Girl Working at a Cotton Mill

(SeaPRwire) –   Perlindungan buruh kanak-kanak di Amerika Syarikat kini berdepan cabaran seperti yang tidak dilihat dalam dekad. Pada tahun 2022 dan 2023, Arkansas, Iowa, New Hampshire, dan New Jersey meluluskan undang-undang yang melemahkan perlindungan untuk pekerja kanak-kanak. sedang mempertimbangkan undang-undang serupa. Baru-baru ini, Missouri sedang mempertimbangkan satu rang undang-undang untuk melonggarkan had umur 14 dan 15 tahun, dan sebagai penyelesaian kepada kekurangan buruh di Alabama.

Pemansuhan peringkat negeri ini membahayakan untuk menggugat Rang Undang-Undang Piawaian Buruh Persekutuan (FLSA), asas perlindungan buruh kanak-kanak persekutuan. Sebagai tindak balas, banyak pihak kini menggesa peningkatan penguatkuasaan dengan menambah baik pembiayaan persekutuan untuk pemeriksa.

Walau bagaimanapun, sejarah undang-undang ini menunjuk kepada kelemahan penting dalam rangka kerjanya. Satu cadangan alternatif yang dipertimbangkan ketika itu tetapi gagal diluluskan, Pindaan Buruh Kanak-Kanak, akan membentuk perlindungan yang jauh lebih kuat.

Ramai yang menganggap pergerakan untuk menghapuskan buruh kanak-kanak di Amerika Syarikat adalah perjalanan progresif yang mencapai kejayaan dengan diluluskannya FLSA pada tahun 1938. Sebenarnya, sejarah pengawalseliaan buruh kanak-kanak di AS adalah perjuangan penuh kontroversi yang bermula dengan usaha perindustrian di Selatan selepas Perang Saudara.

Menjelang tahun 1900, lebih daripada 1.75 juta kanak-kanak Amerika Syarikat di bawah umur 15 tahun bekerja untuk upah dalam pekerjaan perindustrian. Sepuluh tahun kemudian, jumlahnya melebihi 2 juta. Itu lebih daripada 1 daripada 5 kanak-kanak di bawah umur 15 tahun.

Angka-angka ini adalah anggaran rendah kerana ia tidak termasuk kanak-kanak yang bekerja dalam pertanian atau kanak-kanak yang bekerja untuk keluarga mereka sendiri. Satu kajian tahun 1922 mengenai permintaan buruh musim di Virginia, Maryland, dan New Jersey mendapati tiga pertiga kanak-kanak berkulit putih dan hampir tiga suku kanak-kanak berkulit hitam bekerja sebelum umur 10 tahun.

Keburukan situasi buruh kanak-kanak mendorong ramai individu di seluruh negara untuk bersatu menyokong Pindaan Buruh Kanak-Kanak. Satu pindaan kepada Perlembagaan akan memberi kuasa kepada Kongres untuk “melindungi semua kanak-kanak di seluruh negara secara sama.”

Dalam usaha ini, pembaris mendapat sokongan ramai sekutu baru termasuk persekutuan guru, kelab wanita, pertubuhan agama, kesatuan sekerja, dan pembaris pembaharuan Afrika Amerika. Pergerakan untuk menghapuskan buruh kanak-kanak secara tradisinya diketuai oleh pembaris berkulit putih sejak tahun 1870-an, apabila masalah miskin kanak-kanak berkulit putih bekerja di kilang-kilang tekstil Selatan mencetuskan isu ini ke pentas kebangsaan.

Tetapi pergerakan untuk mengawal selia buruh kanak-kanak menjadi lebih pelbagai dalam tahun 1920-an. Pembaris Afrika Amerika melihat potensi pindaan untuk memberi kuasa kepada Kongres melindungi kanak-kanak dan belia Afrika Amerika, terutamanya pada masa mereka cuba memastikan undang-undang anti-penyiksaan. Seperti yang dinyatakan dalam Chicago Defender pada tahun 1924, “doktrin bergerombol” adalah yang membenarkan “kekejaman” kedua-dua penyiksaan dan buruh kanak-kanak untuk terus tidak terganggu di Selatan. Oleh itu, penyunting menulis, “kami sangat menyokong cadangan pindaan ini.”

Kesatuan sekerja mengambil minat khusus dalam buruh kanak-kanak dan menentangnya kerana ia mengancam untuk mengurangkan daya tawar pekerja dewasa. “Amerika Syarikat perlu mencari jalan untuk menghapuskan sepenuhnya buruh kanak-kanak,” Presiden Persekutuan Buruh Amerika (AFL) Samuel Gompers menulis pada tahun 1922. Gompers menyatakan bahawa penyokong larangan telah berjaya meluluskan Pindaan Ke-18, dan wanita telah mendapat hak mengundi melalui Pindaan Ke-19 kerana isu-isu ini adalah “perkara keprihatinan kebangsaan.” Buruh kanak-kanak, beliau menegaskan, adalah “isu yang sama penting dan prihatin kepada negara secara keseluruhan.” Oleh itu, Pindaan Buruh Kanak-Kanak harus menjadi “usaha terakhir untuk membebaskan kanak-kanak.”

Dengan dorongan pengiktirafan dan sokongan awam, pembaris menumpukan pandangan mereka kepada pindaan Perlembagaan Amerika Syarikat. Selepas perbahasan yang panjang Rumah dan Senat meluluskan pindaan pada tahun 1924. Ketika pembaris bekerja untuk mendapatkan negeri-negeri meratifikasinya, buruh kanak-kanak menjadi salah satu isu politik yang paling dibincangkan musim panas itu.

