Quadrantid Meteor Shower

(SeaPRwire) –   Hujan meteor pertama tahun ini dijangka mencapai puncaknya pada malam Rabu.

Setiap tahun dari akhir Disember hingga pertengahan Januari, hujan meteor Quadrantid–fenomena semula jadi di mana serpihan kosmik memasuki atmosfera Bumi dan mencipta lorong bercahaya kadang-kadang kelihatan dengan mata kasar– berlaku. Tetapi pada malam ini, antara 3 Januari dan 4 Januari tahun ini, fenomena ini akan mencapai kecerahan tertinggi dan paling mudah diperhatikan, mengikut .

Hujan ini sering menjadi hujan meteor terkuat dan paling konsisten sepanjang tahun, menghasilkan sehingga 110 bintang jatuh setiap jam.

Dan bagi mereka yang ingin melihat fenomena semula jadi ini di merata Amerika Utara, Hawaii dan Alaska, keputusan terbaik untuk melihat fenomena ini biasanya antara tengah malam dan 5 pagi–dengan Amerika Utara berada di hujung awal jam tersebut. Jangkaan puncak hujan ini adalah antara 4 pagi hingga 10 pagi ET. Hemisfera Selatan kurang berkemungkinan mendapat pandangan hujan ini.

Untuk kemungkinan melihat yang terbaik, penting mencari kawasan dengan cahaya lampu bandar yang minimum. Anda juga mahu berada di bawah langit yang bebas awan dan sinar bulan yang sedikit.

Meteor boleh dilihat berterbangan dari , yang berhampiran dengan bintang besar. Mereka yang ingin menyaksikannya boleh menggunakan untuk menentukan bahagian langit mana yang perlu diperhatikan berdasarkan lokasi semasa anda.

Hujan meteor ini pertama kali dinamakan pada 1830-an selepas ia diperhatikan beberapa ahli astronomi di Eropah dan Amerika. Ia dinamakan Quadrantids sempena nama buruj yang dipanggil “Quadrans Muralis”, “Dinding atau Kuadrant Mural”. Walaupun nama ini tidak lagi digunakan oleh ahli astronomi untuk merujuk kepada buruj di kawasan langit itu hari ini, namanya untuk hujan meteor ini terus digunakan sehingga hari ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.