(SeaPRwire) –   Kajian skrining kanser rektum eAArly DETECT melaporkan sensitiviti untuk kanser rektum sebanyak 97% dengan spesifisiti 97% dan sensitiviti untuk adenoma lanjutan sebanyak 82%

BERKELEY, Calif. dan MAINZ, Jerman, 7 Mei 2024 — Mainz Biomed N.V. (NASDAQ: MYNZ), syarikat diagnostik genetik molekul khusus dalam pengesanan awal kanser, akan membentangkan analisis daripada kajian eAArly DETECT mereka di Digestive Disease Week (DDW) 2024 di Washington D.C. dari 18 Mei hingga 21 Mei. DDW diiktiraf sebagai forum terkemuka untuk pencapaian terbaru dalam gastroenterologi, hepatologi, endoskopi, dan pembedahan gastrointestinal.

eAArly DETECT ialah kajian pelbagai tapak di AS yang dijalankan di 21 lokasi pakar gastroenterologi yang mengumpulkan 254 pesakit klinikal. Keputusan menunjukkan prestasi yang menarik daripada ujian skrining multimodalnya yang menggabungkan Ujian Immunokimia Feses (FIT), biomarker DNA dan mRNA dengan algoritma pembelajaran mesin / kecerdasan buatan (AI) yang unik untuk membezakan antara kanser rektum (CRC), adenoma lanjutan (AA), adenoma tidak lanjutan dan sampel pesakit tanpa temuan.

Penyampaian itu akan mendalami keupayaan ujian untuk menganalisis secara tepat gabungan biomarker, meningkatkan kadar pengesanan awal untuk kanser rektum dan keadaan prakanser yang signifikan. Dengan memanfaatkan pendekatan ganda ini, Mainz Biomed bertujuan mempercepat peralihan daripada pengesanan kanser kepada pencegahan dengan memajukan amalan skrining kanser rektum semasa, yang mencerminkan komitmennya untuk mengurangkan kadar kematian akibat kanser di seluruh dunia.

Butiran Penyampaian

Tajuk Sesi: Kanser, Pengesanan Awal, Biomarker untuk Diagnosis, Rawatan dan Prognosis Kanser GI
Penaja Sesi: AGA
Tajuk: “NOVEL STOOL-BASED NON-INVASIVE EARLY DETECTION OF COLORECTAL CANCER AND PRECANCEROUS LESIONS BY CLASSIC FIT COMBINED WITH NUCLEIC ACID-BASED BIOMARKER SIGNATURES.”
Penyampai: Kammers, L
Sesi: Ahad, 19 Mei 2024, dari 12:30 petang hingga 1:30 petang EDT
Poster #: Su1117
Temuan Utama: Analisis pertama kajian klinikal eAArly DETECT melaporkan sensitiviti untuk kanser rektum sebanyak 97% dengan spesifisiti 97% dan sensitiviti untuk adenoma lanjutan sebanyak 82%. Data prestasi yang dihasilkan mengesahkan bahawa strategi skrining multimodal ini mencerminkan peningkatan yang ketara dan bermakna untuk pengesanan CRC dan terutamanya AA, di mana peningkatan sensitiviti sangat diperlukan untuk mengurangkan insiden dan kematian akibat CRC.

Sila ikuti kami untuk terus dikemaskini:

Mengenai eAArly DETECT
eAArly DETECT dijalankan untuk mengenal pasti biomarker mRNA baharu untuk potensi penyepaduan ke dalam ujian klinikal PMA FDA utama Mainz Biomed ReconAAsense. Kajian ini mengumpulkan 254 subjek yang layak merentasi 21 tapak di AS dengan reka bentuk serupa dengan ColoFuture, lawan Eropahnya. Pesakit berumur 45 tahun dan ke atas dijemput untuk menyertai apabila dirujuk untuk kolonoskopi untuk menyaring CRC (risiko purata), untuk menyusul ujian tidak invasif positif, imej atau gejala, atau jika subjek sudah dikenal pasti mempunyai kanser rektum tetapi sebelum mana-mana rawatan telah diberikan. Mereka yang bersetuju untuk menyediakan sampel najis sebelum kolonoskopi (atau rawatan dalam kes subjek dengan kanser rektum yang sudah dikenal pasti) layak untuk penyertaan. Subjek dikelaskan ke dalam kumpulan berikut semakan patologi pusat: CRC, adenoma lanjutan, adenoma tidak lanjutan, tiada temuan, atau kanser bukan rektum. Hasil setiap subjek dibandingkan dengan keputusan daripada ujian ColoAlert® yang menggabungkan biomarker baharu.

