(SeaPRwire) –   Hsinchu Taiwan, 22 Februari 2024 — Pembekal IP RISC-V Andes Technology dan penyedia cip pemprosesan tepi MetaSilicon secara bersama mengumumkan bahawa siri CMOS image sensor MetaSilicon MAT merupakan siri CMOS image sensor pertama di dunia yang berkelas automotif menggunakan SoC IP RISC-V, menggunakan pemproses AndesCoreTM N25F-SE. Mereka direka mengikut piawaian keselamatan fungsi ISO26262 untuk mencapai tahap ASIL-B dan mengikuti AEC-Q100 Gred 2 untuk mencapai tahap keselamatan dan kebolehpercayaan yang tinggi. Dan dengan menggunakan teknologi seperti HDR, imej maju boleh dicapai dalam sistem yang mudah, ekonomik dan cekap. Mereka tidak sahaja menangani kesan julat dinamik tinggi, kepekaan tinggi dan penghasilan warna tinggi, malahan memenuhi keperluan aplikasi untuk membuat keputusan ADAS.

N25F-SE dari Andes Technology ialah teras CPU RISC-V 32-bit yang boleh menyokong set arahan IMACFD standard, yang merangkumi set arahan integer cekap dan set arahan operasi titik tetap tunggal/ganda. Laluan pemprosesan lima peringkat N25F-SE mencapai keseimbangan yang baik antara frekuensi operasi tinggi dan reka bentuk yang dipermudahkan. Ia juga mempunyai pelbagai pilihan boleh konfigurasi dan konfigurasi antaramuka yang fleksibel, yang sangat mempermudahkan pembangunan SoC. Selain itu, N25F-SE telah mendapat pensijilan pematuhan penuh ISO 26262 ASIL-B, yang membolehkan cip sensor imej memenuhi keperluan keselamatan tahap kenderaan. Bagi pembangunan cip automotif MetaSilicon, N25F-SE dan paket keselamatan memberikan penyelesaian CPU selamat, berkesan dan fleksibel serta dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk mereka cip automotif berkelas dan mematuhi piawaian ISO 26262.

MetaSilicon mempunyai keupayaan inovatif R&D kelas pertama dan telah membangunkan beberapa teknologi terkini termasuk LOFIC (Lateral Overflow Integration Capacitor) + DCG (Dual Conversion Gain) HDR (High-Dynamic Range), yang memenuhi keperluan imej berkualiti tinggi untuk aplikasi pandangan kereta pintar. Siri cip CMOS sensor imej MAT 1MP mempunyai penggunaan tenaga rendah dan ciri-ciri julat dinamik tinggi (HDR). Resolusi imej berkesannya ialah 1280 H * 960 V, dan ia boleh menyokong keluaran imej julat dinamik tinggi sehingga 60fps @120dB. Siri CIS 3MP lain mempunyai pelbagai keupayaan seperti penggunaan tenaga rendah, julat dinamik tinggi ultra (HDR), ISP dalam cip, LFM, dan sebagainya. Resolusi imej berkesannya ialah 1920 H * 1536 V, dan boleh menyokong kadar bingkai sehingga 60fps, dan julat dinamiknya boleh mencapai 140dB+ industri paling tinggi. Cip-cip ini boleh memberikan maklumat imej berkualiti tinggi dan boleh dipercayai untuk aplikasi pintar automotif.

“N25F-SE menyediakan paket keselamatan, termasuk manual keselamatan, laporan analisis keselamatan dan garis panduan antaramuka pembangunan. N25F-SE dan paket keselamatannya berkesan, berprestasi tinggi dan fleksibel sebagai penyelesaian automotif. Ia boleh mengurangkan masa yang diperlukan untuk mereka cip SoC automotif dan mematuhi piawaian ISO 26262,” kata Dr. Charlie Su, Presiden dan CTO Andes Technology. “Kami sangat gembira bahawa IP N25F-SE dan paket keselamatan memberikan sokongan yang cekap kepada MetaSilicon untuk mengurangkan masa pembangunan untuk dua cip berkelas automotif. Kami juga berharap untuk bekerjasama lebih rapat antara dua syarikat ini pada masa hadapan untuk mencipta lebih banyak produk inovatif.”

Jianhua Zheng, CTO MetaSilicon berkata, “Antara pelbagai sensor yang digunakan dalam aplikasi ADAS automotif, pemprosesan imej visual adalah sangat penting. Sekiranya imej tidak tepat dan cukup pantas, ia akan terus membawa kepada kesilapan dalam penilaian algoritma akhir, jadi keperluan prestasi HDR sangat tinggi. Teknologi LOFIC+DCG HDR MetaSilicon boleh mencapai julat dinamik ultra tinggi sehingga 140dB+ untuk memenuhi keperluan aplikasi sebenar dalam bidang ADAS automotif. Kami bangga bekerjasama rapat dengan Andes Technology untuk dua cip berprestasi tinggi, menggunakan teras RISC-V ISO 26262 pertama yang mematuhi piawaian keselamatan N25F-SE. Akibatnya, kami dapat mengurangkan masa pembangunan produk dan mencapai matlamat keselamatan fungsi.”

Tentang Andes Technology
Berusia lapan belas tahun dan Ahli Pengasas Terkemuka RISC-V International, Andes ialah syarikat awam tersenarai (; ; ) dan pembekal utama penyelesaian hak milik intelek teras pemprosesan 32/64-bit berprestasi tinggi/penggunaan tenaga rendah, serta pemacu utama menjadikan RISC-V arus perdana. Famili teras V5 RISC-Vnya merangkumi teras 32-bit kecil sehingga pemproses Out-of-Order 64-bit maju dengan keupayaan DSP, FPU, Vektor, Linux, superskalare, automotif dan/atau multi/banyak teras. Sehingga akhir 2022, jumlah isi padu SoC Andes-EmbeddedTM telah melepasi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti Andes di , , dan !

Tentang MetaSilicon
MetaSilicon ditubuhkan pada 2021. Dengan mengandalkan keupayaan inovatif penyelidikan dan pembangunan kelas pertama dan pengejaran kecemerlangan dalam kemahiran, ia dengan cepat meletakkan landasan industri ganda “automobil dan telefon bimbit” dalam tempoh 2 tahun sahaja. Produk automotif MetaSilicon merangkumi cermin pandang belakang elektronik, imej keliling 360 darjah, sistem bantuan pemanduan maju (ADAS) dan aplikasi lain. Dengan litar bacaan bunyi rendah dan penggunaan tenaga unik MetaHDR, sensor imejnya dicirikan oleh penggunaan tenaga rendah, kepekaan tinggi, dinamik tinggi dan kadar bingkai tinggi, membolehkan aplikasi automotif kelas atas. Untuk maklumat lanjut tentang MetaSilicon, sila rujuk laman web rasmi .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGAN: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com