22 2 ADIPEC Awards 2023 finalists announced; eight new categories address key energy and climate challenges
 • Anugerah akan menghormati projek, syarikat dan individu perintis yang mendorong perubahan transformatif di seluruh sistem tenaga global
 • Rekod 1,072 penyertaan diterima dari 78 buah negara
 • Pakar dalam perubahan iklim dan teknologi ditambah ke juri Anugerah 10 ahli
 • Pemenang akan diumumkan di tepi ADIPEC, perhimpunan terbesar profesional industri tenaga dunia

ABU DHABI, EAU, 5 Sept. 2023 — Finalis Anugerah ADIPEC 2023 telah diumumkan, mencerminkan spektrum geografi, industri dan syarikat yang luas. Anugerah ini akan mengiktiraf pencapaian cemerlang dalam sektor tenaga dan teknologi bersih serta meraikan inovator global dalam usaha mereka mencapai sifar bersih.

Majlis Anugerah ADIPEC 2022

Di bawah tema ‘Memimpin Transformasi’, Anugerah ADIPEC 2023 mempunyai lapan kategori baharu yang bertindak balas terhadap cabaran global utama, serta keperluan untuk akses tenaga yang lebih bersih dan selamat secara universal dan penyelesaian nyata dan kredibel yang diperlukan untuk membawa perubahan sebenar semasa peralihan tenaga.

Mewakili pelbagai industri, 21 finalis datang dari Timur Tengah, Eropah, Asia, dan Amerika. UAE disenaraikan dalam kategori Kemitraan Permainan Pemutus dan Program Pembangunan Tenaga Kerja Masa Depan; Israel dan China membuat senarai finalis, dengan pencalonan dalam kategori Inovasi Teknologi Tenaga Bersih Tahun Ini dan Projek Hidrogen Transformatif; dan Malaysia mempunyai empat finalis, tertinggi di kalangan negara yang diwakili.

Pemenang Anugerah ADIPEC 2023 akan diumumkan dalam majlis makan malam gala pada 2 Oktober sebagai sebahagian daripada ADIPEC, pameran dan persidangan tenaga terbesar di dunia, yang akan berlangsung dari 2 hingga 5 Oktober di Abu Dhabi. Berlangsung kurang dari dua bulan sebelum UAE menjadi tuan rumah COP28 di bawah tema ‘Menyahkarbon. Lebih Cepat. Bersama-sama.’, ADIPEC 2023 akan memacu arah masa depan industri tenaga ketika ia mempercepat penyahkarbonan dan mewujudkan sistem tenaga masa depan.

Fatema Al Nuaimi, Pengerusi Anugerah ADIPEC 2023 dan Naib Presiden Eksekutif, Pengurusan Perniagaan Hiliran di ADNOC, berkata: “Saya gembira melihat persaingan sengit untuk kategori baharu kami daripada pemimpin global, perintis dan pengganggu yang menangkap peluang baru yang muncul, mendorong perubahan transformatif dan memikirkan semula apa maksud menjadi perniagaan minyak, gas dan tenaga hari ini.

“Penyertaan yang disenaraikan menunjukkan kesiapan, kepimpinan dan komitmen industri untuk membantu membentuk semula industri dan menyokong cabaran tenaga dan iklim global untuk hari esok yang mampan.”

Anugerah ADIPEC 2023 telah menarik rekod 1,072 penyertaan dari 78 buah negara. Tujuh kategori anugerah dibuka kepada industri tenaga untuk mengemukakan pencalonan. Kategori terakhir – Pemimpin Perubahan: Pemacu Gigih Kemajuan – akan dipilih oleh juri Anugerah ADIPEC 10 ahli. Dua ahli baharu ditambah ke juri tahun ini – Vicki Knott, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama CruxOCM dan Samantha Gross, Pengarah Inisiatif Keselamatan Tenaga dan Iklim dan Felo Dasar Luar di Brookings Institution – yang mempunyai kepakaran dalam teknologi dan perubahan iklim.

Christopher Hudson, Presiden dmg events, penganjur ADIPEC 2023, berkata: “Juri ADIPEC Awards yang dipertingkatkan dan semua kategori anugerah baharu akan membantu kami menyoroti syarikat dan individu yang memimpin pertumbuhan dan evolusi penting semasa peralihan tenaga. Anugerah ini menyokong ambisi ADIPEC untuk mempercepat tindakan praktikal dan penyelesaian kredibel yang diperlukan untuk menangani cabaran tenaga dan iklim yang paling signifikan.”

