Former President Donald Trump's Hush Money Trial Continues In New York

(SeaPRwire) –   Beberapa rakan bekas Presiden telah hadir di mahkamah bandaraya Manhattan untuk menyokongnya semasa beliau diadili.

Para hadirin di perbicaraan Trump sehingga kini termasuk Speaker Dewan Perwakilan, beberapa ahli Kongres, peguam negara negeri, dan dua pesaingnya dalam pilihan raya presiden awal. Tidak hadir ialah Melania Trump, bekas Pertama Isteri, yang belum pernah hadir di mahkamah.

Para politikus yang menyokong Trump menggunakan kehadiran mereka di mahkamah untuk menyerang keterangan saksi, memandangkan bekas Presiden dilarang memberi ulasan awam mengenai tokoh utama dalam perbicaraan. Trump kini dihadapkan ke mahkamah atas 34 tuduhan jenayah berkaitan dakwaan bahawa beliau memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan pembayaran wang senyap kepada pelakon filem dewasa sebelum pilihan raya 2016. memberi keterangan pada Isnin bahawa Trump secara peribadi meluluskan rancangan bayaran balik wang senyap pusat kepada dakwaan jenayah.

Pameran sokongan daripada rakan-rakan Trump dijangka berterusan sepanjang perbicaraan, dengan lebih ramai tokoh politik berjanji untuk menyertai beliau di mahkamah tidak lama lagi. Bagi kebanyakan, mahkamah memberikan pentas untuk memperkuat kesetiaan mereka kepada Trump dan mendapatkan liputan media di tengah kegemparan media mengenai perbicaraan bersejarah ini.

“Kami mempunyai banyak orang yang mahu datang,” kata Trump kepada wartawan pada Isnin. “Saya kata tinggalkan sahaja dan luluskan banyak undang-undang untuk menghentikan perkara seperti ini.”

Berikut adalah pandangan mengenai siapa yang datang ke sisi Trump di mahkamah.

Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson

Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson pada Selasa menjadi pegawai Republikan tertinggi yang menemani Trump di perbicaraan jenayahnya, mengkritik proses tersebut sebagai kes sama sekali. “Ini adalah perbicaraan yang didorong secara politik dan ia satu pencacatan. Ia campur tangan dalam pilihan raya,” kata Republikan Louisiana itu kepada wartawan di taman luar mahkamah bandaraya Manhattan.

Beliau mendakwa para Demokrat menghalang Trump daripada memasuki medan kempen 2024, dan mengkritik Cohen, saksi utama pendakwaan. “Ini adalah seorang lelaki yang jelas dalam misi balas dendam peribadi, dan yang dikenali secara meluas sebagai saksi yang mempunyai masalah dengan kebenaran,” kata Johnson.

Lawatannya ke mahkamah itu hanya seminggu selepas Ahli Kongres Marjorie Taylor Greene dari Georgia gagal menggulingkannya sebagai Speaker, sebahagian kerana beliau enggan bersetuju untuk memotong dana untuk Trump.

Vivek Ramaswamy

juga hadir dalam perbicaraan pada Selasa, mungkin sedang mengukur peluang untuk mendapat tempat dalam kabinet Trump. Beliau lama dianggap sebagai calon Naib Presiden Trump dalam penggal kedua yang berpotensi. Ramaswamy menyebut perbicaraan itu “satu penghinaan kepada demokrasi Amerika” dalam media sosial.

Eric dan Lara Trump

Anak lelaki Trump, Eric, adalah satu-satunya ahli keluarga Trump yang menghadiri perbicaraan secara kerap. Isterinya, Pengerusi Bersama Jawatankuasa Kebangsaan Republikan Lara Trump, juga hadir pada Selasa, kira-kira dua bulan selepas dipilih sebagai pengerusi selepas disokong oleh bapa mertuanya.

Senator Florida Rick Scott

Senator Florida Rick Scott, yang sedang bertanding untuk pemilihan semula pada November, pada 9 Mei menjadi sekutu Trump terkemuka pertama yang menemani beliau di mahkamah bandaraya Manhattan. Beliau mengemudi bersama Trump dari Menara Trump di Fifth Avenue ke mahkamah dan duduk di barisan hadapan semasa pihak pembelaan memeriksa pelakon filem dewasa Stormy Daniels, salah satu saksi kunci dalam kes itu.

