(SeaPRwire) –   Wakil Amerika Syarikat Marjorie Taylor Greene, seorang Republikan Georgia, menyampuk ucapan Presiden Joe Biden pada hari Khamis untuk mendesaknya menyebut nama Laken Riley, yang pembunuhannya telah disentuh dalam perbahasan imigrasi pada tahun pilihan raya ini.

Pelajar kejururawatan berusia 22 tahun itu telah dibunuh semasa dia sedang melakukan larian pagi di kampus Universiti Georgia di Athens, Georgia pada bulan Februari. Polis menahan dan mendakwa imigran dari Venezuela yang memasuki Amerika Syarikat secara haram dengan tuduhan membunuh,

Semasa ucapan Keadaan Kesatuan itu, Greene, seorang penyokong tegar bekas Presiden Donald , memakai topi merah bertuliskan “Make America Great Again” dan kemeja-T bertuliskan “Say Her Name Laken Riley.” Greene menyampuk ucapan Biden untuk menyerunya agar mengiktiraf Riley—dan Presiden itu memberikan respons secara langsung.

“Laken Riley, seorang wanita muda yang tidak bersalah yang dibunuh oleh seorang yang menyalahi undang-undang,” kata Biden sambil memegang pin yang diberikan Greene kepadanya sebelum ini, semasa dia . Biden menambah bahawa “hatinya terdorong” kepada ibu bapa Riley, dan bahawa dia “faham” tentang kehilangan anak-anak kerana dia sendiri pernah mengalaminya.

Biden kemudian mengubah selaan itu menjadi titik perbincangan tentang dasar awam. “Tetapi lihat, jika kita mengubah dinamik di sempadan—orang membayar penyeludup ini 8,000 dolar untuk melintasi sempadan, kerana mereka tahu jika mereka dapat melintasi dan memasuki negara itu, maka akan memakan masa enam hingga lapan tahun sebelum mereka dibicarakan, dan peluang ini berbaloi untuk mengambil risiko membelanjakan 8,000 dolar,” katanya. “Tetapi, jika hanya enam minggu, gagasannya adalah sangat mustahil orang akan membayar wang itu dan datang jauh-jauh sambil mengetahui bahawa mereka akan diusir dengan cepat.”

Ini kali kedua minggu ini Greene menjadi tajuk utama dengan kata-kata dan tindakannya. Pada hari Super Selasa, dia memberitahu seseorang untuk “f*ck off” pada penghujung temu bual kamera apabila ditanya tentang teori konspirasi yang telah dia dukung.

Sementara itu, Biden dan Trump mengenai dasar sempadan selepas pakej keselamatan sempadan gagal diluluskan di Kongres, memandangkan imigrasi telah menjadi isu utama dalam .

Senator Amerika Syarikat Katie Britt, seorang Republikan dari Alabama, dalam respons Parti Republikan kepada Keadaan Kesatuan Biden, mengatakan bahawa Presiden itu “enggan bertanggungjawab atas tindakannya sendiri.”

Wakil Amerika Syarikat Pramila Jayapal, pengerusi Caucus Progresif Kongres, dan dua orang Demokrat progresif yang lain menunjukkan bahawa mereka kecewa dengan Biden kerana menggunakan perkataan “haram” untuk pendatang. Wakil Amerika Syarikat Veronica Escobar, seorang Demokrat Texas, memberitahu bahawa itu adalah “retorik yang berbahaya.”

Wakil Amerika Syarikat Nancy Pelosi, seorang Demokrat dari San Francisco, menyatakan bahawa Biden “sepatutnya mengatakan tidak berdokumen, tetapi itu bukan perkara yang besar…Kami biasanya mengatakan tidak berdokumen, dia mengatakan haram, saya rasa itu bukan perkara yang besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.