(SeaPRwire) –   29.0 sen setiap ADS yang dibayar pada 12 Julai 2024

TAINAN, Taiwan, 9 Mei 2024 — Himax Technologies, Inc. (Nasdaq: HIMX) (“Himax” atau “Syarikat”), pembekal dan pengeluar fabless terkemuka bagi pemandu paparan dan produk semikonduktor lain, hari ini mengumumkan dividen tunai 29.0 sen setiap ADS, bersamaan 14.5 sen setiap saham biasa, bagi tahun 2023.

Dividen tunai akan dibayar pada 12 Julai 2024 kepada semua pemegang saham pada rekod pada 28 Jun 2024. Buku ADS akan ditutup bagi penerbitan dan pembatalan dari 21 Jun 2024 hingga 28 Jun 2024. Biasanya, Himax membayar dividen tahunannya kira-kira pertengahan tahun kalendar berdasarkan prestasi kewangan tahun sebelumnya syarikat.

“Sejak IPO kami pada tahun 2006, kami telah secara konsisten memberi ganjaran kepada pemegang saham atas komitmen berterusan mereka dengan dasar dividen kami,” kata Encik Jordan Wu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Himax. “Tahun ini kami gembira mengumumkan dividen tunai tahunan 29.0 sen setiap ADS, mewakili nisbah pembayaran 100% keuntungan tahun lalu. Nisbah pembayaran tinggi disokong oleh pandangan perniagaan kami yang positif dan kedudukan kewangan yang kukuh. Kami bersyukur atas sokongan pemegang saham kami ketika kami berusaha mencapai matlamat perniagaan dan menyampaikan pertumbuhan dan keuntungan jangka panjang yang berkekalan,” tambah Encik Wu.

Mengenai Himax Technologies, Inc.

Himax Technologies, Inc. (NASDAQ: HIMX) adalah pembekal global fabless terkemuka yang komited kepada teknologi pemprosesan imej paparan. Pemandu CDI dan pengawal masa syarikat telah diambil secara meluas dalam pelbagai industri termasuk TV, monitor PC, laptop, telefon bimbit, tablet, automotif, peranti ePaper, paparan perindustrian dan lain-lain. Sebagai pemimpin pasaran global bagi teknologi paparan automotif, syarikat menawarkan penyelesaian IC automotif inovatif dan menyeluruh termasuk pemandu CDI tradisional, TDDI paparan dan sentuh maju, pengawal masa pengawalan cahaya tempatan (Tcon Pengawalan Cahaya Tempatan), LTDI dan teknologi paparan OLED. Himax juga merupakan perintis dalam bidang visual-AI dan teknologi optik berkaitan. Teknologi AI Ultra Rendah Daya Pencerapan WiseEyeTM syarikat yang menggabungkan pemproses AI ultrarendah daya milik syarikat, sensor imej CMOS sentiasa aktif dan algoritma AI berdasarkan CNN telah diterapkan secara meluas dalam aplikasi elektronik pengguna dan berkaitan AIoT. Manakala teknologi optik Himax seperti optik wafer tahap penyebaran, mikropaparan LCoS dan penyelesaian pengesanan 3D adalah penting untuk memudahkan teknologi AR/VR/metaverse yang muncul. Selain itu, Himax mereka dan menyediakan pengawal sentuh, CDI OLED, CDI LED, CDI EPD, pengurusan kuasa pengurusan dan sensor imej CMOS untuk liputan aplikasi paparan yang pelbagai. Diasaskan pada tahun 2001 dan beribu pejabat di Tainan, Taiwan, Himax kini mempunyai kira-kira 2,200 pekerja dari tiga pejabat Taiwan di Tainan, Hsinchu dan Taipei serta pejabat negara di China, Korea, Jepun, Jerman dan AS. Himax mempunyai 2,772 paten diberikan dan 398 paten yang sedang ditunggu kelulusan di seluruh dunia pada 31 Mac 2024.

Kenyataan Pandangan Masa Depan

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam panggilan konferensi ini termasuk tetapi tidak terhad kepada kesan wabak Covid-19 terhadap perniagaan Syarikat; keadaan perniagaan dan ekonomi am dan keadaan industri semikonduktor; penerimaan pasaran dan daya saing produk pemandu dan bukan pemandu yang dibangunkan oleh Syarikat; permintaan untuk produk aplikasi pengguna akhir; bergantung kepada kumpulan pelanggan utama; ketidakpastian kejayaan berterusan dalam inovasi teknologi; keupayaan kami untuk membangunkan dan melindungi harta intelek kami; tekanan penurunan harga purata; perubahan corak pesanan pelanggan; perubahan dalam kadar cukai efektif tahunan yang dianggarkan; kekurangan bekalan komponen utama; perubahan undang-undang dan peraturan alam sekitar; perubahan lesen eksport yang dikawal oleh Peraturan Pentadbiran Eksport (EAR); fluktuasi kadar pertukaran; kelulusan regulasori untuk pelaburan lanjutan dalam anak syarikat kami; keupayaan kami untuk mengutip piutang dan menguruskan stok dan risiko-risiko lain yang dinyatakan dari semasa ke semasa dalam penyata SEC Syarikat, termasuk risiko-risiko yang dikenal pasti dalam bahagian bertajuk “Faktor-Faktor Risiko” dalam Bentuk 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023 yang difailkan dengan SEC, seperti yang mungkin dipinda.

Hubungan Syarikat:

Eric Li, Ketua IR/PR
Himax Technologies, Inc.
Tel: +886-6-505-0880
Faks: +886-2-2314-0877
E-mel:

Karen Tiao, Hubungan Pelabur
Himax Technologies, Inc.
Tel: +886-2-2370-3999
Faks: +886-2-2314-0877
E-mel:

Mark Schwalenberg, Pengarah
Hubungan Pelabur – Wakil AS
MZ North America
Tel: +1-312-261-6430
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.