Bitcoin halving

(SeaPRwire) –   Jika anda telah berbual dengan sesiapa yang melabur dalam bitcoin baru-baru ini, kemungkinan besar anda telah mendengar mengenai pengurangan. Beberapa peminat kripto mengumumkan pengurangan seperti acara keagamaan dengan kepentingan mistikal hampir: Mereka percaya mekaniknya adalah penting untuk terusan kenaikan harga bitcoin. Walau bagaimanapun, pengkritik mendakwa bahawa pengurangan lebih dekat kepada gimik pemasaran.

Pengurangan dijangka berlaku pada 19 atau 20 April, bergantung kepada kadar semasa di mana bitcoin dicipta. Jadi, apakah ia sebenarnya? Dan adakah ia genius yang dicod keras, atau asap dan cermin?

Apakah pengurangan bitcoin?

Pengurangan berjalan sejauh kembali ke cerita asal bitcoin, dilahirkan dari abu-abu krisis kewangan 2008. Pencipta mata wang kripto—yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto, tetapi identiti sebenar masih tidak diketahui—mencipta bitcoin pada tahun seterusnya, dan bermimpi untuk mencipta mata wang antarabangsa yang akan beroperasi di luar kawalan kerajaan atau bank pusat. Pentingnya, Satoshi menulis bahawa hanya akan ada 21 juta bitcoin, untuk mengawal inflasinya dan berpotensi menjadikan setiap bitcoin lebih bernilai sepanjang masa.

Manakala Bank Pusat Persekutuan, sebaliknya, boleh menyesuaikan bekalan dolar apabila mereka menganggap perlu, bitcoin akan dikeluarkan pada kadar yang telah ditentukan dan melambat secara berperingkat. Satoshi menentukan bahawa kira-kira setiap empat tahun, ganjaran untuk mencipta bitcoin baru akan dipotong separuh, dalam acara yang dikenali sebagai “pengurangan”. Semakin sukar untuk mencipta bitcoin baru, setiap satu akan menjadi lebih jarang dan bernilai lebih tinggi, teori itu pergi. Akhirnya, bitcoin baru akan berhenti dicipta sama sekali (itu kemungkinan besar tidak akan berlaku selama setidaknya satu abad lagi).

Apa yang berlaku semasa pengurangan bitcoin terdahulu?

Pengurangan dirancang untuk menjadikan bitcoin lebih langka, dan secara nyata untuk mendorong harga bitcoin ke atas. Dan untuk ketiga-tiga pengurangan terdahulu, itulah tepat apa yang berlaku. Selepas pengurangan bitcoin pertama pada November 2012, harga bitcoin menaik dari $12.35 kepada $127 lima bulan kemudian. Selepas pengurangan kedua pada 2016, harga bitcoin berlipat ganda kepada $1,280 dalam tempoh lapan bulan. Dan antara pengurangan ketiga pada Mei 2020 dan Mac 2021, harga bitcoin menaik dari $8,700 kepada $60,000.

Tetapi korelasi tidak menunjukkan penyebab, terutamanya dengan saiz sampel yang begitu kecil. Pertama, ia mungkin bahawa masa kenaikan ini adalah kebetulan semata-mata. Ia juga mungkin bahawa kenaikan harga bitcoin mempunyai kurang kaitan dengan mekanik sebenar pengurangan berbanding dengan naratif pengurangan. Dengan setiap pengurangan, ketegangan meningkat mengenai potensi bitcoin, membawa lebih ramai orang untuk membeli. Kenaikan permintaan itu menyebabkan kenaikan harga, yang menyebabkan lagi minat dalam kitaran yang menguatkan diri sendiri.

Apa yang akan berlaku kepada bitcoin semasa pengurangan ini?

Pengurangan kemungkinan besar tidak akan menyebabkan pergerakan harga yang signifikan pada hari itu berlaku. Sebahagian daripada impak ekonomi pengurangan mungkin sudah berlaku, dengan pelabur membeli bitcoin untuk mengambil kesempatan acara itu, dan gelombang pengurangan akan berterusan selama bulan atau tahun selepas itu, menurut pakar.

