdana menteri, yang kemudiannya akan mencadangkan calon Kabinet.

Persetujuan Mishustin adalah proforma semata-mata dalam parlimen yang dikawal Kremlin.

Mishustin dan teknokrat lain dalam Kabinet dikreditkan kerana mengekalkan prestasi ekonomi yang agak stabil walaupun di bawah tekanan sanksi Barat yang menyakitkan.

Kebanyakan ahli Kabinet juga dijangka akan mengekalkan jawatan dan pelantikan semula mereka dijangka tidak lama lagi.

Nasib Menteri Pertahanan Sergei Shoigu kelihatan tidak pasti, bagaimanapun, berikutan penangkapan kanan kanannya, Timur Ivanov pada bulan lepas.

Ivanov, yang berkhidmat sebagai timbalan menteri pertahanan yang bertanggungjawab terhadap projek pembinaan tentera berbilion, ditangkap atas tuduhan rasuah dan diarahkan berada dalam tahanan sementara menunggu siasatan rasmi.

Penangkapan Ivanov ditafsirkan secara meluas sebagai serangan terhadap Shoigu dan mungkin pendahuluan kepada pemecatannya walaupun hubungan peribadinya yang rapat dengan Putin.

Shoigu dikritik secara teruk kerana kegagalan tentera Rusia pada peringkat awal pertempuran di Ukraine. Beliau menghadapi serangan pedas daripada ketua samseng Yevgeny Prigozhin, yang melancarkan pemberontakan pada Jun lalu untuk menuntut pemecatan Shoigu dan Ketua Staf Am Jeneral, Jeneral Valery Gerasimov.

Selepas dua bulan selepas pemberontakan yang secara meluas dilihat sebagai pembalasan Kremlin, Shoigu kelihatan mengukuhkan kedudukannya, tetapi penangkapan Ivanov, dilihat sebagai sebahagian daripada pergaduhan politik Kremlin, sekali lagi mendedahkan kelemahan Shoigu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.