“Saya di sini kerana saya telah mengenali Donald Trump untuk masa yang lama,” kata Scott. “Saya mengenalinya sebelum saya menjadi gabenor. Saya anggap beliau sebagai kawan. Dan apa yang dilaluinya kini benar-benar menjijikkan.”

Senator Ohio J.D. Vance

Senator Ohio J.D. Vance, yang kerap dilihat sebagai calon Naib Presiden, adalah sebahagian kumpulan yang tiba di mahkamah bersama Trump pada Isnin dan berdiri di belakangnya semasa beliau menyampaikan kenyataan kepada wartawan sebelum memasuki mahkamah.

“Setiap individu yang terlibat dalam pendakwaan ini secara praktikal adalah ahli operasi politik Demokrat,” kata Vance kepada wartawan di luar mahkamah, sambil menambah bahawa ia adalah satu “pencacatan” bahawa Trump tidak boleh berkata demikian sendiri kerana perintah pengharaman.

Senator Alabama Tommy Tuberville

Senator Tommy Tuberville menghadiri perbicaraan pada Isnin, memberitahu wartawan bahawa mahkamah bandaraya Manhattan adalah “perkara paling menghampakan yang pernah saya hadiri.”

“Pertama sekali, saya kecewa dengan mahkamah. Saya mendengar, ‘Tuan Trump, Tuan Trump.’ Beliau adalah ‘bekas Presiden Trump,'” kata Republikan Alabama itu di luar. “Berikan beliau sedikit penghormatan. Maksud saya, itulah apa yang berlaku di dalam sana. Tiada penghormatan sama sekali. Inilah yang saya lihat juga. Ia menghampakan. Mahkamah itu menghampakan. Ini New York City. Ikon negara kita. Dan kami mempunyai mahkamah yang paling menghampakan yang pernah saya lihat.”

Tuberville juga mengkritik Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, dengan berkata bahawa beliau memasuki mahkamah dan “berlaku seolah-olah ia adalah Piala Super beliau.”

Gabenor North Dakota Doug Burgum

Gabenor North Dakota Doug Burgum, yang juga dilaporkan berada dalam senarai pendek Trump untuk pilihan Naib Presiden, hadir di mahkamah bandaraya Manhattan pada Selasa bersama bekas Presiden. Beliau menyokong Trump pada Januari selepas menarik diri daripada perlumbaan presiden Republikan sendiri, memanggil Trump sebagai “kawan” dan “rakan kongsi.”

Dahulu beliau mengkritik Trump: pada Julai, Burgum menyatakan bahawa beliau tidak akan berurusan dengannya, dengan berkata “anda dinilai daripada syarikat yang anda jaga.”

Ahli Kongres Byron Donalds, Nicole Malliotakis, dan Cory Mills

Selain Speaker Johnson, tiga Ahli Kongres Republikan lain telah berhenti di mahkamah bandaraya Manhattan: Ahli Kongres Florida Byron Donalds, Ahli Kongres New York Nicole Malliotakis, dan Ahli Kongres Florida Cory Mills. Donalds dianggap sebagai calon Naib Presiden yang mungkin.

Peguam Negara Alabama dan Iowa

Peguam Negara Iowa Brenna Bird dan Peguam Negara Alabama Steve Marshall hadir dalam perbicaraan Trump pada Isnin, duduk berhampiran barisan hadapan mahkamah. Apabila Trump memenangi caucus Iowa, beliau memberitahu orang ramai dalam ucapan kemenangan bahawa Bird “akan menjadi gabenor anda suatu hari nanti.”

Tidak Hadir: Melania Trump

Kira-kira sebulan ke dalam perbicaraan, Melania Trump belum pernah hadir di mahkamah atau bersama suaminya dalam kempen.

Semasa Cohen memberi keterangan pada Isnin, beliau memberitahu bahawa Trump memberitahu beliau bahawa ialah Melania yang mencadangkan pertahanan terkenal apabila hubungan sulitnya didedahkan pada Oktober 2016 dalam rakaman di mana Trump didengar memuji bahawa “apabila anda seorang bintang” anda boleh “buat apa sahaja” kepada wanita, termasuk “merampas mereka dengan p-nya”.

Cohen juga menyatakan dalam keterangannya bahawa Trump tidak ambil peduli bagaimana isterinya akan bertindak balas terhadap dakwaan hubungan sulitnya dengan Stormy Daniels, dan kebanyakannya memikirkan kempennya. (Trump menafikan mempunyai pertemuan seksual dengan Daniels.)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.