“Berdasarkan sejarah terdahulu, hari pengurangan cenderung menjadi peristiwa bukan untuk harga,” kata Matthew Sigel, ketua penyelidikan aset digital di pengurus pelaburan global VanEck.

Faktor lain yang menjadikannya sukar untuk meramal di mana bitcoin akan menuju selepas pengurangan adalah ini kali pertama bahawa bitcoin telah mencapai puncak sebelum pengurangan, berbanding selepas—bulan lalu, bitcoin meningkat ke paras tertinggi sepanjang masa $70,000 sebelum jatuh semula. Kenaikan itu dibantu oleh kenaikan ETF bitcoin: kenderaan pelaburan yang membenarkan pelabur institusi arus perdana untuk bertaruh pada harga bitcoin tanpa sebenarnya perlu membeli bitcoin itu sendiri.

Tetapi ada beberapa pesimis yang percaya bahawa larian besar bitcoin sudah berlaku, berterima kasih kepada ETF—dan bahawa harganya sebenarnya akan turun selepas pengurangan. Salah satu sebab utama untuk ini, mereka percaya, akan menjadi tindakan pedagang yang mengambil keuntungan daripada pegangan mereka untuk memanfaatkan gelombang pembeli berminat yang berpotensi. JP Morgan meramalkan pada bulan Februari bahawa harga bitcoin akan turun selepas “euphoria pengurangan bitcoin yang diinduksi telah mereda.”

“Adakah kita sudah mencipta keghairahan untuk bitcoin sebelum pengurangan—atau adakah ETF yang membenarkan Bitcoin untuk membuat kenaikan serupa yang pernah dilihat dalam pengurangan terdahulu?” kata Adam Sullivan, CEO syarikat perlombongan bitcoin Core Scientific. “Kita tidak perlu menjawab soalan itu lagi.”

Walaupun ramai peminat optimis bitcoin bersumpah bahawa harganya akan meningkat secara dramatik dalam bulan-bulan selepas pengurangan, penting untuk ingat bahawa bitcoin tidak selalu berkelakuan secara rasional, terutamanya semasa acara berita global yang kacau. Selepas serangan pada Israel pada 13 April, contohnya, mengguncang ekonomi global, harga bitcoin jatuh dalam tempoh kurang satu jam.

Apa yang akan berlaku kepada penambang bitcoin semasa pengurangan?

Manakala menentukan impak pengurangan ke atas pelabur bitcoin purata adalah mencabar, kelihatan pasti bahawa pengurangan akan mengubah secara mendadak industri penambangan bitcoin. “Penambang” bitcoin secara dasarnya merupakan penjaga rangkaian, yang melindungi rangkaian daripada serangan, mencipta bitcoin baru, dan dibayar secara kewangan untuk berbuat demikian. Selepas pengurangan, ganjaran penambang untuk memproses transaksi baru akan dikurangkan daripada 6.25 bitcoin kepada 3.125 (kira-kira $200,000)—pengurangan pendapatan segera yang ketara.

Akibatnya, penambangan akan menjadi tidak menguntungkan untuk banyak operasi kecil. Apabila mereka tutup atau menjual diri kepada operasi lebih besar, seperti Marathon Digital Holdings Inc. atau CleanSpark Inc., industri itu kemungkinan akan disatukan. “Orang akan beroperasi dalam persekitaran yang agak menguntungkan selama yang mereka boleh,” kata Sullivan. “Mereka adalah orang-orang yang mungkin akan cuba diperolehi, mungkin dalam tempoh enam hingga 12 bulan.”

Tetapi syarikat perlombongan bitcoin yang menghadapi ribut dan memperoleh bahagian pasaran daripada mereka yang telah menyerah kalah mungkin menuai ganjaran yang besar, kata Matthew Sigel. “Penambang sentiasa kutu-kutu pasaran tenaga; mereka sangat lincah,” katanya. “Kami fikir separuh kedua tahun akan sangat kuat untuk penambang bitcoin, selagi harga bitcoin meningkat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.