Mengenai ColoAlert®
ColoAlert®, produk utama Mainz Biomed, menyediakan kit skrining kanser rektum (CRC) rumah yang mudah dan berkesan tinggi (user-friendly). Ujian tidak invasif ini boleh menunjukkan tumor seperti yang ditentukan melalui analisis DNA tumor, menawarkan pengesanan awal lebih baik berbanding ujian darah dalam najis (FOBT). Berdasarkan teknologi PCR, ColoAlert® mengesan lebih banyak kes kanser rektum berbanding ujian najis lain dan membolehkan diagnosis lebih awal (Dollinger et al., 2018, Franck et al., 2024). Produk ini secara komersial boleh didapati di negara EU terpilih melalui rangkaian makmal bebas terkemuka, program kesihatan korporat dan melalui jualan terus. Untuk mendapat kelulusan pemasaran di AS, ColoAlert® akan dinilai dalam ujian pendaftaran FDA ‘ReconAAsense’. Sekali diluluskan di AS, strategi komersial Syarikat adalah untuk menubuhkan pengedaran berskala melalui program kerjasama rakan dengan pembekal perkhidmatan makmal serantau dan kebangsaan di seluruh negara.

Mengenai Kanser Rektum
Kanser rektum (CRC) ialah kanser ketiga paling biasa di seluruh dunia, dengan lebih 1.9 juta kes baharu dilaporkan pada tahun 2020, mengikut World Cancer Research Fund International. US Preventive Services Task Force mengesyorkan bahawa skrining dengan ujian DNA najis seperti ColoAlert® perlu dijalankan sekali setiap tiga tahun bermula umur 45 tahun. Setiap tahun di AS, 16.6 juta kolonoskopi dijalankan. Walau bagaimanapun, kira-kira sepertiga penduduk AS berumur 50-75 tahun tidak pernah disaring untuk kanser kolon. Jurang dalam skrining ini mewakili peluang pasaran jumlah $4.0B+ di AS.

Mengenai Mainz Biomed N.V.
Mainz Biomed membangunkan penyelesaian diagnostik molekul genetik siap pasaran untuk keadaan membahayakan nyawa. Produk bendera syarikat ialah ColoAlert®, ujian diagnostik awal tepat, tidak invasif dan mudah digunakan untuk kanser rektum berdasarkan pengesanan molekul-genetik multipleks secara masa nyata menggunakan teknologi amplifikasi rantai polimeras (PCR) dalam sampel najis. ColoAlert® kini dipasarkan di seluruh Eropah. Syarikat merancang untuk menjalankan kajian klinikal FDA penting untuk kelulusan peraturan AS. Portfolio calon produk Mainz Biomed juga termasuk PancAlert, ujian skrining awal kanser pankreas peringkat awal. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Untuk pertanyaan media

MC Services AG
Anne Hennecke/Caroline Bergmann
+49 211 529252 20

Untuk pertanyaan pelabur, sila hubungi

Pernyataan Prospektif
Beberapa kenyataan yang dibuat dalam kenyataan akhbar ini adalah “pernyataan prospektif” dalam konteks “perlindungan selamat” di bawah Private Securities Litigation Reform Act 1995. Pernyataan prospektif boleh dikenal pasti melalui penggunaan perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “menganggarkan”, “merancang”, “prospek” dan perkataan lain yang meramalkan atau menunjukkan peristiwa atau trend masa depan atau yang bukan pernyataan mengenai perkara sejarah. Pernyataan prospektif ini mencerminkan analisis semasa maklumat yang wujud dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian. Oleh itu, kehati-hatian perlu diambil apabila bergantung kepada pernyataan prospektif. Disebabkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan atau ramalan Syarikat. Faktor berikut, antara lain, boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam pernyataan prospektif ini: (i) kegagalan memenuhi sasaran pembangunan dan berkaitan; (ii) perubahan undang-undang dan peraturan yang berkenaan; (iii) kesan wabak COVID-19 ke atas Syarikat dan pasaran semasa atau yang dirancang; dan (iv) risiko dan ketidakpastian lain yang dibincangkan dari semasa ke semasa dalam laporan dan penyata awam lain dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) oleh Syarikat. Maklumat tambahan mengenai faktor yang mungkin mempengaruhi jangkaan dan ramalan Syarikat boleh didapati dalam penyata awalnya dengan SEC, termasuk laporan tahunan 20-Fnya pada 9 April 2024. Penyata SEC Syarikat boleh didapati secara awam di laman web SEC di www.sec.gov. Sebarang pernyataan prospektif yang dibuat oleh kami dalam kenyataan akhbar ini berdasarkan maklumat yang ada pada masa ini sahaja dan bertujuan untuk Syarikat sahaja, dan bertujuan untuk memberikan maklumat mengenai prospek Syarikat. Kecuali diperlukan oleh undang-undang, Syarikat tidak mengambil tanggungjawab untuk mengemaskini secara awam mana-mana pernyataan prospektif, sama ada lisan atau bertulis, yang mungkin dibuat dari semasa ke semasa, sama ada akibat maklumat baru, perkembangan masa depan atau lain-lain, kecuali yang diperlukan oleh undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.