Patung Ratu Elizabeth II

(SeaPRwire) –   Ketika kebanyakan Britain dan dunia menunggu dengan sabar mengenai, adalah wajar bahawa ramai melihat balik ke zaman memerintah ibunya dengan campuran nostalgia dan penyesalan. Ia adalah sifat tidak berubah Ratu Elizabeth II, ditetapkan oleh pengikutan tidak berbelah baginya terhadap motto tidak rasmi diraja ‘Jangan keluh, jangan jelaskan’ yang menjadikannya ciri tetap dalam kehidupan jutaan rakyat Britain dan berbilion lagi di seluruh dunia. Apabila mangkat pada 2022, tiada seorang pun di bawah umur 70 tahun pernah mengenali penguasa British yang lain; hanya sedikit yang lebih muda daripada anaknya dapat mengingati, apatah lagi yang malang atau .

Untuk semua niat dan tujuan, Elizabeth II adalah monarki British. Tetapi pemerintahannya—lebih lama daripada mana-mana penguasa British yang lain dalam sejarah—telah menetapkan pentas untuk kebanyakan yang dihadapi keluarga diraja hari ini. Ratu Elizabeth II telah selama bertahun-tahun menjadi jauh lebih , fakta yang kekal benar walaupun sekarang.

Terdapat sebab-sebab yang baik untuk ini. Beliau berkhidmat sebagai jambatan yang tidak dapat dikelirukan antara zaman , yang dilahirkan, dan era teknologi segera hari ini. Apabila beliau mangkat, komunikasi melalui telegram adalah biasa; apabila beliau meninggal dunia, aplikasi Telegram digunakan dengan sama kerap. Ia sukar, jika tidak mustahil, untuk memikirkan mana-mana tokoh yang mempunyai pengaruh sedemikian—walaupun simbolik ia adalah—selama tempoh transformasi yang begitu besar.

Di luar Britain, Ratu memainkan peranan pusat dalam membina daya tarikan lembut negara sepanjang separuh kedua abad ke-20. Apabila, selepas tahun-tahun selepas perang , negara itu menubuhkan dirinya sekali lagi pada 1960-an sebagai kuasa yang harus diperhitungkan, berkat kekuatan bijak dan muda Ratu yang telegenik. Kebaikan Wilson adalah politik; kebaikan Elizabeth adalah mampu melembutkan kebesaran dengan aksesibiliti yang nampaknya ada.

Ratu yang telah lalu tidak diragui mempunyai kelemahan. Beliau bukan wanita dengan minat seni atau intelektual (berbanding suaminya yang salah difahami), dan paling bahagia apabila menghabiskan masa dengan . Beliau boleh menjadi penilai watak yang buruk; kesetiaannya kepada anak lelakinya, Pangeran Andrew yang kedua, dan kesetiaan berterusan kepadanya adalah kesaksian itu. Dan beliau boleh lambat membaca perasaan awam, juga. Beliau terkenal enggan berucap secara awam mengenai pada 1997. Beliau sebenarnya enggan berbuat demikian walaupun pada masa itu, merasakan beliau telah dipaksa berbuat demikian oleh Perdana Menteri Tony Blair pada masa itu. Dan beliau boleh dikritik dengan adil kerana berpegang pada konservatisme daripada mempertimbangkan idea kemajuan apabila datang ke monarki; menjelang akhir pemerintahannya, ia masih dikenali sebagai institusi yang sama, terkoyak dan kotor tetapi utuh, yang diwarisinya, dengan kejutan dan kehairanan yang amat, pada 6 Februari 1952.