Finalis anugerah ADIPEC 2023 tahun ini termasuk penyelesaian yang mencontohi kemajuan visioner dalam penyahkarbonan dan pemikiran permainan pemutus, termasuk pengurusan tenaga bertanggungjawab yang menukar bahan pencemar ke dalam bahan api dan bahan kimia mampan ke kaedah kitar semula bateri ion litium. Satu inisiatif menarik memberi tumpuan kepada penyahkarbonan skala global melalui platform pensijilan telus untuk produk karbon rendah untuk mendorong penyahkarbonan kompetitif di seluruh dunia, merangkumi pelbagai pembawa tenaga. Satu lagi penyertaan bertujuan untuk menubuhkan loji hidrogen hijau terbesar di dunia, mengintegrasikan sumber tenaga boleh diperbaharui dalam skala yang belum pernah terjadi sebelum ini dan menjanjikan pengeluaran hidrogen bebas karbon yang substansial.

Juri Anugerah ADIPEC 2023 terdiri daripada:

 • Duli Yang Teramat Mulia Suhail Mohamed Al Mazrouei, Menteri Tenaga dan Infrastruktur untuk Emiriah Arab Bersatu
 • Duli Yang Teramat Mulia Tarek El Molla, Menteri Petroleum dan Sumber Mineral untuk Republik Arab Mesir
 • Fatema Al Nuaimi, Naib Presiden Eksekutif, Pengurusan Perniagaan Hiliran di ADNOC dan Pengerusi Anugerah ADIPEC 2023
 • Lorenzo Simonelli, Pengerusi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Baker Hughes
 • Vicki Hollub, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Occidental
 • Dr. Pratima Rangarajan, Ketua Pegawai Eksekutif Pelaburan Iklim
 • Dr. John Sfakianakis, Profesor Pembroke, Cambridge Judge Business School, Pembroke College di University of Cambridge
 • Proscovia Nabbanja, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Minyak Kebangsaan Uganda
 • Vicki Knott, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama CruxOCM
 • Samantha Gross, Pengarah Inisiatif Keselamatan Tenaga dan Iklim dan Felo Dasar Luar di Brookings Institution

Vicki Knott berkata: “Saya mengakui bahawa Anugerah ADIPEC adalah salah satu platform paling penting untuk mengenal pasti dan menggalakkan idea, bakat, dan teknologi baharu. Saya teruja menjadi sebahagian daripada hadiah tenaga penting ini dan tidak sabar untuk bekerjasama dengan rakan juri saya.”

Anugerah ADIPEC, pada tahun ke-13, telah berkembang untuk memenuhi keperluan dan cabaran industri. Majlis anugerah akan dihadiri oleh pemimpin dari seluruh industri tenaga, termasuk menteri, ketua pegawai eksekutif, inovator dan akademia.

ADIPEC 2023 dijangka menarik lebih daripada 160,000 peserta untuk program persidangan dan pameran yang komprehensif yang akan menampilkan lebih daripada 1,600 pembentang persidangan di lebih daripada 350 sesi. Lebih daripada 2,220 syarikat dari seluruh ekosistem tenaga akan mempamerkan idea, inovasi dan penyelesaian mereka yang membentuk masa depan tenaga di ADIPEC 2023.

Nota kepada Editor

Finalis Anugerah ADIPEC 2023 adalah:

 • INOVASI TEKNOLOGI TENAGA BERSIH TAHUN INI

o Carbon Clean: CycloneCC, teknologi revolusioner mengurangkan kos dan jejak fizikal penangkapan karbon
o H2Pro: H2Pro: Kecekapan 95% Revolusi – Pengeluaran Hidrogen Hijau Mampu Milik dalam Skala Besar
o SUZHOU BOTREE CYCLING SCI & TECH: Teknologi kitar semula bateri ion litium inovatif menuju sistem tenaga masa depan yang lebih mampan

 • ANUGERAH PENYAHKARBONAN DALAM SKALA

o Indian Oil Corporation Limited (IOCL): Memupuk ke arah Masa Depan yang Mampan, Bersih dan Hijau
o LanzaTech: Shougang – Menangkap Karbon. Mencipta Nilai
o SLB: Menyahkarbon Proses Pembinaan Telaga dengan Menyemen Telaga Tanpa Simen

 • SYARIKAT TENAGA EKONOMI MEMBANGUN TAHUN INI
 • dsb.