Ski lift view of Palisades Tahoe ski resort, California.

(SeaPRwire) –   Sebuah longsor salji besar menghantam sebahagian daripada laluan di salah satu resor ski terbesar di rantau Tasik Tahoe, California pada pagi Rabu ini, membunuh seorang penunggang ski dan mencederakan tiga orang lain.

Ini menandakan kematian pertama akibat longsor salji di negara ini untuk musim salji 2023-2024, menurut pangkalan data kebangsaan oleh . Tiga puluh orang terbunuh oleh longsor salji pada musim salji 2022-2023, sementara 17 orang terbunuh pada musim sebelumnya.

Ini merupakan hari pertama musim ini kerusi gondola K-22 resor ini dibuka. Terkenal dengan ia diketahui melayani tanah yang lebih mencabar sering dilawati oleh penunggang ski dan snowboard pakar.

Siasatan mengenai punca longsor salji maut ini masih berjalan, kata pihak berkuasa. Berikut adalah segala yang kami ketahui sehingga kini:

1 mati, 3 cedera

Resor ski Palisades Tahoe menyatakan dalam satu kenyataan bahawa lebih 100 kakitangan resort, disokong oleh ahli-ahli awam, menyiapkan pencarian kawasan itu. Mereka mendapati seorang penunggang ski lelaki yang “mengalami kecederaan maut” dan diisytiharkan mati di hospital tempatan.

Dalam satu kenyataan, Pejabat Sheriff Daerah Placer mengenal pasti mangsa sebagai Kenneth Kidd, berusia 66 tahun dari Point Reyes dan kawasan Truckee.

Tiga penunggang ski lain mengalami “kecederaan tidak membahayakan nyawa” dan dibenarkan pulang selepas menerima rawatan, kata resor ski itu. Pihak berkuasa berkata salah seorang daripada mereka mengalami kecederaan kaki bawah manakala dua lagi mengalami kecederaan yang tidak dinyatakan.

“Seluruh pasukan Palisades Tahoe, termasuk semua pembalas kecemasan, menyampaikan ucapan takziah terdalam kepada keluarga dan rakan-rakan mereka yang terlibat dalam insiden itu,” kenyataan dari Palisades Tahoe berkata.

Tiada mangsa hilang lagi dilaporkan, kata pihak berkuasa pada sidang media pada Rabu.

Punca longsor salji masih tidak jelas

Apa yang memicu longsor salji Rabu ini masih tidak jelas, dengan Palisades Tahoe dan pihak berkuasa menyatakan siasatan masih berjalan.

Sebelum ribut salji Rabu, rantau itu mengalami beberapa hari hujan salji lebat—yang dijangka berterusan sehingga pagi Khamis.

Pasukan patroli resor ski itu telah mengadakan penilaian longsor salji sejak Ahad, Michael Gross, naib presiden operasi gunung di Palisades Tahoe, berkata dalam sidang media itu. “Jadi untuk beberapa hari yang lalu mereka berada di sana melakukan kerja kawalan, menilai keadaan cuaca, menetapkan semua tanda-tanda keselamatan, tanda-tanda bahaya, dan sebagainya untuk mempersiapkannya untuk pembukaan hari ini,” katanya.

Gross menambah bahawa adalah normal untuk membuka walaupun hujan salji lebat selepas pasukan menilai keadaan dan menganggap selamat.

Sisa longsor salji Rabu ini kira-kira 150 kaki (45.7 meter) lebar, 450 kaki panjang dan 10 kaki dalam, menurut pejabat sheriff.

Sejarah Palisades Tahoe

Dibuka pada 1949, resor ski di Olympic Valley, California ini merupakan yang terbesar di rantau Tasik Tahoe, dengan 6,000 ekar ski di dua buah gunung yang merangkumi laluan permulaan hingga larian pakar, .

Sejak menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 1960, Palisades Tahoe menjadi lokasi pilihan untuk pertandingan ski antarabangsa termasuk .

Walaupun terkenal dengan kemudahan ski, Palisades Tahoe juga menarik pelawat pada musim panas untuk berjalan kaki dan berbasikal di laluan-laluannya.

Walau bagaimanapun, longsor salji telah lama menjadi ancaman kepada kawasan itu. Tahun lepas, sebuah apartmen berhampiran Palisades Tahoe , memaksa penduduk bangunan bersebelahan untuk dipindahkan.

Satu lagi longsor salji pada 2020 di resor ski Alpine Meadows, sebahagian daripada Palisades Tahoe, seorang penunggang ski berusia 34 tahun dan mencederakan yang lain dengan teruk. Dalam saman yang diselesaikan pada 2022, Palisades Tahoe oleh isteri dan rakan rapat mangsa, yang mendakwa bahawa resor itu tergesa-gesa membuka laluan walaupun dalam keadaan tidak selamat.

Kidd, mangsa longsor salji Rabu ini, merupakan tetamu di resor itu, wakil resort itu berkata. “Ini adalah hari yang sangat menyedihkan bagi pasukanku dan semua orang di sini,” kata Dee Byrne, presiden Palisades Tahoe, dalam sidang media Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.