Tetapi kelemahan terbesar Ratu adalah satu yang beliau tidak mempunyai kawalan terhadapnya, dan ia adalah bahawa beliau menetapkan jangkaan yang mustahil terhadap apa yang harus menjadi monarki yang penggantinya tidak akan pernah berharap untuk memenuhinya. Ratu Victoria melakukan banyak yang sama, meninggal dunia pada 1901 selepas , dan membenarkan empat penguasa berikutnya terombang-ambing dalam bayang-bayangnya —daripada anaknya Edward VII ke George VI. Hanya Ratu Elizabeth II berupaya, setengah abad kemudian, untuk menghapuskan kenangan pemerintahan nenek saudaranya yang hebat, dengan berbuat sesedikit mungkin untuk mengganggu kandang monarki. (Beliau tidak pernah menggunakan sebarang veto bermakna sepanjang pemerintahannya.) Terdapat banyak percakapan berperasaan, terutamanya pada akhir hayatnya, mengenai “kestabilan”. Tetapi apa yang pemerintahannya lebih dekat menyerupai adalah zaman Victoria kedua, walaupun ekspansionisme British dan keistimewaan berikutnya digantikan oleh penurunan perlahan tetapi terurus ke dalam kuasa pertengahan.

Tiada ini adalah salah Ratu yang telah lalu. Beliau melakukan segala yang boleh diharapkan daripadanya, kadang-kadang bahkan lebih. Begitu banyak tangan telah digenggam, begitu banyak pita dipotong, begitu banyak soalan penyiasatan. Beliau—atau sekurang-kurangnya mereka di sekelilingnya—mempunyai kecenderungan yang tidak dapat dinafikan untuk mencari frasa yang sesuai pada majlis awam. Penolakan beliau terhadap tuduhan perkauman terhadap Duke dan Duchess of Sussex selepas temu bual mereka dengan Oprah Winfrey nampaknya mengakhiri sebarang ancaman serius kepada monarki. Janji beliau semasa COVID-19 bahawa “kita akan bertemu lagi” menghiburkan ramai ketika ketakutan dan ketidakpastian mendominasi. Beliau mungkin, atau mungkin tidak, menikmati sebagai ingenue yang berubah menjadi perkasa.

Tetapi satu perkara yang kepercayaan seumur hidupnya terhadap tugas tidak akan membenarkan ialah meletak jawatan. Kenangan mengenai hari-hari menakutkan pada akhir 1936 tidak pernah hilang, apabila pamandanya Edward VIII, kemudian Duke of Windsor, untuk berkahwin dengan Wallis Simpson yang dua kali bercerai—melepasi mahkota kepada bapanya. Keputusannya untuk terus menjadi Ratu sehingga saat terakhir, lemah tetapi masih dengan , adalah pujian secara peribadi tetapi telah meninggalkan tugas mustahil untuk diwarisi oleh Charles III.

Ia menarik untuk memikirkan apa yang akan berlaku jika Raja Charles III mewarisi takhta beberapa tahun atau dekad lebih awal. Charles yang lebih muda mungkin akan menjadi monarki yang lebih berdaya, kadang-kadang bahkan campur tangan. Sebaliknya, Charles mengambil alih takhta pada usia 73 tahun, dan mungkin akan diingati oleh zaman akan datang sebagai lelaki pemanas tempat dalam keadaan terbalik, sama ada memerintah selama dua tahun atau 20 tahun lebih.

Dunia, atau sekurang-kurangnya bahagian-bahagian dunia yang masih peduli tentang monarki British, mungkin terpaksa melihat kepada Putera William berusia 41 tahun untuk merevitalisasikan institusi apabila beliau mengambil alih. Walau bagaimanapun, seorang lelaki yang tidak berminat dalam iman agama yang akan menjadi pembela, yang telah dikepung oleh desas-desus , dan sikapnya terhadap Komanwel nampaknya bahawa ia paling baik dibubarkan tanpa tangguh adalah penjaga takhta yang teguh dan patuh yang nenek saudaranya adalah.

Henry IV Shakespeare pernah menggambarkan mahkota sebagai “membebankan,” dan berkata bahawa “ia kelihatan dalam saya / Tetapi sebagai kehormatan ditangkap dengan tangan berisik.” Elizabeth II menangani kehormatan itu dengan cara yang lebih tenang, dan berjaya, tetapi beliau meninggalkan warisan yang mustahil untuk dipikul oleh sesiapa. Dan itulah, pastinya, warisan kekalnya: menetapkan piawaian yang tidak ada orang lain yang boleh memenuhinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.