Sayangnya, kumpulan perniagaan menggalakkan tentangan terhadap pindaan, menyebabkan momentum hilang pada tahun 1925. Walaupun penyokong terus berjuang untuk negeri-negeri meratifikasinya sehingga tahun 1930-an, ketika zaman Presiden Franklin Delano Roosevelt, mereka menerima kekalahan.

Apabila Kemelesetan Besar melanda Amerika Syarikat dalam krisis ekonomi yang teruk, pembaris melihat peluang untuk memasukkan peraturan buruh kanak-kanak sebagai sebahagian daripada langkah-langkah kecemasan pemulihan FDR. FDR kuat menyokong penambahan peraturan buruh kanak-kanak sebagai sebahagian daripada Akta Piawaian Buruh Adilnya (FLSA), yang pada asalnya adalah langkah gaji minimum, jam kerja maksimum untuk pekerja dewasa, yang dirancang untuk meningkatkan pendapatan dan syarat kerja.

Biro Kanak-Kanak Amerika Syarikat menganggarkan bahawa undang-undang baru itu hanya akan menyentuh “separuh daripada buruh kanak-kanak di Amerika Syarikat.” Pembaris Grace Abbott, seorang pekerja sosial yang berkhidmat sebagai pengarah bahagian buruh kanak-kanak Biro Kanak-Kanak Amerika Syarikat dari tahun 1917 hingga 1919 sangat kecewa, memanggilnya “rang undang-undang lombong dan kilang” yang tidak melindungi semua kanak-kanak di seluruh negara.

Beliau betul. Hanya terpakai kepada “penghantaran barang-barang yang dihasilkan di premis di mana keadaan buruh kanak-kanak yang menindas telah berlaku dalam masa 30 hari sebelum penghantaran”, FLSA mengecualikan banyak buruh kanak-kanak seperti rumah-rumah pangsapuri, perdagangan jalanan, filem, runcit, komunikasi, dan pengangkutan. Ia juga mengecualikan “kanak-kanak di bawah umur 16 yang ditempatkan dalam pertanian” dan “kanak-kanak bekerja untuk ibu bapa mereka dalam mana-mana pekerjaan selain daripada perkilangan atau perlombongan.”

Christian Science Monitor memanggilnya langkah “konservatif”, kerana ia hanya membentuk perlindungan minimum.

Sebaik sahah Mahkamah Agung AS pada tahun 1941, naratif awam tentang pembaharuan buruh kanak-kanak menjadi satu “kemenangan”. Sebarang ingatan awam tentang perjuangan Pindaan Buruh Kanak-Kanak, yang akan membentuk perlindungan jauh lebih kuat, dilupakan.

Di Amerika Syarikat hari ini kita berada di sini sebahagiannya kerana kegagalan ini. Terdapat kelemahan dalam FLSA yang telah menyebabkan banyak buruh kanak-kanak tidak atau kurang diaturkan, seperti dalam pertanian. Sifat pemilihan FLSA telah membentuk landskap pengawalseliaan buruh kanak-kanak selama generasi kanak-kanak di AS. Dan kini, banyak negeri mahu mengundurkan balik perlindungan terhad yang wujud.

Cabaran hari ini akan menjadi familiar kepada pembaris yang berjuang untuk Pindaan Buruh Kanak-Kanak seratus tahun lalu dan kalah, dan yang menerima FLSA sebagai hadiah ufti. Mereka perlu berdepan dengan kemunduran serupa selama dekad dan mereka akan sangat mengenali Mahkamah Agung yang cenderung membatalkan peraturan buruh kanak-kanak persekutuan jika diberi peluang.

Dan masih ada kemungkinan untuk mengubah suai semula Pindaan Buruh Kanak-Kanak dan memberi peluang kedua. Menjelang tahun 1937, 28 negeri telah meratifikasinya, sepuluh kurang daripada 38 yang diperlukan untuk ratifikasi. Negeri-negeri yang menolak Pindaan Buruh Kanak-Kanak pada awal abad ke-20 mungkin akan mengundi secara berbeza hari ini, seperti Massachusetts, Connecticut, Vermont, Delaware, dan Maryland. New York, Rhode Island, dan tentu saha Hawaii, bukan negeri sehingga tahun 1959, tidak pernah mengambil tindakan terhadap pindaan yang dicadangkan itu. Pengundi di negeri-negeri lain juga mungkin ingin memperkukuh perlindungan terhadap buruh kanak-kanak.

Untuk “melindungi semua kanak-kanak di seluruh negara” hari ini, penyokong boleh meneruskan di mana pembaris meninggalkannya dan meminda Perlembagaan “untuk memberi kuasa kepada Kongres mengawal selia buruh kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.” Tindakan sedemikian boleh menjadi serangan pencegahan terhadap Mahkamah Agung yang cenderung membatalkan rangka kerja peraturan yang ditubuhkan semasa Zaman Baru.

Memberi kuasa kepada Kongres mengawal selia buruh kanak-kanak di bawah Perlembagaan A.S. yang dipinda boleh meletakkan asas untuk piawaian persekutuan konsisten yang memberi keutamaan kepada hak kanak-kanak pada masa kritikal apabila kepentingan perniagaan semakin menguasai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.