TikTok

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, TikTok menyertai Meta Platforms (NASDAQ: META) dalam mencabar status “gatekeeper” di bawah Akta Pasaran Digital EU (DMA), undang-undang EU yang bertujuan untuk menguatkuasakan peraturan yang lebih ketat terhadap syarikat teknologi dan memudahkan mobiliti pengguna di perkhidmatan pesaing.

Pada bulan September, Kesatuan Eropah mengenal pasti 22 perkhidmatan “gatekeeper” yang dijalankan oleh enam syarikat gergasi teknologi, termasuk Microsoft (NASDAQ: MSFT), Apple (NASDAQ: AAPL), Alphabet’s (NASDAQ: GOOGL) Google, Amazon (NASDAQ: AMZN), Meta, dan TikTok ByteDance. Walaupun Microsoft, Google dan Amazon menerima pengenalan mereka tanpa rayuan, Apple belum memberi komen, dengan tarikh rayuan ditetapkan pada 16 November.

Rayuan TikTok berpusat pada kepercayaan bahawa pengenalan sebagai gatekeeper menimbulkan risiko kepada matlamat DMA untuk melindungi gatekeeper yang telah ditubuhkan daripada pesaing seperti TikTok. Platform perkongsian video, beroperasi di Eropah hanya lebih daripada lima tahun, mendakwa ia adalah pesaing yang kuat dan bukan gatekeeper, seperti yang disiratkan oleh DMA. TikTok mendakwa bahawa modal pasaran global syarikat induk ByteDance, yang mempengaruhi pengenalan gatekeeper, terutamanya berdasarkan garis perniagaan yang tidak beroperasi di Eropah.

Syarikat itu mendakwa ia berada di bawah ambang pendapatan DMA sebanyak €7.5 bilion (RM35 bilion) setahun yang dijana di Kawasan Ekonomi Eropah. Menurut DMA, syarikat dengan lebih daripada 45 juta pengguna aktif bulanan dan modal pasaran sebanyak €75 bilion (RM360 bilion) dianggap sebagai gatekeeper yang menyediakan perkhidmatan platform inti.

TikTok juga menekankan bahawa pengenalan sebagai gatekeeper adalah cacat, kerana ia adalah pesaing, bukan peserta, dalam iklan digital. Syarikat itu menyoroti ketiadaan siasatan pasaran oleh Suruhanjaya Eropah berkaitan pengenalannya.

Semasa pertikaian status “gatekeeper” berlangsung, rayuan TikTok menggariskan komitmennya untuk mempertikai klasifikasi peraturan dan meletakkan dirinya sebagai tenaga dinamik dalam landskap persaingan. Hasilnya kemungkinan akan mempunyai implikasi yang lebih luas untuk pelaksanaan dan tafsiran DMA dalam industri teknologi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)